La Spitalul „N. Malaxa” a avut loc vineri, 19 decembrie, un workshop dedicat alergenilor de contact din parfumuri, obiecte de podoabă și tatuaje. Seminarul s-a adresat colectivului de medici din secţia de Alergologie din cadrul spitalului.
Acest tip de evenimente sunt necesare pentru formarea continuă a medicilor, astfel încât pacientul să beneficieze de cele mai actuale metode de diagnosticare şi tratament si in acest domeniu.
Alergene de contact din parfumuri
Parfumurile se numără printre cele mai frecvente cauze de dermatită alergică de contact în prezent, împreună cu conservanţii, acestea fiind ingredientele din cosmetice cele mai incriminate în apariţia acestei afecţiuni.
Alte reacţiile adverse care pot fi determinate de parfumuri sunt dermatita de contact iritativă, urticaria de contact, reacţii fotoalergice sau fototoxice, hiperpigmentări sau depigmentări.
Parfumurile pot fi implicate și în agravarea unor simptome respiratorii, în acest caz mecanismele nefiind alergice.
Conf. Univ. Dr. Florin-Dan Popescu, U.M.F. ”Carol Davila” București, Spital Clinic ”Nicolae Malaxa”, a atras atentia că „sensibilizarea alergică de contact are prevalenţă semnificativă la europeni, parfumurile şi nichelul fiind haptenele cele mai frecvent implicate”.
“Schimbările în stilul de viaţă, hobby-urile şi activităţile recreative au importanţă în expunerea la diverse alergene de contact”, a precizat el.
Pacienții cu suspiciune de dermatită de contact la parfumuri vor fi îndrumați de către medicul de familie pentru evalaure de specialitate dermatologică și alergologică. Rolul medicului alergolog este esențial pentru depistarea alergenelor de contact implicate.
Se utilizează ca screening seria de referinţă europeană (European Baseline Series) folosită pentru testarea cutanată alergologică patch, care include excipienţi şi ingrediente din cosmetice, inclusiv parfumuri în anumite amestecuri și rășini naturale cu ingrediente comune cu unele parfumuri.
Odată cu introducerea amestecurilor de parfumuri în seria de referinţă europeană pentru testarea cutanată alergologică patch a crescut semnificativ detectarea alergiei de contact la parfumuri.
Alergene de contact din tatuaje şi obiecte de podoabă
Alergenele de contact din obiectele de podoabă sunt:
– metale (din aliaje metalice, porțelan, piele naturală tăbăcită)
– acrilați din mase plastice
– rășini epoxidice și formaldehidice din adezivi, aditivi din cauciuc (benzotiazoli și tiurami).
În ciuda reglementărilor legislative privind conținutul de nichel în aliajelele din bijuterii, nichelul, alături de crom și cobalt, continuă să fie principala cauză de dermatită de contact alergică.
Asist. Univ. Dr. Mariana Vieru, U.M.F. ”Carol Davila” București, Spital Clinic ”Nicolae Malaxa” a arătat că „oamenii au fost preocupați de schimbarea aspectului lor fizic de secole, prin căutarea unor metode de personalizare trupească (tatuaje, piercing) și de diferențiere vizuală (obiecte de podoabă și cosmetice decorative) a unei persoane sau a unui grup, de restul populației”.
“Tatuajele temporare cu hena sau pseudotatuajele sunt în vogă printre adolescenți și adulți tineri în Europa și America, în special în vacanțe. Aditivii utilizați ca intensificatori de culoare și pentru reducerea timpului de aplicare pot sensibiliza cutanat. Hena neagră conține PPD (para-fenilendiamina), intermediar primar din vopsele oxidative cu potențial alergenic crescut, care poate induce nu numai dermatita de contact alergică, dar și hiper/hipopigmentare, cicatrici cheloide și rareori urticarie și angioedem”, a atras atenţia Mariana Vieru.
“Tatuajele permanente utilizează pigmenți organici, compuși azoici și policiclici, dar și săruri de metale, cum ar fi cobalt, crom, mercur, care pot induce dermatită de contact. Metalele sunt principala cauză de dermatita de contact alergică la tatuajele permanente, dar și la obiectele de piercing”, a precizat Vieru.
În concluzie, tatuajele, dacă sunt temporare, nu sunt lipsite de riscuri, iar persistența leziunilor contrazice termenul ”temporar”. Pentru obiectele de podoabă, sintagma „ieftin și bun” nu este nici ea potrivită.
Evaluarea alergologică este importantă la pacienții care apelează la astfel de metode de modificare a aspectului estetic.
Acest workshop este primul dintr-o serie de astfel de intâlniri dedicate medicilor ce au beneficii pentru pacienţi, ce se vor organiza la Spitalul „N. Malaxa”. (M.S.)