Taxa auto se amana 1 an pentru masinile inmatriculate inainte de 2007

Coalitia la guvernare a hotarat, luni, amanarea pana in 2013 a perceperii taxei auto pentru masinile inmatriculate inainte de 2007. Decizia urmeaza a fi aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului, prin ordonanta de urgenta. Noua Lege privind taxa de poluare (Legea 9/2012) va fi modificata, astfel, la 10 zile de la aplicare, dupa ce a intrat in vigoare la 13 ianuarie a.c.. Va fi vorba insa numai de modificarea articolelor privitoare la autovehiculele inmatriculate inainte de 2007, taxa urmand sa se aplice tuturor celorlalte tipuri de masini – adica redusa cu 25%, cum prevede noul act normativ.

Propunerea a fost avansata in sedinta coalitiei de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, pe motiv ca, desi noua taxa a fost anuntata inca din vara lui 2011, proprietarii de masini inmatriculate inainte de 2007 (pentru care nu se platea taxa de poluare pe vechea lege) nu au inteles complet sistemul si nu au avut, astfel, timp suficient sa isi vanda autovehiculele, daca au dorit asta.

Alt argument a fost acela ca foarte multe persoane vor sa-si vanda masinile vechi, insa taxa pe care trebuie sa o achite cumparatorul depaseste, in multe cazuri, valoarea autovehiculului.

In fine, o alta justificare ar fi presiunea strazii, insa trebuie precizat ca, la protestele din tara si din Piata Universitatii, este ceruta eliminarea definitiva a taxei auto, nu doar pentru masinile inmatriculate inainte de 2007.

Probabil ca in ordonanta de urgenta ce urmeaza a fi aprobata se va stipula si returnarea taxei achitate de cei care au cumparat, in cele 10 zile de aplicare a Legii 9/2012, masini inmatriculate inainte de anul 2007.

Reamintim ca taxa de prima vanzare pentru masinile vechi a fost introdusa dupa ce vechiul act normativ privind taxa auto (OUG nr. 50/2008) a trebuit modificat intrucat incalca legislatia europeana. Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobata de Guvern in luna septembrie, apoi adoptata de Senat in octombrie si de Camera Deputatilor la jumatatea lunii decembrie, fiind publicata in Monitorul Oficial pe 10 ianuarie si aplicata incepand cu 13 ianuarie 2012.

Actul normativ prevede o reducere a vechii taxe de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 a fost mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii masinilor sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.