Pachetul Mobilitate a fost respins pentru a doua oară în plenul Parlamentului European, informează UNTRR, care “salută implicarea Eurodeputaților români în sprijinirea industriei de transport rutier din România și consideră că stabilirea unui cost de referință pentru transportul rutier în UE este soluția pentru un Pachet de mobilitate echilibrat”.
Iată și celelalte precizări, în comunicatul remis redacției:
“Plenul Parlamentului European (PE) reunit pe 04.07.2018 la Strasbourg a respins, pentru a doua oară, Pachetul Mobilitate propus de Comisia Europeană (CE) privind modificarea legislației europene în domeniul transporturilor rutiere, în urma votului tuturor amendamentelor contradictorii aduse de Eurodeputați la rapoartele Comisiei de Transport și Turism a Parlamentului European (TRAN), după ce rapoartele TRAN au fost respinse în plenul Parlamentului European luna trecută, Eurodeputații nereușind să adopte o poziție a Parlamentului European cu privire la:
- Cerințele de aplicare și normele specifice privind detașarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier
- Perioadele de conducere zilnice și săptămânale, pauzele minime și perioadele de repaus, poziționarea prin tahografe
- Adaptarea regulilor de acces la profesie și la piața de transport rutier de marfă la evoluțiile din sectorul de transport rutier.
După mai mult de un an de la publicarea Pachetului Mobilitate, pe 31.05.2017 și după un proces de negociere lung și dificil la nivel european, nici Parlamentul European și nici Consiliul de Transport UE nu au reușit să ajungă la un compromis echilibrat și acceptabil pentru toate Statele Membre UE. Reamintim că Parlamentul European a respins și pe 14.06.2018 (detalii aici ) mandatul de negociere propus de Comisia de Transport și Turism – TRAN cu privire la pachetul mobilitate pe 04.06.2018 (ediție specială a Știrilor UNTRR aici), în timp ce Consiliul European nu a putut adopta o poziție cu privire la pachetul mobilitate, la ultima sa reuniune din 07.06.2018.
În continuare, se va relua procesul dezbaterilor Pachetului Mobilitate în TRAN pentru găsirea unui compromis care să fie apoi votat, din nou, în plenul Parlamentului European, însă este tot mai puțin probabil că Pachetul Mobilitate va putea fi adoptat până la finalul mandatului actualului Parlament European din luna mai 2019, crescând astfel probabilitatea ca acesta să fie transferat viitorului PE.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR salută implicarea activă a Eurodeputaților români în sprijinirea industriei de transport rutier din România, pentru a oferi șanse egale pe piața europeană firmelor de transport rutier din România și angajaților acestora și pentru a evita falimentarea transportatorilor români și migrarea șoferilor acestora în Vestul UE, unde șoferii români nu sunt plătiți la nivelul colegilor lor din vest, contrar principiului “plată egală pentru muncă egală în același loc” susținut de Alianța Rutieră.
Precizăm că Pachetul Mobilitate a fost inițiat pe fondul protecționismului în creștere al Statelor Alianței Rutiere, cuprinzând propuneri extrem de restrictive pentru transportatorii români și est-europeni, precum aplicarea Directivei Detașării Lucrătorilor în sectorul transporturilor rutiere, restricționarea cabotajului, obligația întoarcerii acasă a șoferilor și interzicerea repausului săptămânal normal în cabina vehiculului.
Cu toate că aceste propuneri ale pachetului mobilitate sunt încă în dezbatere la nivel european, Statele Vest Europene le aplică deja în legislațiile lor naționale, fapt care a condus la creșterea semnificativă a costurilor de operare ale transportatorilor români și est-europeni în Vestul UE, în condițiile în care tarifele plătite acestora, de cca. 1 Euro/km, sunt sub nivelul costului de referință pentru transportul rutier în Vestul UE de cca. 1,25 Euro/km (cf Comitetului Național Rutier din Franța – www.cnr.fr), iar un transportator vestic primește pentru același serviciu un tarif de cca. 1,5 Euro/km (cost de referință +marjă de profit).
Plată egală pentru muncă egală în același loc- acest principiu trebuie să se aplice și companiilor din Centrul și Estul UE, nu numai angajaților, în caz contrar Pachetul Mobilitate va distorsiona grav competiția pe piața de transport europeană, legalizând discriminarea transportatorilor români și est-europeni.
Stabilirea unui cost de referință pentru transportul rutier în UE este soluția pentru un Pachet de mobilitate echitabil și echilibrat! Având în vedere că Parlamentul European a aprobat întoarcerea rapoartelor privind Pachetul Mobilitate la Comisia de Transport și Turism (TRAN), UNTRR solicită Eurodeputaților români membri în TRAN să sprijine introducerea unui mecanism european, similar celui stabilit de Comitetul Național Rutier -CNR în Franța, pentru a garanta același cost de referință al transportului în UE, atât pentru transportatorii din est cât și pentru cei din vest.
UNTRR continuă să monitorizeze atent evoluția dezbaterilor pe marginea pachetului mobilitate la nivel european. Urmăriți www.untrr.ro și pagina de Facebook UNTRR pentru a fi la curent cu ultimele noutăți și cu acțiunile UNTRR.
Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesională și patronală, neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează și apără interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare până în prezent peste 14.000 membri – operatori care efectuează transporturi interne și internaționale de marfă și persoane.