Trotuar rulant la stația intermodală Pasaj Basarab
Trotuarul rulant de legătură între Gara Basarab, staţia intermodală Basarab şi Gara de Nord Bucureşti a fost pornit abia după 9 luni de la amplasare, din cauza unor probleme la conexiunea cu energia electrică. Acum, nodul intermodal Pasaj Basarab este complet: pasagerii au asigurată legătura cu mijloacele de transport în comun de pe inelul principal de circulaţie al Capitalei: autobuze, troleibuze, tramvai, tren şi metrou.
Trotuarul rulant are 240 de metri lungime, este amplasat pe peronul 1 al Gării de Nord şi poate transporta pe oră aproximativ 6.000 de persoane. Este compus din 6 benzi rulante – câte 3 pe sens -, fiecare cu lungimea de 80 m. Are o viteză nominală de 0,5 m/s şi senzori pentru pasageri. La ieşirea din cele două vestibule şi din staţia de metrou, călătorii pot accesa actuala intrare în Gara de Nord, de unde pot utiliza trotuarele rulante. „Preţul total a fost de aproximativ 11 milioane de lei, cu tot ceea ce înseamnă şi amenajarea părţii de lifturi, vestibulul de intrare de sus, pentru staţie, pentru staţia de tramvai intermodală”, a precizat Sorin Oprescu. Primarul general a adăugat că „ne preocupă acum să menţinem acest trotuar în condiţii optime de funcţionare” şi a asigurat că „toate aceste lucrări vor fi supravegheate şi monitorizate” non-stop. Despre consumul de energie al trotuarului rulant şi al becurilor care luminează instalaţia, Sorin Oprescu a spus că, după ce s-a terminat monitorizarea „a ceea ce înseamnă fiecare stâlp cu lumină, a ceea ce înseamnă străzi principale, bulevarde”, se va realiza o economie de curent totală de aproximativ 30%.
„Consumul de energie va costa mult mai puţin decât costă lumina pe artere necirculate între ora 2:00 noaptea şi 6:00 dimineaţa”, a insistat primarul Capitalei.
La capitolul beneficii, Oprescu a punctat accesul mai facil al călătorilor între Gara de Nord şi terminalul multimodal Basarab, „dublându-se, practic, viteza de transfer a acestora”, şi faptul că trotuarul este în întregime acoperit, asigurându-se confortul călătorilor şi protecţia de ploi sau vânt. Edilul Capitalei a mai spus că „vizavi am făcut o parcare pentru locuitorii din bloc, fiindcă ei nu mai au cum să oprească şi aici să poată să-şi lase maşinile“.
Magda SEVERIN
magda.severin@ziuacargo.ro