Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România (ACDBR) atrage atenția asupra mai multor riscuri majore la care sunt supuși membrii săi, „în contextul general nefast generat de nivelul crescut al infectării populației cu virusul Covid 19 și al necesității luării unor măsuri eficiente” de către președintele Klaus Iohannis, Guvernul Orban și Parlament, pentru protejarea sănătății populației și diminuarea efectelor economice asupra mediului de afaceri.
Iată precizările președintelui ACDBR, Ovidiu Gheorghe:
I. Aprovizionarea cu alimente și bunuri de larg consum de strictă necesitate trebuie să reprezinte, împreună cu protejarea sănătății populației, obiectivele principale ale Guvernului.
II. Sectorul distribuției de bunuri este grav afectat de riscurile economice generate de pandemia de coronavirus, care pot genera risc major de securitate alimentară în România.
III. În urma consultării membrilor noștri subliniem următoarele riscuri majore identificate:
1. Risc de aprovizionare în amonte și în aval și, implicit, risc major de securitate alimentară; la data prezentului comunicat (16 martie 2020), membrii ACDBR au stocuri de marfă pentru maximum 30 de zile, iar stocurile de alimente de strictă necesitate (făină, mălai, ulei, orez etc) sunt aproape epuizate.
2. Risc de neîncasare a creanțelor de la clienți, raportat la o lună normală, de cca 70% din HORECA și de cca. 30 – 40% de la micile magazine.
3. Risc de intrare în carantină generat de posibile îmbolnăviri cu Covid 19 ale angajaților și sistarea funcționării firmei pe durată nedeterminată.
4. Risc de trimitere în șomaj și/ sau de concedieri ale angajaților și risc de intrare în insolvență/ faliment din cauza incapacității de plată generate de neîncasarea creanțelor din piață.
IV. Măsurile propuse de Asociația ACDBR Guvernului și Parlamentului României:
1. Ne solidarizăm cu Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România din perspectiva propunerilor date astăzi publicității pentru susținerea de Stat a IMM-urilor în lupta cu Covid 19.
2. Susținem necesitatea intervenției de urgență pentru crearea unor mecanisme guvernamentale care să asigure funcționarea companiilor de distribuție, fără a ne limita la acestea, astfel:
A. Pentru companiile care vor intra forțat în carantină din cauza infectării personalului și nu își mai pot derula activitatea economică:
– Plata salariilor și a contribuțiilor angajaților și angajatorilor să fie suportate de la Bugetul de Stat pe perioada inactivității economice generată de efectele carantinei,
– Amânarea plăților TVA și impozit pe profit până la data scadenței lunii imediat următoare ieșirii din carantină,
– Interzicerea popririlor pe conturile companiilor timp de 90 de zile după ieșirea din starea de urgență,
– Suspendarea plății ratelor și dobânzilor pentru credite pe perioada carantinei.
B. Pentru companiile care se vor afla în dificultate economică cauzată de criza Coronavirus:
– Plata debitelor Statului către agentul economic în maximum 15 zile de la data aprobării de Parlament a Decretului Președintelui României privind instituirea stării de urgență.
– Amânarea la plată a contribuțiilor angajaților și angajatorilor, a TVA, impozit pe profit până la data scadenței lunii imediat următoare ieșirii din starea de urgență, fără calcularea penalităților de întârziere.
– Crearea de către Guvern a unor scheme de împrumut garantate de Stat, cu dobândă zero, în vederea stimulării băncilor pentru furnizarea de credite acordate IMM-urilor pentru capital de lucru, precum și refinanțarea sau extinderea perioadelor de scadență pentru împrumuturile curente.
– Deductibilitate integrală pentru donațiile efectuate de contribuabili pentru prevenirea și eradicarea Covid 19.
– Punerea la dispoziția companiilor de distribuție de bunuri alimentare de către Guvern a mijloacelor sanitare de protecție împotriva infectării cu Covid 19, avându-se în vedere necesitatea asigurării funcționării distribuției de bunuri pe teritoriul național.
– Suspendarea plății ratelor și dobânzilor pentru credite până la data scadenței lunii imediat următoare ieșirii din starea de urgență.
– Program de ajutor de Stat privind susținerea de subvenții de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză.
– Achitarea în totalitate și direct din bugetul sănătății a indemnizației aferente concediilor medicale pentru angajații bolnavi de coronavirus sau aflați în carantină sau autoizolare.
Asociația Companiilor de Distribuție de Bunuri din România are în componență 40 de membri, cu următoarele caracteristici:
– o cifră de afaceri însumată de cca. 1.35 miliarde euro,
– o cotă de piață de cca. 35% din totalul pieței de distribuție tradițională de bunuri,
– cca. 10.000 de angajați,
– peste 75.000 de clienți asigurând “distribuția tradițională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul național în sistemul HORECA și în piața magazinelor de proximitate/ retaileri independenți.
– din total piață națională, companiile de distribuție livrează bunuri în mediul rural (44,8% din populația României) aproape 100%, comerțul modern nefiind foarte activ în acest domeniu.