Miercuri vom afla ce au facut institutiile statului pentru combaterea evaziunii fiscale in ultimele doua luni – operatiuni din care premierul Mihai-Razvan Ungureanu a ordonat sa se aduca bugetului statului venituri de 1,5% din PIB. Primul-ministru a convocat pentru ora 14.00, la Palatul Victoria, Comitetul interministerial impotriva evaziunii fiscale. Cum a venit scadenta, institutiile nu s-au prea inghesuit sa faca publice rezultatele. Pana acum au prezentat cifrele doar fostul prefect al Capitalei, Cristian Atanasoaei – dar era presat sa-si dea demisia pentru a putea anunta ca va fi contracandidatul lui Vanghelie la alegerile din iunie – si Sorin Blejnar, proaspat revocat din functia de presedinte al ANAF.
Pe 17 februarie, la prima reuniune a Comitetului interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale, activat imediat dupa preluarea sefiei Guvernului, premierul Ungureanu le-a cerut ministrilor si celorlalti oficiali guvernamentali cu atributii in domeniu sa aduca la bugetul de stat un plus de 1,5% din Produsul Intern Brut, in termen de 60 de zile. In special din contrabanda cu tigari, cu alcool, cu legume, fructe si flori.
Este vorba, in principal, de institutiile de control financiar din cadrul Ministerului Finantelor – ANAF si Garda Financiara – si ale Ministerului de Interne – IGPR Directia de Investigare a Fraudelor, Politia de Frontiera etc..
Primele rezultate – la Bucuresti, sub presiunea alegerilor
Pana acum, doar fostul prefect al Capitalei, Cristian Atanasoaei, a prezentat datele centralizate pentru Bucuresti, la o luna si jumatate insa – presat de iminenta demisie ce ii era necesara pentru a anunta a doua zi ca va candida la fotoliul de primar al Sectorului 5.
Pe scurt, autoritatile de control bucurestene au aplicat amenzi de peste 1,5 milioane de lei, iar Garda Financiara a colectat in avans TVA de 13,7 milioane lei, a aplicat 9 masuri asiguratorii de 4,7 milioane lei si a facut 10 sesizari penale pentru un prejudiciu de circa 2,8 milioane lei.
Atanasoaei i-a avertizat insa pe comercianti, inca de la inceperea operatiunii, asupra controalelor la care vor fi supusi saptamanal. Si tot au fost prinsi o parte din ei.
Lui Blejnar i s-a parut prea mult
Sorin Blejnar, fostul presedinte al ANAF, revocat marti din functie, de premierul Ungureanu, in urma unei analize a performantei manageriale a Autoritatii – care l-a cam nemultumit pe seful Executivului -, a anuntat ca tinta primului-ministru este nerealizabila.
El a declarat, marti, ca, din acest motiv, i-a transmis premierului, in urma cu doua luni, demisia sa in alb. “Obiectivul mi se parea nu nerealist, ci nerealizabil pentru mine, din punctul de vedere al incasarii efective in conturile bancare a sumelor stabilite. Realizabil din punctul de vedere al constatarilor. Si ati vazut ca deja suntem undeva la aproximativ 1% din PIB in ceea ce priveste constatarea unor sume care, desigur, sunt contestate. Accesul la justitie este garantat prin Constitutie, si eu cred ca aceste sume, fiind dublate deja de masurile asiguratorii – adica deblocarea sau indisponibilizarea unor bunuri -, cred ca in perioada urmatoare, dupa ce justitia va pronunta niste sentinte definitive in favoarea noastra, vom reusi sa incasam acesti bani”, a precizat Blejnar.
El a aratat ca ANAF a reusit colectarea unor sume suplimentare de circa 1% din PIB. “In primul trimestru din 2012 am incasat cu 850 de milioane de euro mai mult decat in trimestrul intai al anului trecut”, a spus Blejnar.
Premierul Ungureanu s-a aratat insa de la inceput nemultumit de colectarea veniturilor la stat, aratand cu degetul spre seful ANAF. El ii ceruse sa aduca 2 miliarde de euro la buget, din care Blejnar a reusit doar jumatate.
Transportatorii, blocati
Inca de la inceperea operatiunii “evaziunea” – aleasa intr-un moment nefericit pentru transportatorii rutieri, a caror activitate a avut de suferit toata luna februarie, din cauza nametilor si a viscolului care au paralizat tot sudul si sud-estul tarii – patronatele din transporturi au reclamat blocajul la care sunt supusi la fontiera.
Ministrul Internelor, Gabriel Berca, a trimis in control la vamile dinspre Bulgaria si Ungaria oameni din minister pentru a vedea de ce cozile de TIR-ruri sunt atat de mari. Mai ales ca, la peste 1.000 de autotrenuri controlate, numai 18 au fost gasite in neregula si confiscata marfa.
Cum nu s-a prezentat pana acum un bilant al “capturii” de la frontiera, datele pe care le va prezenta MAI sunt cele mai asteptate.
Magda SEVERIN
Eu lucrez ca dispecer transport marfa ! aceasta decizie de sigilare a camionelor din vama ne-au facut sa pierdem timp si bani , ne plimbam prin tara de la un client la celalat din cauza sigilarii de catre garda nereusind sa ne diminuam costurile cu motorina deorece venind din GALATI-BUCURESTI (o distanta de 300 km ) NOI NU AM MAI PUTUT INCARCA NIMIC DEOARECE CAMIONUL A FOST SIGILAT.
Va dati seama cate pierderi am avut in aceasta perioada din cauza acestui ordin !!!
Sincer o bataie de joc , vor impozite si taxe dar nu ne lasa sa lucram , clienti pierduti , zile pierdute in asteptarea comisarilor sa desigileze etc … Nu cred ca exista tara in Comunitatea Europeana unde institutiile statului sa isi bata joc de cei care le platesc taxe si impozite
Efectiv nu avem cui sa ne adresam , cui sa ne exprimam nemultumirile
Multumim !!