Asociatiile producatorilor agricoli au cerut instituirea starii de urgenta din cauza secetei, ceea ce ar presupune, printre altele, sistarea exporturilor de cereale, afirma Laurentiu Baciu, presedintele Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), care sustine ca 80% din cultura de porumb este compromisa. Daniel Botanoiu, seretar de stat in MADR, spune insa ca statul a luat cateva masuri impotriva secetei si ca nu este cazul decretarii unei stari de urgenta. “N-am inteles ce vor cei de la LAPAR. Le-am zis sa vina la minister si sa ne explice”, a afirmat el. Premierul Victor Ponta a anuntat, marti, ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta.
“Am cerut declararea starii de urgenta din cauza secetei, iar domnul ministru ne-a trimis la dictionar. Ne-am uitat in dictionar si am vazut ca se declara starea de urgenta si din cauza calamitatilor naturale, printre care si seceta. Astfel, statul ar trebui sa sisteze urgent exporturile, sa gestioneze corect stocurile existente de cereale, prin insilozarea lor in conditii de siguranta, si sa puna in functiune toate instalatiile de irigatii”, a declarat Baciu.
Rezerve de cereale pentru doar doua saptamani. Se va recurge la importuri
El sustine ca rezervele de cereale ale Romaniei sunt suficiente pentru maxim doua saptamani, dupa care ar trebui sa se recurga la importuri. “Noi n-avem mancare pentru mai mult de doua saptamani”, a afirmat el.
Baciu a mai spus ca in cazul porumbului situatia este dezastruoasa, peste 80% din cultura riscand sa fie compromisa. Floarea soarelui risca sa piarda 50% din productie, iar la grau, spune oficialul patronatului, s-a obtinut jumatate din cultura de anul trecut, iar preturile s-au dublat in ultima luna. “E prapad”, a incheiat el.
Pagube de zeci de miliarde de lei in Vrancea
Si alte asociatii au cerut, in ultimele zile, declararea starii de urgenta, reclamand ca mare parte din culturile de cereale a fost compromisa din cauza secetei. Printre ele se numara Asociatia Producatorilor de Cereale si Plante Tehnice din Vrancea, al carei presedinte, Constantin Bazon, arata ca porumbul si floarea-soarelui “sunt compromise iremediabil in proportii covarsitoare”. Astfel, pagubele inregistrate de marii fermieri sunt la ora actuala de ordinul zecilor de miliarde de lei, insa nici micii agricultori nu-si vor putea recupera macar banii investiti.
De asemenea, Steluta Dutu, din cadrul Asociatia Producatorilor Agricoli din Braila, reclama ca in judet sunt zeci de mii de hectare compromise din cauza secetei prelungite, astfel incat se impune decretarea starii de urgenta.
Ponta promite reducerea tarifului la apa pentru irigatii
Premierul Victor Ponta a anuntat marti ca Guvernul va reduce tariful la apa folosita pentru irigatii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigatii si ii va despagubi pe fermierii afectati de seceta. El a aratat ca reducerea tarifului la irigatii va permite cresterea suprafatei irigate cu cel putin 35.000 hectare.
Despagubirile vor fi acordate dupa incheierea campaniei de recoltat, pentru intreprinderile mici si mijlocii a caror productie a fost afectata cu cel putin 30%, veniturile acestora, urmand sa fie compensate, raportat la anii trecuti, cu 80% din pierderea inregistrata in acest an din cauza secetei, precum si pentru fermierii care nu se incadreaza in categoria IMM-urilor, acestia urmand sa beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.
Ministrul Agriculturii: Vom acorda despagubiri dupa recoltare
Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a afirmat tot marti ca seceta a afectat culturile agricole din judetele din sudul, sud-estul si estul tarii, iar dupa recoltare Ministerul Agriculturii va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despagubiti agricultorii.
“Judetele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Daca va uitati pe harta desertificarii, veti vedea ca pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot sa fac o estimare in momentul de fata, pentru ca suntem in plina campanie de recoltare. La grau avem 80% din productie recoltata”, a spus el.
Ministrul a afirmat ca, dupa recoltare vor fi stabilite concluziile si va intra in vigoare o hotarare de guvern pentru acordarea de despagubiri. (M.S.)