Salariile conducerii companiilor de stat au fost limitate la cel mult 6 ori venitul mediu brut dintr-o ramură, prin Ordonanţa de Urgenţă aprobată, miercuri, de Guvern. Cea mai grea lovitură o ia Daniela Lulache, numită recent şefă la Nuclearelectrica şi care îşi pregătise un salariu lunar de 17.500 de euro. AGA de la Nuclearelectrica fusese convocată astăzi să stabilească salariilor şefilor companiei, dar reprezentanţii statului nu s-au prezentat, astfel că întrunirea a fost amânată pentru joi – probabil până când ordonanţa de urgenţă va fi publicată în Monitorul Oficial. Statul are control asupra a 90% din acţiunile Nuclearelectrica.
Nuclearelectrica are 4 directori: Daniela Lulache (director general), Elena Negulici (director economic), Ionel Bucur (directorul centralei nuclearelectrice din Cernavodă) şi Andrei Gheorghe (directorul Fabricii de combustibil nuclear din Piteşti), potrivit datelor companiei.
Am dat exemplul companiei Nuclearelectrica pentru că noua conducere a fost numită cel mai recent, dar toate companiile de stat îşi plătesc cu sume colosale directorii. Dacă ar fi performante n-ar exista comentarii, dar cele mai multe sunt falimentare.
Cine încasează cele mai mari lefuri
Potrivit datelor furnizate de Guvern, managerii companiilor CFR, Poşta Română, Electrica, Nuclearelectrica, Cuprumin şi Tarom au propuse, pentru bugetul din 2013, cele mai mari indemnizaţii lunare, astfel:
* directorul CN Căi Ferate CFR SA – o îndemnizaţie brută de 14.583 de euro/lună, plus 3.438 euro ca membru în Consiliul de Administraţie (CA)
* directorul general al Poştei Române: 14.280 de euro/lună
* directorul general executiv al TAROM: 10.000 de euro/lună
* managerul de la ROMATSA: 9.728 euro/lună, plus 2.055 euro ca membru în CA
* directorul general al Cuprumin: 10.000 de euro/lună, plus 948 euro ca memmbru în CA
* directorul general al Nuclearelectrica are deja aprobat un salariu de 10.000 de euro/lună, plus 2.000 euro ca membru al CA
* managerul Electrica: 11.111 euro/lună, plus 7.333,33 euro ca membru în CA
* managerul de la CFR Marfă: 9.500 euro/lună şi 2.000 euro ca membru în CA
* managerul de la CFR Călători: 9.150 euro/lună şi 2.800 euro ca membru în CA
*managerul de la RAR: 4.500 euro/lună şi 1.000 euro ca membru în CA
* directorul general al METROREX: 3.500 euro/lună, plus 800 de euro ca membru în CA.
Între 5.000 şi 6.000 euro lunar au propuse indemnizaţii managerii Aeroportului Internaţional “Mihail Kogălniceanu” Constanţa, Administraţiei Porturilor Dunării Maritime Galaţi, Administraţiei Porturilor Dunării Fluviale Giurgiu, Complexului Energetic Oltenia, Transgaz, Electrica Distribuţie Muntenia Nord.
Totodată, un membru de CA la RA Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi are propus să încaseze peste 5.000 euro lunar.
Cele mai mici salarii le au cei din conducerea Monetăriei Statului şi a Imprimeriei, acestea fiind de 2.500 de euro.
DOCUMENT: Puteţi vizualiza tabelul cu indemnizatiile managerilor si salariile directorilor, aşa cum au fost propuse pentru bugetul din 2013 şi pe care Guvernul le-a făcut publice miercuri.
Contractele deja aprobate (vezi în tabel) rămân bătute în cuie, premierul Ponta declarându-se neputincios: “Ce s-a încheiat, s-a încheiat!”, a spus el.
Salvarea vine din remuneraţia variabilă
Totuşi, directorii companiilor de stat nu sunt de plâns. Ei au posibilitatea să-şi rotunjească veniturile, pe lângă această remuneraţie fixă limitată la 6 salarii, ei putând să obţină o remuneraţie variabilă, în funcţie de atingerea unor indicatori de performanţă, potrivit ministrului delegat pentru Buget.
Liviu Voinea susţine că în acest fel procesul de managament privat nu este afectat. “Companiile de stat au fost exceptate de la legea salarizării unitare şi, în continuare, creau situaţii anormale, discrepanţe foarte mari salariale, venituri salariale foarte mari ale unor conducători de companii de stat, eventual chiar cu pierderi”, a spus Voinea.
Dăm doar exemplul Poştei Române, unde directorul general Ion Smeeianu a declarat că încasează lunar 6.000 de euro, iar compania este cu un picior în groapă. În tabelul pus la dispoziţie de Guvern apare însă o altă sumă: 14.280 euro/lună, salariu propus de AGA pentru anul 2013, după ce i-l mărise în decembrie.
Însuşi premierul Victor Ponta s-a declarat deranjat, în luna martie, de salariul imens al şefului Poştei, când a aflat din presă că AGA i-a aprobat în decembrie lui Smeeianu o leafă de până la 10.000 de euro.
Din martie însă, prim-ministrul nu a abrogat ordonanţa emisă în timpul Guvernului Boc şi pe care Ponta o arăta cu degetul când venea vorba despre salariile directorilor din companiile de stat.
A trebuit să îi ajungă cuţitul la os, iar aceasta s-a întâmplat ieri, când niciun investitor nu a cumpărat caietul de sarcini pentru privatizarea Poştei. Compania a acumulat datorii de 650 milioane de euro, inclusiv în timpul mandatului lui Smeeianu.
Ponta: Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica
Mai mult, Victor Ponta a declarat că s-a grăbit cu ordonanţa de urgenţă când a aflat că, miercuri, AGA de la Nuclearelectica vrea să mărească salariile directorilor, deşi acestea sunt deja foarte mari.
“Am văzut şi eu companii de stat la care punem manageri privaţi. Nu ştiu de ce suntem miniştri şi nu lucrăm la Nuclearelectrica, că cel mai mic venit este de 484.000 lei pe an. Deci, peste 100.000 de euro. Am tot discutat despre această problemă. Este valabil… Domnul ministru de Finanţe zice să nu stăm toţi şi să câştigăm lucrând la companii de stat, dar văd aici salarii de 11.000 de euro, de 8.000 de euro, cei mai amărâţi au, aşa, 6.000 de euro“, a spus Ponta.
Pe de altă parte, premierul susţine că salariile plafonate vor fi “foarte bune”. “Prin această reglementare, vom limita posibilitatea veniturilor salariale ale celor din conducerea executivă la de şase ori media salariului mediu brut lunar din ramura respectivă. Deci, este o raportare la salariul care se câştigă în ramura respectivă, de şase ori salariul mediu vă asigur că este deja un salariu foarte bun. Media în general este în jur de 1.000 euro, depinde de ramură. Evident, orice altceva se plăteşte în plus se plăteşte în funcţie de îndeplinirea indicatorilor de performanţă”, le-a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern, în faţa jurnaliştilor.
Magda SEVERIN