În Programul politic adoptat de Guvernul Ponta 3 la presiunile lui Traian Băsescu au fost trecute, pe lângă ce a promis Guvernul Ponta 2 în 2012, toate prevederile din Acordul semnat recent cu UDMR: linia de predare în limba maghiară la UMF TG Mureş, regionalizarea, arborarea steagului secuiesc pe instituţiile proprii – împreună cu drapelul României şi cel al UE -, adoptarea Legii minorităţilor etc.. Premierul susţine că acesta nu este un program de guvernare, deoarece noul Executiv a „actualizat” documentul aprobat în decembrie 2012, adică „este 98-99% din Programul de guvernare al USL”. Victor Ponta a admis că „era nevoie de o actualizare, deoarece s-a schimbat componenţa politică a Cabinetului”. Iniţial acesta refuzase să îşi asume un nou program de guvernare. Acum va merge, marţi, în faţa Parlamentului, să îşi îngajeze răspunderea pe acest document.
Concret, la capitolul “Dezvoltare şi Administraţie” din Programul pentru care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament se stipulează că vor fi “măsuri pentru promovarea identităţii colectivităţilor locale prin stabilirea cadrului legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora numai pe instituţiile proprii, şi numai împreună cu drapelul României şi drapelul Uniunii Europene, a steagurilor unităţilor administrative-teritoriale pe care acestea le reprezintă”.
O altă prevedere nou introdusă stabileşte că vor fi măsuri şi pentru promovarea imaginii colectivităţilor locale prin sprijinirea şi susţinerea campaniilor de creare a brandurilor locale pentru produse tradiţionale, resurse naturale, turistice, culturale, istorice, de interes deosebit.
La capitolul Minorităţi, programul lui Ponta vorbeşte despre utilizarea limbrii materne în structurile administraţiei locale şi de extinderea accesului la societăţile naţionale de radio şi televiziune în aşa fel încât să se emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei. Acest lucru ar putea însemna înfiinţarea unor posturi în această limbă.
„Vor fi stimulate efortul comun şi dialogul cu minorităţile naţionale în vederea îmbunătăţirii actului decizional şi afirmării identităţii etnice”, se arată în comument. La acelaşi capitol se acordă un spaţiu larg îmbunătăţirii situaţiei romilor şi continuarea politicilor de reducere a decalajelor dintre populaţia romă şi societate în ansamblu.
„Ne propunem să adoptăm Legea-cadru privind statutul minorităţilor naţionale din România şi să susţinem înfiinţarea instituţiilor care fac obiectul acestei legi. În ceea ce priveşte învăţământul în limbile minorităţilor naţionale, precum şi programele de învăţare a limbii şi literaturii materne, Guvernul va adopta, în urma consultării cu reprezentanţii minorităţilor naţionale din Parlamentul României, legislaţia subsecventă Legii educaţiei naţionale”.
Mai spre sfârşitul capitolului se spune că Executivul va accelera procesul de restituire a imobilelor cultelor şi comunităţilor minorităţilor naţionale. De asemenea, se vorbeşte despre consolidarea cadrului instituţional necesar reprezentării proporţionale şi consultării politice a minorităţilor la nivel legislativ şi executiv, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local.
Programul vorbeşte şi despre asigurarea condiţiilor pentru conservarea şi dezvoltarea patrimoniului confesional, în contextul respectului pentru principiile libertăţii de conştiinţă şi pluralismului religios.
Udrea: Este o regionalizare pe criterii etnice
“Arborarea steagurilor secuieşti pe instituţiile publice din România, acceptată prin noul program de guvernare, este un pas pregătitor pentru regionalizarea pe criterii etnice. Premierul dă dovadă de o profundă lipsa de responsabilitate si respect faţă de interesele statului român unitar şi de istoria acestui neam. Se confirmă astfel ceea ce Partidul Mişcarea Populară a susţinut încă de când s-a anunţat alianţa dintre PSD şi UDMR: Victor Ponta a negociat în genunchi în faţa reprezentanţilor etnicilor maghiari. Noi vom ataca la Curtea Constituţională orice act legislativ care va permite arborarea steagurilor secuieşti sau maghiare pe instituţiile publice din România”, se arată într-o declaraţie a Elenei Udrea remisă sâmbătă.
În opinia sa, “despre viziune economică evident că nici nu poate fi vorba”.
“Despre viziune economică evident că nici nu poate fi vorba, vedem aceleaşi promisiuni neonorate ale USL, sub formă de mărgică sclipitoare cu care să ia ochii electoratului înainte de alegeri. Deci vom avea în continuare o guvernare incapabilă să găsească soluţii la problemele cele mai mari ale cetăţenilor: şomajul, venituri mici, lipsa fondurilor pentru investiţii, taxe şi impozite nenumărate şi mari, sistem de sănătate în colaps etc”, afirmă Udrea.
Ea îi recomandă lui Ponta să recitească articolul 102 din Constituţie.
“Cât priveşte povestea că asumarea se face pe altceva decât pe programul de guvernare, îi recomand lui Victor Ponta să citească articolul 102 din Constituţie, unde se vorbeşte doar de programul de guvernare. Si dacă acesta nu este programul de guvernare, atunci să facă bine să ne arate care este, totuşi, programul după care va guverna?!”, continuă ea.
Apel la moţiune
“Fac un apel la toate partidele de opoziţie şi la liderii acestora să lase la o parte orgoliile individuale şi să se adune la o singură masă pentru a stabili conţinutul unei moţiuni de cenzură împotriva unui Guvern care se arată dispus să sacrifice unitatea statului român de dragul unei susţineri parlamentare. Nu trebuie să facem o competiţie între moţiuni de cenzură, ci trebuie să lucrăm împreună măcar pe acest palier: singur, niciun partid nu va fi în stare să clintească Executivul şi actuala majoritate parlamentară. E nevoie de mai multă raţiune şi mai puţină patimă”, conchide Udrea.
Magda SEVERIN