Statul rămâne cu mai nimic din încasările din timbrul de mediu, întrucât banii se restituie, în majoritate, celor care au obţinut în instanţă hotărâri definitive şi irevocabile pentru taxa auto percepută ilegal în anii anteriori. De la prima taxă auto introdusă în 2008 de Guvernul Tăriceanu, statul a tot plimbat bani dintr-un buzunar în altul şi a tot schimbat denumirea acestui bir, spre disperarea românilor, dar nu a reuşit să stopeze importul de maşini second-hand.
În primele trei luni din 2014, încasările din timbrul de mediu sunt de aproape 166 milioane de lei iar suma restituită ca urmare a hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile este jur de 100 milioane de lei, a anunţat Adrian Gearâp, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
În 2013 s-au colectat din timbrul de mediu aproape 733 milioane de lei, din care aproximativ 570,27 de milioane de lei s-au dus pe restituiri de taxă auto.
“Valoarea încasărilor din timbrul de mediu s-a ridicat, în primele trei luni, la 165.969.751 lei. De asemenea, suma restituită se ridică la 100 de milioane lei, în primele trei luni, dar se aşteaptă raportarea de la ANAF. Timbrul de mediu şi «Rabla» sunt programe legate între ele, în sensul că ultimul este finanţat din încasările din timbrul de mediu”, a afirmat Gearâp.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU