Peste 20.000 de ecologişti s-au adunat din nou în Piaţa Universităţii, pentru a 4-a duminică consecutiv şi a 22-a zi de proteste, manifestând împotriva exploatării aurifere pe bază de cianură. Au pornit în marş, ca de obicei, prin centrul Bucureştilor, scandând sloganul consacrat: „Uniţi, salvăm Roşia Montană!”. Numai că locuitorii din zona minei nu doresc să fie „salvaţi”. Ortacii au intrat din nou în subteran, demonstrativ, invocând nevoia de locuri de muncă. Comisia parlamentară nu s-a deplasat la Roşia Montană vineri, aşa cum le promisese premierul Victor Ponta minerilor, când i-a „salvat” din subteran. În schimb, a venit la ei preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea. L-a criticat pe Crin Antonescu că vrea să devină preşedintele tuturor românilor, dar nu se deplasează la Roşia. Crin îşi serbase ziua sâmbătă, dar nu s-a lăsat: „Zgonea s-a dus acolo pentru voturi”, a acuzat el. Însă ortacii n-au mai avut nevoie de “salvare”, pentru că au protestat în subteran doar două ore.
Manifestaţia ecologiştilor şi simpatizanţilor mobilizaţi pe reţelele de socializare a depăşit nivelul celei de duminica trecută. Protestatarii au mărşăluit de la ora 19.00 pe bulevardele din centrul Bucureştiului, cu mămici şi tătici împingând cărucioarele copiilor, cap de coloană. Sunt în mare majoritate intelectuali: actori, muzicieni, studenţi, tineri absolvenţi, dar şi oameni mai în vârstă.
Au venit şi activişti din ţară, iar studenţii medicinişti s-au raliat protestelor. Este o mişcare eterogenă, motiv pentru care cei din Piaţa Universităţii refuză să îşi desemneze lideri pentru a discuta cu membrii Comisiei parlamentare pentru Roşia Montană. Cel puţin aşa au anunţat liderii organizaţiilor neguvernamentale.
Sloganurile au fost de toate felurile, de la „Jos capitalismul!”, „Jos Ponta!”, “Ponta, ai o mână proastă!”, până la cele cu ţintă directă: “Roşia Montană nu e de vânzare!”, “Oamenii sunt mai scumpi decât aurul!” şi “Nu corporaţia face legislaţia!”.
Marşul din Bucureşti s-a derulat pe B-dul Carol, B-dul Pache Protopopescu, Şos. Iancului, Şos. Pantelimon şi B-dul Ferdinand, apoi manifestanţii s-au întors la Universitate. Aici au blocat până după miezul nopţii circulaţia rutieră pe bulevardele Regina Elisabeta şi Magheru.
Demonstraţi şi în ţară
Proteste similare au avut loc şi în mari oraşe din ţară. La Cluj-Napoca au blocat circulaţia în centru peste 2000 de persoane, care au pornit în marş. A fost prezentă şi Oana Boc, soţia primarului Emil Boc.
La Timişoara, protestul faţă de exploatarea minieră a fost precedat de un flashmob în cadrul căruia aproximativ 30 de muzicieni au cântat “Oda bucuriei”, alături de circa 100 de persoane care au blocat apoi Piaţa Operei.
La Iaşi, circa 800 de persoane au luat parte la proteste. Un sfert dintre ei s-au adunat la ora 17.30 în Piaţa Unirii, unde a avut loc un miting de câteva zeci de minute, apoi mulţimea a pornit în marş pe strada Arcu-Canta, unde i s-au alăturat alţi nemulţumiţi. O au purtat pancarte pe care scria “Consultare, nu sfidare!”, “Iaşiul nu înghite cianura!”, “Ieşeni, oraşul vă aparţine!” şi “Opriţi asediul Roşiei Montane!”.
Ortacii au reintrat demonstrativ în subteran
Cei 33 de mineri care au refuzat să iasă din mină 5 zile săptămâna trecută au reintrat în subteran pentru a protesta 2 ore, timp în care tocmai venea la ei Valeriu Zgonea. A stat cu ei de vorbă circa 45 de minute, tot în galeria „turistică” – potrivit preşedintelui Traian Băsescu – Cătălina-Monuleşti. Amintim că şeful statului se teme că vor năvăli în ţară ecologiştii din Europa.
Ortacii vor să îşi păstreze locurile de muncă. Au lucrat până acum la decolmatarea galeriilor şi la galeriile romane, unde arheologii au efectuat până de curând descărcarea de sarcină arheologică.
Prea puţine locuri de muncă
Alte câteva zeci de mineri au protestat la suprafaţă. Într-o primă fază vor fi 550 de locuri de muncă, dar RMGC promite 800 de locuri în viitorul apropiat şi până la 3.800 în următorii 16 ani.
Prea puţine pentru o ţară cu peste 5,4 milioane de pensionari şi 3,1 milioane de angajaţi din sistemul privat, care produc efectiv. Ceilalţi 1,2 milioane de bugetari doar consumă, deşi statul le percepe şi lor taxe şi impozite.
Cei cocoşaţi de dări şi muncă sunt salariaţii din mediul privat. Ei ţin în spinare şi pensionarii, şi salariaţii de la stat, şi elevii, şi studenţii. Iar cum investiţiile promise de Guvern întârzie să apară, numărul acestora scade mereu. Li se adaugă disponibilizaţii de la Oltchim şi Mechel. Le urmează cei de la CFR şi Poştă. Blocul Naţional Sindical a anunţat circa 10.000 de concedieri până la sfârşitul anului.
