500 de amenzi intr-o saptamana de proteste

Jandarmeria a aplicat intr-o saptamana de proteste, la nivel national, 500 de amenzi si a intocmit 100 de acte premergatoare pentru fapte de natura penala. Cele mai multe sanctiuni, dar si fapte penale savarsite de protestatari sunt in Bucuresti. Numai in urma violentelor de joi seara au fost ridicate din Piata Universitatii peste 100 de personae si conduse la sectiile de Politie. Dintre acestia, 16 au mai fost sanctionati in zilele anterioare, iar 14 au fost identificati ca membri ale galeriilor Steaua, Dinamo, Rapid si Petrolul. MAI sustine ca are o baza de date cu 39 de persone care au savarsit acte violente sau instiga masele la violenta.

“La nivel national au fost aplicate, in saptamana de proteste care a trecut, peste 500 de sanctiuni contraventionale si au fost intocmite 100 de acte premergatoare – de catre Jandarmerie – pentru fapte de natura penala”, a anuntat, vineri, Aurel Moise, seful Directiei Ordine si Siguranta Publica din cadrul Jandarmeriei Romane.

In privinta faptelor de natura penala penala, Moise a explicat ca Jandarmeria se ocupa doar de intocmirea actelor premergatoare, pe care le inainteaza Parchetului sau Politiei, “iar dumnealor continua cercetarile”. El a mai precizat ca “la nivelul Capitalei, care are peste 2 milioane de locuitori, Jandarmeria are 1.000 de jandarmi, si nu 50.000, cum s-a spus pe unele canale media”.

Baza de date cu violentii

Cei ridicati si dusi cu duba la Politie sunt legitimati, amprentati si amendati, iar cei violenti sau care au savarsit fapte penale intra intr-o baza de date a Jandarmeriei si Politiei. Spre exemplu, joi seara, din cei 100 de tineri violenti dusi cu duba la Politie, 14 au fost identificati ca facand parte din galeriile de fotbal: 7 de la Dinamo, 6 de la Steaua si unul de la Petrolul.

Despre ceilalti, colonelul Moise a spus ca nu are amanunte, precizand ca “jandarmul scrie doar numele si adresa, nu scrie nici ca este student, nici ca lucreaza nu-stiu-unde”. Marius Militaru, purtatorul de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), a precizat ca “in baza noastra de date sunt 39 de persoane – procent mic, comparativ cu numarul de persoane conduse la sectie. Vorbim de anumite persoane care sunt virulente si care, prin act lor, provoaca masele. Suporter sunt si eu, si dvs., nu inseamna ca acestia sunt membri ai unor galerii”, a spus el la conferinta de presa de vineri, in care s-a prezentat bilantul activitatii Jandarmeriei la evenimentele de joi.

Aurel Moise a explicat, referitor la baza de date cu persoanele violente, ca “pe noi ne intereseaza doar cati participa la intrecerile sportive, pentru ca unora le expira perioada de interdictie”.

Legea 10/2012, motivul protestelor ultrasilor

Interdictia pe stadion este tocmai ceea ce contesta cu indarjire membrii galeriilor de fotbal, veniti in numar mare – circa 600 – sa protesteze in Piata Universitatii. De curand a intrat in vigoare Legea 10/2012 privind violenta in sport (care modifica vechea Lege 4), iar cei intrati in baza de date a Jandarmeriei drept persoane violente sau instigatoare ale maselor au interdictie de a mai participa la evenimente sportive. Astfel, cand are loc un meci, ei trebuie sa se prezinte la cea mai apropiata sectie de Politie si sa ramana acolo pana la finalul partidei.

Liderii galeriilor de fotbal reclama insa ca jandarmii ar putea face abuzuri, introducand in baza de date persoane nevinovate – lucru exclus din start, deoarece tebuie probe evidente pentru dovedirea acestor fapte. Ei sustin insa ca, pana la o hotarare definitiva in justitie, persoana in cauza va avea interdictie pe stadion, iar termenele intinse de judecata pot prelungi pana la 1 an procesul.

Magda SEVERIN

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.