Adriana Ţicău: Intervenţiile arbitrare asupra pieţei de carbon de la nivelul UE pot afecta negativ şi piaţa, şi industria

Parlamentul European (PE), reunit în plen la Strasbourg, a respins ieri, 16 aprilie, propunerea Comisiei Europene referitoare la propunerea de decizie a PE și a Consiliului de modificare a Directivei 2003/87/CE prin clarificarea dispozițiilor privind calendarul licitațiilor de cote de emisie de gaze cu efect de seră. Sistemul de comercializare a cotelor de emisie (EU ETS) instituit prin Directiva 2003/87/CE a creat prima piață importantă de carbon din lume, a creat o infrastructura a pieței funcționala si o piața lichida, oferind un semnal referitor la prețul carbonului la nivelul UE.

Comisia Europeană consideră că funcționarea corectă a pieței europene de carbon aflată în tranziție către faza a treia va fi tot mai afectată de creșterea ofertei nete, combinată cu scăderea cererii. În acest context, Comisia a propus să se introducă în directivă posibilitatea adaptării calendarului pentru fiecare perioadă, astfel încât să se asigure funcționarea corectă a pieței. Obiectivul Comisiei este acela de a creşte preţul certificatelor de emisie, prin blocarea, pentru o perioadă de 5 ani, a licitarii unui număr de 900 milioane de certificate de emisie.

“Consider că intervenţiile arbitrare asupra pieţei de carbon de la nivelul Uniunii pot afecta în mod negativ atât piaţa, cât şi industria europeană. De altfel, principala cauză a reducerii emisiilor de carbon, cu mai mult de 10% de la începutul celei de-a doua perioade de comercializare în 2008, nu a fost preţul carbonului, ci scăderea activităţii industriale, datorata crizei economice. Nu susţin decalarea calendarului de licitaţii pentru certificatele de emisie cu atât mai mult cu cat în raportul privind situaţia pieţei interne a carbonului în 2012, Comisia a propus deja, pentru o etapa ulterioara, opţiunea retragerii permanente a unui număr de certificate în decursul celei de-a treia perioade” a declarat europarlamentara PSD Silvia-Adriana Ţicău.

Raportorul din partea comisiei ENVI consideră că un preț redus al carbonului este un factor de reducere a stimulentelor pentru investiții in tehnologiile cu emisii scăzute de carbon si de creștere a riscului ca Uniunea sa rămână blocată în infrastructuri cu un volum mare de emisii de carbon.

“Uniunea are nevoie atât de o politică ambiţioasă de mediu, dar şi de competitivitatea industriei europene şi, mai ales, de păstrarea locurilor de muncă pe teritoriul Uniunii Europene. Industria europeană are nevoie de investiţii masive în retehnologizare pentru a deveni eco-eficientă şi a păstra locurile de muncă pe teritoriul Uniunii. Din păcate, deși in 2008 prețul tonei de dioxid de carbon era de aproximativ 20 EUR, nu s-au făcut investiţii suficiente în eco-eficientizarea industriei europene. Ce garanţii există că investiţiile necesare eco-eficientizării industriei europene vor fi realizate? Comisia a încercat in repetate rânduri, inclusiv prin propunerea de directiva din 2011 privind taxarea energiei, să stabilească un nivel minim de impozitare in legătura cu emisiile de dioxid de carbon de 20 de EUR pe tona de dioxid de carbon (textul este inca in dezbatere in Consiliul UE). Consider ca stabilirea arbitrara a unui preț si a unui impozit minim pentru tona de dioxid de carbon, ar putea conduce la creșterea prețului la energie si chiar la închiderea unor întreprinderi din industriile mari consumatoare de energie si din industria energetica. Astăzi, prețul tonei de dioxid de carbon este de aproximativ 3-4 EUR”, a subliniat eurodeputata Ţicău.

Textul propunerii Comisiei poate fi accesat la:

https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2012:0416:FIN:RO:PDF

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.