Investiţii ioc
Roşia Montană ar reprezenta o gură de oxigen pentru Executiv; ar arăta poporului ceva locuri de muncă şi ar încasa la buget bani pentru pensii şi salariile bugetarilor – printre care şi indemnizaţiile grase ale parlamentarilor “dublaţi” la alegerile din 2012.
Premierul Victor Ponta şi ministrul delegat Dan Şova au croit un Plan Naţional de Investiţii, prin care, până la sfârşitul anului s-ar crea 50.000 de locuri de muncă şi s-ar aduce investiţii de “cel puţin” 10 miliarde de euro. Până acum, nicio mişcare. Iar în primul semestru, investiţiile străine au scăzut cu aproape 20% faţă de anul trecut – când şi atunci au fost cu 11% mai mici decât în anul precedent, respectiv de 1,6 miliarde de euro.
Ne aflăm, practic, în al 5-lea an consecutiv de scădere a investiţiiloor străine directe. După primele 5 luni ale lui 2013, situaţia era de-a dreptul dezastruoasă: cu 37% mai puţine investiţii străine, potrivit BNR.
Privatizări eşuate
Nici la privatizări nu avem noroc: cea a Oltchim a eşuat lamentabil, cea a Poştei Române – la fel dar cu mai puţin scandal, iar privatizarea CFR Marfă se află încă sub semnul întrebării, la 3 luni de la desemnarea câştigătorului, care nu a achitat statului român cele 202 milioane de euro ofertate. Consiliul Concurenţei îşi va da avizul în acest ultim caz abia peste 5 luni, adică la anul.
În 27 august, Guvernul a adoptat pe furiş proiectul de lege privind exploatarea auriferă, care ar permite companiei RMGC să facă exproprieri în zonă. De fapt, de aici s-a declanşat valul de proteste fără precedent.
Exploatare cu cântec
Creşterea infimă a locurilor de muncă la Roşia Montană va fi dublată de venituri mici: în 16 ani, aproximativ 2,3 miliarde dolari şi un efect direct în economia României de aproximativ 2,9 miliarde dolari, la un preţ de referinţă de 1.200 dolari/uncie (lingouri tezaurizabile), potrivit proiectului legislativ. Pe an, ar însemna maxim 150 de milioane de dolari.
Acestor beneficii reduse li se adaugă o posibilă catastrofă ecologică, de care se tem protestatarii, amintind că în Baia Mare, în ianuarie 2000, circa 100.000 de metri cubi de apă amestecată cu cianură provenită din tratarea aurului s-au deversat într-un râu după ruperea unui baraj, contaminând grav Dunărea. Accidentul a fost descris în perioada respectivă drept cel mai grav după Cernobîl.
În cei 16 ani cât va dura extracţia a 300 de tone de aur vor fi distruşi 4 munţi şi vor fi folosite 12.000 de tone de cianură pe an, potrivit experţilor. Este drept că cianura este biodegradabilă, fiind neutralizată în 10 ani. Dar cine va garanta că în acest interval nu va otrăvi totul în zonă? este temerea ecologiştilor.
Însă şi membrii Academiei Române şi-au exprimat temeri legate de acest aspect. “Această mină nu reprezintă o soluţie de dezvoltare durabilă şi nu va rezolva problemele economice şi sociale din regiune”, a arătat cea mai înaltă instanţă ştiinţifică a ţării.
Zgonea: “Nu poţi să fii numai aşa, Gică Contra”
Însă o parte dintre politicienii aflaţi la putere par să ignore aceste semnale de alarmă. Dacă la început premierul Victor Ponta a declarat că va vota, ca deputat, împotriva proiectului, deşi ca şef al Executivului a semnat fără reţineri iniţiativa legislativă, la puţin timp s-a sucit. El vrea “o dezbatere publică adevărată”, pe care nu a făcut-o însă înainte de aprobarea proiectului de lege în Guvern. Partenerul de coaliţie, Crin Antonescu, a declarat că parlamentarii PNL vor vota împotrivă. Cum votul este secret, nu se va şti niciodată.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat duminică, la ieşirea din galeria minieră, că cei care sunt împotriva proiectului trebuie să propună soluţii pentru locuri de muncă. “Nu poţi să fii numai aşa, Gică Contra”, a adăugat el.
Comisia parlamentară a fost înfiinţată, aşa cum a promis premierul Victor Ponta, însă membrii acesteia vor veni abia marţi la Roşia Montană. Prim-ministrul nu va fi în ţară, deoarece luni şi marţi are vizite oficiale în Norvegia şi Letonia. Vineri a fost ziua lui, dar se afla încă în vizită oficială în Turcia. Sâmbătă a fost ziua lui Crin Antonescu, dar acesta se află în ţară.
Potrivit calendarului stabilit de parlamentari, până la 1 octombrie se vor depune amendamente la comisie din partea senatorilor şi deputaţilor, iar până la 20 octombrie urmează să fie elaborat un raport asupra proiectului de lege propus de Guvern.
Preşedintele Traian Băsescu, în trecut un mare susţinător al exploatării miniere, a cerut acum retragerea proiectului din Parlament, avertizând că este neconstituţional şi că va respinge de la promulgare legea, atacând-o la Curtea Constituţională.
Magda SEVERIN
Fotografie realizată de Daniel Vrăbioiu şi preluată de pe pagina de Facebook a Alburnus Maior. În imagine, actorul Cristi Iacob (cel cu tricoul marinăresc).