Al 3-lea pod intre Romania si Bulgaria revine pe tapet, desi Vidin-Calafat nu e gata

Chiar daca podul dintre Vidin si Calafat inca nu este gata – termenul de finalizare fiind prelungit de mai multe ori din octombrie 2010 -, autoritatile vorbesc despre o noua constructie care sa uneasca malurile celor doua tari, peste Dunare. Este vorba despre un nou pod intre Giurgiu si Ruse, propus, sambata, de ministrul bulgar al Dezvoltarii regionale, Liliana Pavlova, in cadrul conferintei “Strategia Dunarii – o posibilitate de construire a regiunilor din Europa”. Nu este pentru prima data cand partea bulgara abordeaza acest subiect, desi are mari dificultati cu constructorul pentru realizarea portiunii ce ii revine din podul Vidin – Calafat. Pentru acesta s-a depasit de 2 ani termenul de finalizare, urmand sa fie inaugurat la sfarsitul anului sau cel mai tarziu la inceputul anului viitor. In prezent, Romania si Bulgaria sunt legate de un singur pod pe toata lungimea portiunii comune, de 470 km, a Dunarii: podul dintre Giurgiu si Ruse, dat in folosinta in anul 1954.

Forumul “Strategia Dunarii” a avut loc in orasul Ruse, iar propunerea Lilianei Pavlova a fost argumentata de iminenta construire a autostrazii dintre Ruse si Svilengrad, la granita cu Turcia.

Prezent la eveniment, Marcel Bolos, secretar de stat in Ministerul roman al Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), a declarat ca  “un asemenea proiect va contribui foarte mult la sporirea mobilitatii populatiei si va ajuta mediul de afaceri”.

“Orice coridor care ajuta la mobilitatea populatiei este de interes pentru Romania, asa cum si pentru Bulgaria si Turcia. Noi suntem foarte deschisi sa avem o strategie comuna pentru Dunare, atat in ce priveste partea de infrastructura, cat si partea de port si industria pestelui. Pe langa toate acestea Dunarea are si un potential turistic insemnat”, a spus oficialul roman.

In luna mai, premierul bulgar Boiko Borisov a invitat Romania sa se alature proiectului bulgaro-turco-qatariot.

Intrebata daca Bulgaria va incerca sa obtina finantare din Qatar si pentru pod, asa cum a facut in cazul arterei rutiere Ruse-Svilengrad, ministrul bulgar al Dezvoltarii regionale, Liliana Pavlova, a spus ca aceasta este una dintre posibilitati, cealalta optiune fiind ca proiectul sa fie finantat prin programul de cooperare transfrontaliera Romania-Bulgaria. O propunere in acest sens a fost deja adresata guvernului roman, a precizat Pavlova.

Ea a amintit ca, in luna mai a.c., premierul bulgar Boiko Borisov a invitat Romania sa se alature proiectului de modernizare a Coridorului european numarul 9, respectiv autostrada care va lega Romania de Turcia, traversand Bulgaria intre orasele Ruse si Svilengrad.

Pavlova a mai spus ca, pana la sfarsitul anului, urmeaza sa fie finalizat podul de peste Dunare intre Calafat si Vidin si ca exista planuri pentru construirea a inca doua poduri intre Romania si Bulgaria, care vor lega Calarasi de Silistra si Bechet de Oreahov.

Statul Qatar a anuntat in luna mai ca demareaza un program ambitios de investitii in Bulgaria, care va incepe prin depunerea a 200 milioane de dolari la Banca Nationala a acestei tari. Aflat la Sofia, premierul tarii arabe, seicul Hamad bin Jassim al-Thani, a declarat ca acest depozit va fi o dovada ca intentiile lor sunt cat se poate de serioase.

Una dintre investitiile qatariote va fi in construirea unei autostrazi sau a unui drum expres cu doua benzi pe sens in locul soselei vechi intre Ruse si Svilengrad traversate in fiecare zi de circa 7.000 de vehicule, in majoritate tiruri si camioane. O parte din traseu cuprinde traversarea Muntilor Balcani, unde va fi construit un tunel cu lungimea totala de intre 3 si 7 kilometri. La acest proiect s-a alaturat si Turcia, dupa ce premierii Bulgariei, Turciei si Qatarului, Boiko Borisov, Recep Tayyip Erdogan si Hamad bin Jassim al-Thani, s-au intalnit in urma cu o luna in orasul Varna, pe malul Marii Negre.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.