Guvernul a adoptat, marţi, prin ordonanţă de urgenţă, ce tipuri de cadouri pot fi oferite de către candidaţi alegătorilor. Astfel acestea pot fi numai obiecte nealimentare, gen calendare, pixuri, brichete, DVD-uri, tricouri, pungi, mănuşi inscripţionate cu însemne electorale, dar în niciun caz alimente, băuturi sau produse din tutun. Sunt permise şi alte obiecte, fără a fi nominalizate, dar se face precizarea că trebuie să fie în valoare de maxim 10 lei. Aşadar, sfânta găleată de plastic, aruncată până acum peste gard alegătorilor de candidaţii de la ţară, va putea, în sfârşit, să fie inscripţionată cu însemnele partidului şi să nu aibă numai culoarea formaţiunii politice – care ar crea încurcături celor mai puţin iniţiaţi în doctrina şi cromatica partidului pentru care vor pune ştampila în cabina de vot.
Mircea Duşa, ministrul de Interne, a declarat că legislaţia actuală stabileşte că tentativa, promisiunea şi darea de bani şi obiecte de folosinţă în scopul determinării alegătorilor de a vota într-un fel sau altul se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani, dar sunt exceptate “obiectele cu caracter simbolic”, fără însă a fi definite.
Prin ordonanţa de urgenţă aprobată marţi, Guvernul a detaliat care sunt obiectele ce pot sau nu fi folosite în campania electorală. Astfel, în categoria bunurilor interzise au fost incluse alimentele, băuturile alcoolice sau nealcoolice, produsele din tutun sau mărfurile nealimentare, cu anumite excepţii.
Astfel, la categoria obiecte permise sunt incluse materialele şi obiectele de propagandă electorală precum afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, DVD-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor.
Sunt exceptate şi alte obiecte de propagandă electorală inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunii politice sau candidaţilor a căror valoare nu depăşeşte 10 lei, fără TVA, pentru fiecare articol, fără însă să poată face parte din categoria alimentelor, băuturilor alcoolice sau nealcoolice şi produselor din tutun.
Aşadar, găleata de plastic, atât de utilă oamenilor din mediul rural şi care le aminteşte în fiecare zi cine le-a făcut-o cadou, se înscrie la „obiecte permise” şi nu va mai fi atât de hulită de adversarii politici, deşi fiecare dintre formaţiuni a apelat la ea până acum.
Mai mult, cei din mediul rural se vor pricopsi acum cu 3 găleţi de culori diferite şi, desigur, cu inscripţii la fel. Aceasta va face ca independenţii să se găsească într-o mare încurcătură, după ce culorile vor fi fost deja epuizate, pentru că şi producătorilor de mase plastice le convine să meargă pe nuanţele câştigătoare.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU