Camera Deputaților – for decizional – a adoptat astăzi, în unanimitate, eliminarea taxei auto și a altor peste 100 de taxe nefiscale.
Este vorba despre 33 taxe consulare şi de cetăţenie, 22 de taxe – pentru pierderea sau modificare actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru iar 20 – de la Registrul Comerţului.
Altele sunt pentru cazierul fiscal, taxa suplimentară pentru eliberarea pașaportului temporar, pentru permisele de pescuit recreativ sau sportiv, pentru serviciile prestate de MAI pentru public etc.
“Legea poate intra în vigoare de mâine, dar eliminarea taxelor intră în vigoare de la 1 ianuarie 2017”, a declarat Liviu Dragnea.
Eliminarea taxelor este o inițiativă a PSD depusă în Parlament în 10 octombrie și votată pe repede înainte, de către parlamentarii din toate partidele, pentru a puncta electoral.
Povestea taxei auto
De la prima taxă auto introdusă în 2008 de Guvernul Tăriceanu sub numele de taxă de primă înmatriculare, toate celelalte guverne au schimbat denumirea acestui bir pentru a fenta Uniunea Europeană, care ne amenința cu infringementul.
Taxa auto instituită de Guvernul Boc în ianuarie 2012 (Legea 9), la iniţiativa ministrului Mediului Laszlo Borbely şi amânată pentru 1 ianuarie 2013 – astfel că a fost aplicată de Guvernul Ponta, venit la putere prin moținue de cenzură în luna mai 2012.
După aceea, a fost introdusă taxa USL, denumită „Timbru de mediu”, care se încasează şi astăzi.
Curtea de Justiţie a UE a stabilit că această taxă contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene.
În februarie 2014, Guvernul Ponta a stabilit, prin Ordonanţă de urgenţă, că sumele ce vor trebui restituite de stat, în urma hotărârilor judecătoreşti, reprezentând taxa auto plus dobânda aferentă, cheltuielile de judecată şi alte sume, devenite executorii până la 31 decembrie 2015, vor fi plătite într-un interval de 5 ani, cu plata anuală a numai 20% din valoare.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLȘU