Protestele din Piata Universitatii au continuat si marti, chiar daca Raed Arafat, fondatorul SMURD, a revenit in functia de subsecretar de stat la Ministerul Sanatatii iar protestatarii nu mai aveau obiectivul primordial, sloganurile continuand sa fie antiprezidentiale si antiguvernamentale. Circa 1.000 de persoane au afisat bannere si cu mesaje impotriva ministrului Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, in plus fata de cele impotriva lui Traian Basescu, Emil Boc si PDL. Liberalul Ludovic Orban a avut proasta inspiratie sa testeze politic viitorul miting al USL programat pentru joi, facand o baie de multime la trasura cu Caragiale si personajele sale din “O scrisoare pierduta”, si s-a ales cu huiduieli.
Spre deosebire de ultimele doua seri, incidentele au fost aproape inexistente. Astfel, fata de 113 persoane ridicate luni seara, jandarmii au dus la sectiile de politie numai 6 persoane, dupa ce au descoperit asupra lor un spray iritant lacrimogen, un box, un cutit si un baston telescopic. Alta persoana a refuzat sa se legitimeze, motiv pentru care a fost ridicata pentru identificare, a declarat Florin Hulea, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Romane.
Aproximativ 450 de studenti, care au dublat numarul protestatarilor din piata, au venit pe seara din Grozavesti si Regie, nu inainte de a trece pe la Ministerul Educatiei, unde au dat o reprezentatie de huiduieli si fluieraturi sub geamul lui Daniel Funeriu, cerandu-I demisia. Ca si in seara precedenta, ei au venit in mars si au intrat in Piata Universitatii prin strada Edgar Quinet, oprindu-se in grup compact la gardurile amplasate in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura.
Li sau alaturat activistii ONG-urilor, profesori, arhitecti. Cei aproximativ 1.000 de manifestanti s-au impartit, astfel, in doua grupuri relativ diferite, cel de la Arhitectura si cel de peste B-dul Magheru, de la grupul statuar cu Caragiale, din fata Teatrului National, unde sunt masati revolutionari si pensionari.
Protestatarii au, ca in fiecare seara, steaguri si pancarde cu mesaje impotriva Puterii, cu critici la adresa politicilor din ultimii ani, referitoare la nivelul de trai scazut sau caricaturi infatisandu-i, in diferite ipostaze, in special pe presedinte si pe premier.
Jandarmii au facut si marti control corporal preventiv, potrivit purtatorului de cuvant al Ministerului Administratiei si Internelor, Marius Militaru, iar daca situatia o va impune, fortele de ordine vor fi suplimentate, desi numarul lor aproape ca il dubleaza pe cel a protestatarilor.
”Orbane, pleaca de-aici, ca dai de belea!”, “PDL-USL, aceeasi mizerie!”
Liderul PNL Ludovic Orban a sosit in Piata Universitatii in jurul orei 21.00, la gura de metrou dinspre strada Ion Campineanu, insotit de un grup care scanda: “Legea lustratiei” si “Jos comunistii”. Circa 30 de protestatari studenti l-au inconjurat, spunandu-i ca nu este piata lui si scandand “PDL-USL, aceeasi mizerie”, “Orbane, pleaca de aici, ca dai de belea!”.
Ei i-au reprosat lui Orban ca face parte din sistemul politic pe care ei il critica si, astfel, nu are ce sa caute in Piata Universitatii, la miting. “Ai facut accident si ai plecat de la locul faptei. Faci parte din sistemul politic pe care noi il criticam. Esti la fel ca toti ceilalti”, i-au spus tinerii lui Orban.
Liberalul a raspuns ca au posibilitatea de a alege pe cine vor si ca el este un cetatean al Romaniei care are dreptul de a merge in Piata Universitatii pentru a protesta. “Piata e a poporului”, i-au replicat tinerii, insistand ca acesta sa plece.
“Ambuscada”, repetata si la trasura cu Caragiale
In huiduielile studentilor, Ludovic Orban le-a spus ziaristilor ca intelege atitudinea oamenilor: “A fost o ambuscada. Exista o stare de intoleranta fata de politcieni, pe care o inteleg. Am vrut sa protestez ca orice roman”, a spus Orban.
El a traversat apoi spre Teatrul National, pana la trasura lui Caragiale, “confiscata” de cei cu bannerele cele mai reprezentative: “Parlamentarii fura, romanii nu mai indura!”, “Ne luam tara inapoi!”, “Nu ne mai insultati!” “Traiti bine???”. Nici aici Orban nu a avut succes, fiind nevoit sa se retraga in huiduieli spre Piata Rosetti.
De partea cealalta a bulevardului Magheru, studentii au scandat “Suntem cetateni, nu huligani!”, “Iesi din palat, daca esti barbat!” si “Basescu, daca te tine, hai la baie de multime!”.
Bonuri de ordine, covrigi la suprapret si baloane
De-a lungul zilei, manifestantii de la Teatrul National le-au reprosat jurnalistilor ca nu prezinta in mod corect numarul manifestantilor, doi dintre ei impartind chiar bonuri cu numar de ordine, pentru a demonstra ca sunt stansi 1.100 de oameni inainte de sosirea studentilor.
In Piata a aparut, la un moment dat, si un vinzator de covrigi, la pret de 2,5 lei bucata. Alt protestatar, imbracat in clovn si cu inscriptionat pe piept cu “Avem baloane, nu bastoane” si “Lasati-ne sa zambim”, a impartit oamenilor figurine din baloane.
Proteste in alte 45 de orase
Marti au avut loc proteste si in alte 45 de orase din tara, 17 dintre manifestatii incheindu-se la ora 19.00, potrivit purtatorului de cuvant al Jandarmeriei Romane, Florin Hulea. Astfel, au fost mitinguri la Alba-Iulia, cu 150 de protestatari, cel autorizat de la Prefectura din Oradea, in Flamanzi – cu 15 participanti, la Brasov, la Prefectura – unde au fost 300 de participanti, la Codlea – 15 participanti, in Caransebes – 90 de participanti, in Anina – 40 de participanti, Giurgiu – 250 de participanti, Hunedoara – 400, Brad – 100, Slobozia – 110, Orsova – 35, Sighisoara – 50, Roman – 10, Lugoj – 100 si Focsani – 700 de participanti.
Dintre cele ramase in desfasurare pana spre miezul noptii se numara cele din Ploiesti – cu 150 de participanti, Arad – 150 de participanti, Oradea – 150, Botosani – 150, Dorohoi – 30, Calarasi – 30, Resita – 200, Cluj – 150, Constanta – 250, Craiova – 25, Galati – 60, Deva – 200, Uricani – 100, Orastie – 45, Petrosani – 50, Sighetu Marmatiei – 20, Baia Mare – 200, Drobeta-Turnu Severin – 200, Targu Mures – 200, Piatra Neamt – 200, Slatina – 30, Sibiu – 500, Medias – 100, Falticeni – 15, Timisoara – 300 si Vaslui – 80, a precizat locotenentul Hulea.
Magda SEVERIN