După aproape două luni, Comisia parlamentară pentru Roşia Montană va trebui, luni, să rupă pisica. Amânarea cu o lună şi tărăgănarea votului final săptămâna trecută nu pot fi lungite la infinit. Dezbaterile au avut rolul de a îngropa acest proiect – votat pe furiş de Guvern, în 27 august, şi trimis Parlamentului să şi-l asume – în stil pur românesc. Între timp, premierul Victor Ponta, care în vară plasase Roşia Montană cap de afiş în Planul Naţional de Investiţii – plan prin care promitea “cel puţin 10 miliarde de euro în investiţii până la sfârşitul anului şi 50.000 de locuri de muncă”, a găsit altă sursă pentru salvarea bugetului din 2014: acciza de 7 eurocenţi la litrul de carburanţi şi impozitul pe construcţii speciale.
UPDATE 11 noiembrie: Comisia parlamentară specială a respins, cu 17 voturi “pentru” şi două abţineri (Toni Greblă şi Corneliu Buicu), proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Întrebat de jurnalişti dacă are temeri în privinţa despăgubirilor pe care Gabriel Resources ar putea să le solicite ca urmare a nerealizării exploatării de la Roşia Montană, premierul Victor Ponta a răspuns: “Sigur că am temeri (…) Cum să nu am temeri?”.
„Am aprobat în Guvern proiectul privind exploatarea minieră de la Roşia Montană, dar ca deputat o să votez împotriva lui”, declara premierul Victor Ponta la numai două zile de la trimiterea în Parlement a proiectului de lege, încolţit de cei nemulţumiţi că proiectul de lege nu a fost supus dezbaterii publice.
Tot atunci, la 1 septembrie, au apărut primele proteste de stradă ale ecologiştilor. Timp de două săptămâni au avut loc la Bucureşti în fiecare zi mitinguri şi marşuri. Apoi s-au rărit, concentrându-se la manifestări ample numai duminica. Însă amânarea unei decizii, prin subterfugiul înfiinţării unei comisii parlamentare, a avut efectul scontat: astăzi, în cea de-a 11-a duminică de proteste în Capitală, au venit maxim 500 de demonstranţi – cam câţi au fost şi la Cluj-Napoca.
De la 15-20.000 de ecologişti şi simpatizanţi mobilizaţi în septembrie, numărul lor a scăzut consistent. Acum mai puternice sunt protestele localnicilor din sudul litoralului împotriva explorării gazelor de şist de către Chevron.
Proiectul Şova, marca RMGC
Între timp, premierul s-a sucit şi a început să susţină proiectul exploatării aurifere pe bază de cianură. Proiect elaborat de mâna sa dreaptă, Dan Şova, ministrul Marilor Proiecte. Preşedintele Traian Bsescu, în trecut mare susţinător al exploatării miniere de la Roşia Montană, acum îl acuză pe Şova că a „înghiţit pe nemestecate” proiectul dat de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), document pe care l-a susţinut fără rezerve, în Guvern, şeful său Ponta.
„Este evident că e o lege pe care băieţii de la Roşia Montană Gold Corporation i-au dat-o lui Şova. Şova a luat-o frumuşel, i-a spus şefului lui „ia uitaţi ce lege am făcut, şefu’, să trăiţi, rupem gura târgului!”, iar şeful lui, bucuros că se mută răspunderea de la el la Parlament, a spus „e bună”. Şi Ponta e jurist, nu-i inginer ca mine”, spunea Băsescu în 16 septembrie.
Şeful statului chiar i-a dat un sfat televizat premierului: “Trimite-l pe Şova să ridice legea de la Parlament, să ţi-o aducă la Guvern şi să plece, să nu se mai întoarcă, pentru că e un ministru profund incompetent!”.
Traian Băsescu l-a avertizat pe Victor Ponta să retragă proiectul din Parlament, avertizând că este neconstituţional şi că va respinge de la promulgare legea, atacând-o la Curtea Constituţională.
Antonescu se vrea ferm
Singurul ce pare croit să îşi menţină poziţia de la început este Crin Antonescu, grăbit să anunţe public, la sfârşitul lui august, că PNL nu este de acord cu exploatarea minieră pe bază de cianură şi că va vota invers decât PSD în Parlament. Motiv pentru aşa-zişii mineri din Roşia Montană să îl acuze că, la parlamentarele din decembrie 2012, el şi alţi liberali au venit în campania electorală să îi asigure că avea locuri de muncă. Singura problemă este că toţi miniştrii PNL au votat fără rezerve proiectul de lege, în Guvern.
PSD cu conştiinţa
PSD a fost la început evaziv: „Fiecare votează cum îi dictează conştiinţa”, de parcă decizia nu ar fi politică iar parlamentarii nu sunt o maşină de vot. Pe urmă, o parte dintre parlamentarii şi miniştrii social-democraţi au încercat să convingă publicul că proiectul este bun. În final, membrii PSD din Comisia specială pentru Roşia Montană au decis să susţină realizarea proiectului, cu amendamente. Şi nu mai pot să o dea pe după cireş cum au făcut-o săptămâna trecută, când au lipsit de la comisie miercuri şi vineri.
Iar aceasta pentru că, potrivit aritmeticii din comisie, reprezentanţii PNL, PC, UDMR şi cei ai grupului minorităţilor pot asigura cvorumul în lipsa celor ai PSD şi deţin, cumulat, numărul necesar de voturi pentru a respinge proiectul de lege în forma venită de la Guvern. Dacă îl vor respinge, Legii minelor va suferi o completare cu caracter general la capitolul exploatări auro-argintifere.
USL mimează cearta
Şi chiar dacă proiectul va primi raport de admitere, acesta va fi adoptat cu o serie de amendamente care îl vor modifica radical, astfel încât va fi eliminată din textul legii orice referire la Roşia Montană.
Mâine dimineaţă, conducerea USL se va întruni pentru a lua decizia politică pentru votul final în Comisia parlamentară. Reuniunea va ţine cu sufletul la gură toată presa, deoarece votul Comisiei va fi decisiv pentru votul final din Parlament, USL având acum 80% susţinere în Parlament, după decimarea grupului PPDD.
Bugetul şi descentralizarea, în prim-plan
Roşia Montană va fi uitată rapid, pentru că acum subiectele fierbinţi sunt bugetul de stat pe 2014 şi angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului pe Legea descentralizării. Proiectele vor fi votate în şedinţa de joi, 14 noiembrie, a Executivului, iar votul în Parlament pe asumare va fi dat, cel mai probabil, în 19 noiembrie.
Cu trei legi “grele”, USL va strivi mass-media: dezbaterile televizate vor fi disipate iar românul de rând va înţelege câte puţin din fiecare, în niciun caz esenţa. Iar de ieşit în stradă vor mai ieşi doar cei împotriva gazelor de şist. Asta până când Chevron va opri orice acţiune de explorare, la fel ca la Pungeşti, şi în perimetrele concesionate în sudul litoralului. Exact ce îşi doreşte Ponta, în perspectiva alegerilor prezidenţiale de anul viitor. După aceea, schimbă foaia.
Magda SEVERIN