Senatul recidivează cu salvarea din Justiţie a unui liberal, Varujan Vosganian, după ce, în mandatul trecut, această Cameră a Parlamentului a făcut scut pentru Mircea Diaconu refuzând să pună în aplicare o hotărâre judecătorească definitivă privind revocarea sa din funcţie. Acum, votul a fost covârşitor: 126 de voturi “împotrivă” şi 25 de voturi “pentru” încuviinţarea solicitării Procurorului General al României privind începerea urmăririi penale a ministrului Varujan Vosganian, acuzat de DIICOT de complot şi de subminare a economiei naţionale. Vosganian susţine că votul Senatului a dat un “verdict de nevinovăţie”, având în vedere copleşitoarea majoritate.
Nu toţi senatorii au participat însă la şedinţa de plen, din cei aproape 200 fiind prezenţi numai 151. Votul a fost secret cu bile, aşa că putem doar intui că USL, care deţine 70% din mandate (din care 79 aparţin PSD), a votat împotrivă.
Iniţial, preşedintele Senatului, Crin Antonescu, anunţase că senatorii liberali se vor abţine de la vot, ceea ce ar fi însemnat, de fapt, vot negativ, deoarece, la numărătoare, abţinerile se contabilizează în acest fel.
Iată că, la mai bine de o lună de la solicitarea Procurorului General, finalul aşteptat se înfăptuieşte în cazul lui Vosganian, în timp ce Adriean Videanu, acuzat „la pachet” cu el de complot şi de subminare a economiei naţionale pe vremea când era ministru al Economiei, are ok-ul dat de preşedintele Traian Băsescu în privinţa începerii urmăririi penale şi DIICOT i-a pus deja sechestru asigurător pe avere.
Amintim că şi Comisia juridică a Senatului a respins, săptămâna trecută, cererea Procurorului General în cazul lui Vosganian, dar votul decisiv a fost dat astăzi, în plen.
“Vă mulţumesc din suflet!”
Un alt fost ministru scăpat de Justiţie prin votul Parlamentului este Laszlo Borbely. La fel ca acesta, care declara “cazul meu s-a închis, Parlamentul este suveran în această privinţă”, Vosganian susţine că, prin votul Senatului, a fost declarat nevinovat şi că a “câştigat”. Nu este câtuşi de puţin adevărat: nevinovăţia şi-ar fi putut-o demonstra numai în faţa instanţei de judecată, iar faptul că a fugit de acest lucru ne poate demonstra că se teme de contrariu.
“Mă încearcă un sentiment de emoţie şi cred că nu există după o activitate politică de aproape un sfert de veac un gest de solidaritate şi de încredere mai mare decât acesta. Încă o dată, vă mulţumesc din inimă!”, le-a spus Varujan, după vot, colegilor senatori.
Prin aceste decizii în care se substituie Justiţiei, Parlamentul dă un semnal negativ apropiatului Raport MCV decisiv pentru intrarea României în Schengen, dar şi unul pozitiv politicienilor care ştiu acum că, odată ajunşi miniştri, pot încălca legea deoarece vor fi salvaţi de Legislativ.
Magda SEVERIN