Consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, Adrian Vasilescu, a vrut sa linisteasca spiritele, joi, declarand ca “socurile ce au dus la deprecierea monedei nationale in ultimele zile sunt de provenienta externa”. El a explicat ca “nu avem un trend de depreciere”, dupa ce leul a crescut usor, dar nu la nivelul de cel dinaintea pornirii la vale. BNR a cotat joi euro la 4,4435 lei, astfel ca leul a inregistrand o usoara crestere (0,06%) in fata monedei europene.
“Leul s-a depreciat cu 2% intr-un an, nu cu 6% in cateva zile. In cateva zile s-a depreciat sub 1%. Mai mult s-au depreciat zlotul, coroana ceha, forintul. Am auzit si dimineata comentarii care spuneau ca azi sunt din nou sanse de depreciere, sansele sunt de apreciere. Astazi leul a crescut, semn ca nu avem un trend de depreciere. In continuare, socurile sunt numai de provenienta externa, nu e niciun soc de prevenienta interna pe piata valutara”, a precizat Vasilescu.
El a incercat sa si explice “ ce i-ar fi putut determina pe investitori sa vin a cu ceva mai multe oferte de valuta inRomania”. “Cred ca, cel putin pentruRomania, un singur eveniment a contat, si anume declaratia de dimineata a lui Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, care a spus limpede ca zvonurile din Grecia nu afecteazaRomaniain niciun fel. O parare personala: cred ca investitorii au si ei nervii lor si rabdarea lor limitata. Nu poate nici investitorul sa stea la nesfarsit cu bani in buzunar si sa se uite pe cer sa spuna “sunt nori, stau si mai astept sa treaca””, a spus linistit consilierul guvernatorului BNR.
Se poate si mai rau
AdrianVasilescu s-a referit si la monedele care suportasera o si mai mare depreciere decat leul. “Astazi s-a apreciat leul, s-a apreciat zlotul, sunt sanse de apreciere si in Cehia. Nu se apreciaza forintul maghiar. Avand in vedere ca sunt numai cauze externe, le analizam cu atentie, vedem ce spun si ziarelele straine, televiziunile si posturile radio externe si tragem o concluzie”, a precizat el.
Totodata, consilierul a spus ca “declaratia de dimineata a lui Nicolae Cinteza este relevanta (n.r. in ceea ce priveste bancile cu capital grecesc)”. “Mai adaug declaratia ministrului de Finante care s-a ocupat timp indelungat la BNR de masurile opentru contracarea unor eventuale socuri pe piata bancara si care a zis “nici nu cred ca va fi nevoie sa apeleam la banca-punte” – aceasta fiind cea mai inalta masura. Aceasta este si parerea mea, si parerea specialistilor.
“Cursul reflecta raportul dintre cerere si oferta, nicidecum starea economiei nationale”
“Cursul reflecta raportul dintre cerere si oferta, nicidecum starea economiei nationale.Ati spus ca stituatia din Grecia a afectat moneda. Grecia este o secventa dintr-un film de foarte lung metraj”, le-a explicat Adrian Vasilescu jurnalistilor din domeniul economic.
El sustine ca leul nu s-a devalorizat din cauza instalarii Guvernului Ponta. “Starea interna a depreciat leul pana in ziua de 2 mai. Din 3 mai, dimineata, leul a inceput sa se aprecieze pana in 8 mai, cand au inceput sa intervina socurile externe”, a spus consilierul guvernatorului BNR.
15 lei in plus la o rata de 300 euro
In opinia sa, “nu este foarte mare influenta deprecierii asupra celui care plateste o rata in euro”. “La o rata de 300 de euro, un roman care plateste in aceste zile are o rata mai mare cu 15 lei. Cel care are bani sa plateasca rata de 300 de euro, suporta si cei 15 lei pentru ca plateste, pana la urma, riscul pe care si l-a asumat singur”.
Vasilescu a aratat ca “toti s-au imprumutat: si vecinii nostri, si vest europenii, si americanii”. “Romanii si vecinii nostri s-au imprumutat 80% pentru consum, 20% pentru casa. Asta arata ca, daca ne-am imprumutat pentru consum, ratele nu sunt foarte mari, iar cei care si-au acoperit cu un credit ipotecar si-a asumat un risc foarte mare, punandu-si la bataie casa pentru un credit de consum”, a conchis consilierul guvernatorului BNR.
Magda SEVERIN