Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF) se pregăteşte de afluxul de călători prin punctele de trecere a graniţei în perioada 1 Mai-Paşti, similar celui de anul trecut, când su fost înregistrate 1.000.000 de persoane, cetăţeni români şi străini. Acum au fost mobilizaţi, în total, 3.000 de poliţişti, şi a fost mărit numărul arterelor de control atât pe sensul de intrare în ţară, cât şi pe cel de ieşire.
Din milionul de cetăţeni verificaţi la frontieră anul trecut în perioada Sărbătorilor Pascale (10-20 aprilie 2012), circa 922.000 au fost cetăţeni ai Uniunii Europene (aproximativ 86% din totalul călătorilor), cu peste 316.000 mijloace de transport.
Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei au fost cele de la graniţa din vest cu Ungaria – peste 428.800 persoane. La punctele de trecere aeroportuare au fost înregistrate 255.883 persoane.
Pentru a evita formarea aglomeraţiei din cauza suprasolicitării, Poliţia de Frontieră recomandă tranzitarea tuturor punctelor de frontieră comune existente la graniţă.
Puncte de trecere a frontierei româno-ungare:
- pe raza judeţului Timiş: PTF Cenad – Kiszombor;
- pe raza judeţului Arad: PTF Nădlac – PTF Turnu – Batonnya, PTF Vărşand – Gyula;
- pe raza judeţului Bihor: PTF Salonta – Mehkerek, PTF Borş – Artand, PTF Valea lui Mihai – Nyirabrany, PTF Săcuieni – Letavertes;
- pe raza judeţului Satu Mare: PTF Urziceni – Vallaj, PTF Petea – Csengersima.
La frontiera româno-bulgară:
- pe raza judeţului Giurgiu: PTF Giurgiu;
- pe raza judeţului Constanţa: PTF Vama Veche, PTF Ostrov – Silistra, PTF Negru Voda-Kardam;
- pe raza judeţului Dolj: PTF Bechet, PTF Calafat.
Cei nemultumiţi de modul de control pot suna la numărul de telefon 021.9590. Informaţii privind punctele de trecere a graniţei sunt disponibile la: www.politiadefrontiera.ro. (M.S.)