In maxim 60 de zile, cei 17 senatori si deputati alesi la scrutinul din 10 iunie presedinti de Consilii Judetene sau primari de municipii resedinta de judet trebuie sa renunte la mandatul de parlamentar, pe care unii l-au detinut chiar in mai multe legislaturi. Dintre acestia, 9 sunt de la PSD, 7 de la PNL si unul de la UNPR. Initial, Victor Ponta anunta ca numarul lor este 18, dar vineri, la prezentarea rezultatelor finale de catre BEC, unul a pierdut. In total si-au depus candidatura 39 de parlamentari, insa 22 au esuat. USL trebuie sa isi refaca rapid majoritatea in Parlament, iar negocierile pentru racolari de la PDL sunt in toi.
Iata parlamentarii care au castigat un mandat de ales local:
* Olguta Vasilescu (senator PSD) – Primaria Craiova
* Iulian Badescu (senator PSD) – Primaria Ploiesti
* Robert Negoita (deputat PSD) – Primaria Sectorului 3
* Horia Teodorescu (deputat PSD) – presedinte Consiliul Judetean Tulcea
* Catalin Nechifor (deputat PSD) – presedinte Consiliul Judetean Suceava
* Ioan Cindrea (deputat PSD) – presedinte Consiliul Judetean Sibiu
* Adrian Duicu (deputat PSD) – presedinte Consiliul Judetean Mehedinti
* Adrian Tutuianu (senator PSD) – presedinte Consiliul Judetean Dambovita
* Radu Moldovan (deputat PSD) – presedinte Consiliul Judetean Bistrita
* Nicolae Robu (senator PNL) – Primaria Timisoara
* Cristian Adomnitei (deputat PNL) – presedinte Consiliul Judetean Iasi
* Horea Uioreanu (deputat PNL) – presedinte Consiliul Judetean Cluj
* Cornel Popa (senator PNL) – presedinte Consiliul Judetean Bihor
* Ciprian Dobre (deputat PNL) – presedinte Consiliul Judetean Mures
* Florin Turcanu (deputat PNL) – presedinte Consiliul Judetean Botosani
* Cristinel Bigiu (senator PNL) – presedinte Consiliul Judetean Buzau
* Culita Tarata (deputat UNPR) – presedinte Consiliul Judetean Neamt
Legea 161/2003 privind transparenta in functiile publice prevede ca postul de parlamentar este incompatibil cu cel de ales local si stipuleaza ca deputatul sau senatorul aflat in aceasta situatie are la dispozitie 15 zile pentru a informa Biroul permanent al Camerei din care face parte.
Legea prevede ca, in termen de 60 de zile de la expirarea celor 15 zile, parlamentarul trebuie sa opteze intre mandatul de parlamentar si cel de ales local, demisionand din una dintre functii.
Parlamentarii alesi pe 10 iunie in functii de primari sau de presedinti de CJ isi vor exercita mandatele in actuala sesiune legislativa, care se incheie la sfarsitul lunii iunie, dar nu si in sesiunea legislativa care debuteaza in septembrie.
Racolarea
USL se gaseste acum intr-o mare criza, dar pe care nu o arata, afisand doar bucuria rezultatelor de la alegeri. Trebuie racolati urgent inlocuitori de la PDL, deoarece de la Minoritati nu se poate, de la UDMR nici atat, iar de la UNPR nu or sa vrea, pentru ca, fiind atat de putini, s-ar anula ca partid.
Concret, UNPR are 13 deputati din cei 14, intrucat Marian Sarbu a fost numit la sefia CSSPP, si 13 senatori. Daca s-ar duce 17, ar mai ramane cu 10.
Primul pas a fost facut de Sorina Placinta, care a trecut la PNL. Mai raman 16, care trebuie convinsi in urmatoarele doua saptamani,pentru ca in vacanta parlamentara va fi mai greu.
Puiu Hasotti, vicepresedintele PNL, sustine ca, dupa Sorina Placinta, exista si alte discutii cu alti parlamentari PDL pentru a trece la liberali, precizand ca astfel “se va indeplini visul lui Basescu si al lui Valeriu Stoica”, ca pe scena politica sa existe un singur partid important de dreapta.
Hasotti: “USL va avea majoritate in Senat la inceputul lui septembrie”
“Vor mai veni, suntem in discutii si cu alti senatori si deputati ai PDL”, a mentionat el, dand ca sigur faptul ca USL va avea o majoritate in Senat la inceputul lunii septembrie.
El a admis, totusi, ca exista riscul ca Guvernul sa nu fie reprezentat de o majoritate in Senat. “Este nevoie sa avem o majoritate in Senat pentru a asigura si majoritatea in biroul permanent. Opt senatori au castigat alegerile locale, exista riscul ca Guvernul sa nu fie reprezentat de o majoritate in Senat”, a argumentat el.
La deputati mai trebuie tot 8 tradatori de la PDL.
Magda SEVERIN