Sorin Oprescu împacă şi capra, şi varza în Centrul Istoric, după ce consilierii generali s-au opus aprobării Regulamentului de funcţionare a teraselor sezoniere. Astfel, acestea vor putea rămâne deschise, cu respectarea mai multor reguli, până la ora 4.00, dar muzica şi spectacolele vor înceta la ora 22.00, iar organizarea de nunţi, botezuri şi alte petreceri private sunt interzise. Toate acestea, plus alte măsuri menite să elimine ţigănia din zonă – eliminarea scaunelor şi tacâmurilor din plastic, flori artificiale şi copertine între terase etc. – sunt cuprinse în Dispoziţia nr. 194/04.03.2013 emisă de Primarul General şi valabilă între 15 martie-15 noiembrie în toţi anii care vor urma.
Potrivit Dispoziţiei, terasele sezoniere sunt permise pe domeniul public sau privat al municipiului şi pe terenuri proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice numai până la ora 4.00, iar strângerea mobilierului este necesară pentru a permite salubrizarea, arată Oprescu.
Delimitarea spaţiului considerat Centrul Istoric:
– la Nord: B-dul Elisabeta (de la intersecţia cu Calea Victoriei), B-dul Carol (până la intersecţia Hristov Botev)
– la Est: Bulevardul Hristov Botev, de la intersecţia Carol până la intersecţia Corneliu Coposu;
– la Sud: Corneliu Coposu (de la intersecţia Hristov Botev), Splaiul Independenţei (până la intersecţia cu Calea Victoriei);
– la Vest: Calea Victoriei, de la intersecţia cu Splaiul Independenţei până la intersecţia cu B-dul Elisabeta.
Terasele sezoniere pot fi amplasate numai în locurile pentru care se obţine aviz de la Direcţia Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB). Amplasamantele vor fi aprobate în ordinea primirii solicitărilor, spaţiul alocat neputând depăşi lungimea faţadei localului. La avizare, trebuie să se urmărească, pe cât posibil, ca terasele învecinate să aibă lăţimi egale.
Poate fi avizată amplasarea teraselor pe totuare care au lăţimea minimă de 3 metri, cu obligaţia de a se păstra un spaţiu liber pentru circulaţia pietonilor, înspre carosabil, cu lăţimea minimă de 1,50 metri, precum şi pe partea carosabilă a străzilor exclusiv pietonale, cu condiţia de a păstra o zonă liberă cu lăţimea de 4 metri, pentru intervenţiile de urgenţă.
Fără scaune, tacâmuri, covoare şi flori din plastic
Pentru delimitarea teraselor pot fi folosiţi parapeţi mobili, realizaţi exclusiv din lemn şi/sau metal cu înălţimea maximă de 1 m şi/sau aranjamente florale verzi, care trebuie întreţinute. Sunt interzise jardinierele de plastic şi a plantelor decorative artificiale. Totodată, sunt interzise construirea platformelor, utilizarea covoarelor din materiale plastice, mobilierul pliant sau din plastic.
Mobilierul, care va fi, de asemenea, avizat de Direcţia Dezvoltare Urbană, va fi compus din seturi identice, cu o structură din lemn, răchită sau metal, în concordanţă cu arhitectura clădirilor şi restul elementelor care alcătuiesc terasa, evitându-se culorile stridente.
Umbrelele teraselor din Centrul Vechi nu trebuie să aibă alte culori decât cele din cromatica alb-beige, iar amplasarea de cortine de protecţie împotriva vântului şi ploii pe terase este interzisă, se mai precizează în Dispoziţia dată de Oprescu.
Este interzisă amplasarea de cortine de protecţie împotriva vântului şi ploii. Pe terase se admite muzica live, fără sisteme de amplificare. De asemenea, este interzisă prepararea în aer liber a produselor alimentare, cu excepţia standurilor amenajate cu ocazia unor târguri sau expoziţii.
Nu pot fi amplasate pe terasă piese de mobilier pentru pregătirea produselor sau spălarea veselei, vitrine sau standuri de prezentare a produselor şi nici televizoare, plasme sau video-proiectoare.
Singura publicitate permisă este cea pentru local şi pentru firma contractată pentru amenajarea terasei, cu respectarea paletei cromatice şi achitarea taxei de publicitate.
Nerespectarea acestor reguli determină aplicarea de sancţiuni între 1.000şi 3.000 de lei.
Toate prevederile din Dispoziţia nr. 194 sunt, de fapt, cele cuprinse în Regulamentul respins de CGMB.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU