Pe listele de disponibilizări de la Olchim figurează 1.020 de salariaţi, spun atât Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim, cât şi Corneliu Cernev, liderul Sindicatului “Victoria” al aceluiaşi combinat. Primul le cere oamenilor să nu semneze actele, deoarece trimiterea în şomaj este “ilegală” atât timp cât nu a fost elaborat planul de reorganizare a societăţii şi, implicit, nu a fost aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor. Al doilea le spune că vor primi, în funcţie de vechime, 6, 12 sau 18 salarii compensatorii. Varujan Vosganian, ministrul Economiei, promite că în cursul lunii aprilie vor fi achitate şi salariile restante.
Plăţile compensatorii vor fi acordate în baza “legendarei Ordonanţe 116”, al cărei proiect a fost silit să îl retragă de pe site-ul ministerului, la ordinul premierului Victor Ponta.
Actul normativ cu pricina prevedea începerea unui program de concedieri colective la 16 companii energetice. Proiectul ordonanţei a fost refăcut, iar în noile sale prevederi, intră şi unităţile economice de profilul Oltchim, potrivit lui Vosganian. Ordonanţa este în procedură de avizare, iar săptămâna viitoare se va afla în şedinţă de Guvern.
Corneliu Cernev anunţă că ordonanţa pentru plata salariilor restante va intra în şedinţa de de miercuri a Guvernului. Tot atunci vor fi făcute publice numărul concediaţilor şi al plăţilor compensatorii, precum şi data până la care vor fi achitate restanţele salariale.
Ministrul Economiei spune însă că nu miercurea aceasta, ci miercurea viitoare va fi aprobată ordonanţa. Discuţiile au fost purtate în cursul zilei de luni cu conducerea executivă a combinatului, cu administratorii judiciari şi cu preşedinţii sindicatelor, la sediul ministerului.
Vosganian: Dacă funcţionează la 50% capacitate, combinatul nu va avea pierderi
Ministrul Economiei a precizat că, în ultima lună, Oltchim şi-a triplat capacitatea de producţie, la peste 20%, dar trebuie să depăşească 50% pentru a funcţiona fără pierderi. Iar acest lucru poate fi atins într-o lună, dă asigurări Vosganian.
Cât priveşte înfiinţarea unei societăţi Oltchim 2, proiectul de reorganizare are nevoie de acordul creditorilor. “În 15 aprilie va avea loc întâlnirea creditorilor. Dacă nu sunt contestaţii, de atunci programul de restructurare va putea fi derulat. Eu nu sunt autorizat să vorbesc în numele creditorilor”, a spus Vosganian.
Magda SEVERIN