UNTRR cere excluderea șoferilor profesioniști din Directiva europeană privind detașarea lucrătorilor și al legislației naționale specifice

UNTRR solicitã excluderea clarã a șoferilor profesioniști din domeniul de aplicare al Directivei europene a detașãrii lucrãtorilor și al legislației naționale specifice.

Comisia Europeanã a prezentat în 8 martie propunerea sa de revizuire a Directivei Detașãrii Lucrãtorilor, în contextul interpretãrilor naționale protecționiste ale acestei Directive în unele State Membre – precum legea MiLoG din Germania, impunând transportatorilor strãini sã plãteascã șoferilor lor salariul minim din Germania pentru cursele de transport internațional operate pe teritoriul acestei țãri.

Aceastã situație este generatã de lacunele legislației sociale europene, care nu ține cont de faptul cã transportul rutier este o activitate economica foarte specificã, cu un caracter mobil ridicat, care nu poate fi inclusã în cadrul de aplicare al unor reglementari ne-specifice sectorului, precum Directiva detașãrii lucrãtorilor. Similar, amintim faptul cã actuala  Directivã a detașãrii lucrãtorilor nu se aplicã personalului navigant al întreprinderilor din cadrul marinei comerciale.

Deși Comisia Europeanã a lansat o procedurã de infrigement împotriva Germaniei privind legea MiLoG și a început revizuirea pachetului legislativ european privind mobilitatea forței de muncã,

cu toate acestea Comisia Europeanã nu abordeazã problemele create de aplicarea  Directivei Detașãrii Lucrãtorilor la transportul rutier, în actuala sa propunere de revizuire a acestei directive, menținând astfel incertitudinea pentru transportatorii rutieri cu privire la legislația socialã aplicabilã operațiunilor de transport rutier internațional în cadrul UE.

Mai mult, conform propunerilor actuale ale Comisiei privind revizuirea Directivei Detașãrii Lucrãtorilor, nu numai salariul minim, ci pachetul salarial complet (remunerația) stabilit(a) prin contractele colective dintr-un Stat Membru UE ar putea sa se aplice șoferilor români care efectueazã operațiuni de transport internațional în respectivul Stat Membru UE.

În consecințã, s-ar putea ajunge la obligarea transportatorilor rutieri sã plãteascã aceluiași șofer salarii (remunerații) diferite stabilite de fiecare Stat Membru tranzitat, în cadrul aceleiași operațiuni de transport internațional – conducând în final la un blocaj al operațiunilor de transport rutier internațional in UE, contrar obiectivelor europene privind libera circulație a serviciilor in cadrul unei pieței unice europene a transporturilor.

UNTRR avertizeazã ca o astfel de abordare reprezintã o interferențã inacceptabilã și nocivã a Comisiei Europene în mecanismele de fixare liberã a salariilor între angajat și angajator la nivel de companie, conform realitãților sociale și economice naționale. Astfel de mãsuri forțeazã creșterea costurilor transportatorilor estici amenințându-le viabilitatea economicã, conducând la restrângerea operațiunilor acestora și în consecințã la reducerea locurilor de muncã.

Având în vedere consecințele negative pentru transportatorii rutieri ale lacunelor legislației sociale europene actuale, UNTRR solicitã excluderea clarã a șoferilor profesioniști care opereazã transporturi rutiere internaționale din domeniul de aplicare al Directivei detașãrii lucrãtorilor și al legislației naționale specifice.

UNTRR a adresat aceastã solicitare Ministerului Transporturilor si Ministerului Muncii din Romania și își va continua demersurile la nivel național si european, în coordonare cu asociațiile de transport rutier europene interesate.

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.