2.500 de dosare la CEDO pe restituirea proprietatii, o adevarata bomba cu ceas

Romania are in prezent, la CEDO, 2.500 de dosare de restituire a proprietatilor, iar daca nu rezolva pana la jumatatea lunii iulie adoptarea unui act normativ care sa solutioneze cauzele ar putea ajunge in situatia de a nu mai putea plati despagubirile. Punerea in aplicare a sentintelor s-ar ridica la 12% din PIB, a declarat miercuri seara, la B1TV, premierul Mihai-Razvan Ungureanu.

“Sunt 2.500 de dosare la CEDO, daca nu le rezolvam pana pe 12 iulie prin adoptarea unei legi care sa se refere la restituirea proprietatii, aceste 2.500 de dosare timp de trei luni capata cale libera catre rezolvarea pe seama sentintei pilot date de CEDO. Punerea in aplicare a sentintelor inseamna 70 de miliarde de lei, adica 12% din PIB, care vor antrena 91% din 170.000 de dosare pendinte de rezolvare pe aceeasi tema. (…) Realitatea spune ca dupa 20 de ani de bataie de joc suntem pusi la colt. Ce alegem, un proiect de lege care incearca sa repare printr-o nedreptate, sau lasam lucrurile asa si ne vom trezi in situatia in care nu vom putea plati? (…) Aceasta plafonare da o sansa tuturor celor care nutresc speranta de a fi despagubiti pe un interval de timp confortabil in raport cu resursele statului. (…) Suntem doar la inceputul unui proces care depinde de votul Parlamentului, nu doar de Guvern. E datoria legislativului sa gasesca solutia cea mai buna”, a spus premierul.

Mihai-Razvan Ungureanu a amintit despre “dezastrul administrativ” de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) privind modul in care au fost tratate dosarele. “40.000 de dosare stau azi in arhiva ANRP fara sa fi apucat vreodata sa fie citite”, a mentionat premierul.

Romania este singurul stat fost comunist care, pana in 2010, a elaborat 10 proiecte de lege in domeniul restituirii proprietatii, fara sa fi rezolvat aceasta problema, spre deosebire de tari precum Ungaria, Cehia sau Bulgaria care au intocmit doua astfel de acte normative in aceeasi perioada, a conchis Ungureanu.

Usor de zis, greu de facut

Premierul are o misiune imposibila: sa elimine din legile privind restituirea proprietatilor confiscate de comunisti si privind despagubirilor pentru ce nu se mai poate da inapoi – Legea nr. 10/2001, Legea nr. 9/1998, Legea nr. 290/2003, Legea nr. 393/2006, Legea 18/1990 – eliminarea retrocedarilor si limitarea la 15% a despagubirilor. Insa mai mult de jumatate din cererile de retrocedare a imobilelor nationalizate (circa 88.000) apartin bisericii romano-catolice, iar UDMR nici nu vrea sa auda de despagubiri.

Mai  mult, nici grupul celorlalte minoritati din arcul guvernamental nu sunt de acord cu eliminarea restituirilor in natura, iar Sever Voinescu, purtatorul de cuvant al PDL, a anuntat ca nici democrat-liberalii nu agreeaza aceasta prevedere din proiectul de lege.

Asociatiile fostilor proprietari au anuntat ca nu ar accepta nici 35% despagubiri, daramite 15%. De altfel, cea mai simpla si ieftina masura ar fi retrocedarea imobilelor si terenurilor, acolo unde este posibil. Insa Legea 112/1995, care le-a dat posibilitate chiriasilor din casele nationalizate sa cumpere pe nimica toata imobilele care nu le apartineau, a incurcat de tot lucrurile.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

1 COMENTARIU

  1. Nu inteleg cata vreme, C.E.D.O. v-A ACCEPTA prelungiri de termene solicitate de Guverne care se succed ,noi astepand rezolvarea proprietatii, care in cazul meu, de zece ani cu hotarari Irevocabile privind suprafete deteren padure ,fanat , pasune, nu s-a rezolvat nici pana azi. Dosarele mele se afla la C.E.D.O. DE PESTE 5 ani. Cat sa mai asteptam ? Cum cei de la putere si-au primit si ce n-au avut, noi sa asteptam fara speranta ?

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.