Codul fiscal aprobat în 24 iunie va fi modificat după numai două luni, legea fiind retrimisă spre revizuire în Parlament luna trecută de către preşedintele Klaus Iohannis.
Supraacciza la carburanţi şi taxa pe stâlp vor rămâne în vigoare şi în 2016, urmând a fi eliminate la 1 ianuarie 2017, potrivit deciziei luate astăzi de liderii tuturor partidelor parlamentare.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că “partidele parlamentare au convenit, totodată, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017”.
“Discuţiile cu liderii partidelor parlamentare au pornit de la premisa responsabilităţii şi a precauţiei, astfel încât atât prin Codul Fiscal, cât şi prin bugetul de stat pe 2016 să fie respectată ţinta de deficit bugetar de sub 2% din PIB”.
În lipsa premierului Victor Ponta aflat în vizită oficială la Chişinău, au bătut palma Liviu Dragnea (PSD), vicepremierul Gabriel Oprea şi ministrul Eugen Nicolicea (UNPR), Alina Gorghiu şi Vasile Blaga (PNL), Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin (ALDE) şi Kelemen Hunor (UNPR).
Sesiunea parlamentară extraordinară pentru votul pe legea reexaminată privind Codul fiscal a fost anulată, urmând ca actul normativ să fie adoptat săptămâna viitoare, în sesiunea normală, care începe la 1 septembrie.
Păcăleala cu acciza
Concret, Guvernul Ponta nu numai că nu va reduce cu 20% accizele la motorină şi benzină de la 1 ianuarie 2016, aşa cum promisese în prima variantă a Codului fiscal., dar renunţă şi la eliminarea accizei suplimentare de 7 eurocenţi/litru de carburanţi, votată în iunie în Parlament de către opoziţie cot la cot cu coaliţia la guvernare.
Amintim că supraacciza a fost impusă de Guvern la 1 aprilie 2014, cu promisiunea că banii vor fi utilizaţi exclusiv la construirea de autostrăzi.
Taxa pe stâlp dispare doar din agricultură
Cât priveşte taxa pe stâlp (impozitul pe construcţii speciale) introdusă la 1 ianuarie 2014, aceasta fusese „rasă” din Codul fiscal cu începere de la 1 ianuarie 2016, însă acum se amână cu un an eliminarea ei – cu excepţia taxei pe construcţiile speciale din agricultură, care va dispărea.
Practic, în privinţa acestor biruri s-ar fi revenit, după aproape 2 ani, la situaţia din martie 2014, când nu aveam nici supraacciză, nici taxă pe stâlp.
De asemenea, se amână reducerea la 5% a impozitului pe dividende, tot până la 1 ianuarie 2017.
Creşteri salariale şi pensii speciale pentru bugetari
În an preelectoral, Guvernul nu reduce cheltuielile, ci are nevoie de bani pentru creşterile salariale pe care le pregăteşte bugetarilor printr-o lege ce va înlocui Legea salarizării unice aprobată în timpul Guvernului Boc.
Între timp, prin diverse ordonanţe de urgenţă sau modificări de legi în Parlament, au fost votate creşteri salariale pentru:
– profesori (în două tranşe de câte 5% şi una de 12% la începutul anului)
– toţi cei circa 200.000 de angajaţii din sistemul sanitar (cu 25%)
– funcţionarii din Parlament (cu 70%), pentru înalţii funcţionari de stat (cu 300%).
Totodată, au fost aprobate pensii speciale pentru parlamentari
– pensii speciale pentru funcţionarii parlamentari şi diplomaţi – care vor primi ca pensie 80% din ultimul salariu înainte de pensionare, dacă au vechime în funcţie de 14 ani – primii – sau de 18 ani – cei din a doua categorie; la cerere, pensiile speciale se acordă şi retroactiv, pentru perioada 2010-2015, când aceste au fost tăiate de Guvernul Boc. Legea a fost promulgată în 21 iulie de preşedintele Klaus Iohannis;
– pensii speciale pentru militari – legea a fost promulgată de preşedintele Iohannis în 23 iulie.
Pensionarii de rând, 800 de lei/lună
În tot acest timp, jumătate din totalul pensionarilor (aproape 2,3 milioane) au pensii mai mici de 800 de lei/lună iar pensia medie este de 886 de lei.
În România există 5,1 milioane de pensionari şi numai 4,5 milioane de salariaţi – din care 1,8 milioane sunt bugetari şi restul în mediul privat, aceştia din urmă susţinându-i pe toţi.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU