Românii sunt avertizaţi de MAE să evite în continuare deplasările în Ucraina, din cauza situației politice instabile din această țară. Amintim că astăzi a fost emis pe numele fostului preşedinte Viktor Ianukovici un mandat de urmărire generală, pentru genocid. Până la prinderea lui, Piaţa Independenţei – Euromaidanul – este plină de manifestanţi iar atmosfera rămâne tensionată.
“În ciuda calmului relativ, situația în Ucraina, inclusiv la Kiev, dar și în alte orașe, este, în continuare, instabilă. Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe menține recomandarea fermă ca cetățenii români să evite deplasările pe teritoriul acestui stat, dacă acestea nu sunt imperios necesare”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), remis luni după-amiază.
Cetățenii români aflați în situații deosebite se pot adresa:
- Ambasadei României la Kiev, la numărul de urgență +38093.625.27.17
- Consulatului General al României la Cernăuți, la numărul de urgență +38093.270.92.60
- Consulatului General al României la Odes,a la numărul de urgență +38095.541.27.88.
De asemenea, cetățenii români sunt îndemnați să consulte site-ul Ministerului Afacerilor Externe, secțiunea Sfaturi/Alerte de călătorie, informații actualizate despre Ucraina fiind accesibile direct pe link-ul https://www.mae.ro/node/25000.
Drepturile minorităţilor naţionale, inclusiv lingvistice, trebuie menţinute
Totodată, “Ucraina trebuie să menţină nivelul de protecţie a drepturilor minorităţilor naţionale, inclusiv a drepturilor lingvistice dobândite ca efect al legii adoptate în 2012 şi revocate, ieri, de autorităţile de la Kiev, pentru a rămâne ancorată în parcursul său european2., pentru a rămâne ancorată în parcursul său european.
“Ministerul Afacerilor Externe urmăreşte cu maximă atenţie deciziile noilor autorităţi de la Kiev, în mod deosebit cele privind redefinirea cadrului normativ, prin abrogarea sau revocarea unor legi adoptate în perioada anterioară. În contextul abrogării, în cursul zilei de 23 februarie 2014, de către Parlamentul Ucrainei a Legii Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic Ministerul român al Afacerilor Externe exprimă profunda preocupare faţă de o posibilă deteriorare a sistemului de protecţie a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale”, se arată într-un alt comunicat.
“Mai mult, este necesar ca acest sistem să fie consolidat prin măsuri de implementare sistematică şi eficientă, lucru care nu s-a întâmplat în trecut. MAR reaminteşte că, la momentul adoptării sale, Legea Ucrainei privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic a făcut obiectul unor serii de observaţii şi sugestii de îmbunătăţire din partea Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţile Naţionale şi a Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, care a adoptat două avize cu privire la lege. Reamintim, de asemenea, faptul că, la acel moment, Ministerul român al Afacerilor Externe a criticat textul legii întrucât acesta menţiona, printre limbile minoritare care intră în domeniul său de aplicare, şi aşa-zisa limbă «moldovenească», şi a demonstrat netemeinicia acestei prevederi”, precizează MAE.
Ministerul menţionează că aluat notă de motivaţia care a stat la baza abrogării actului normativ menţionat, şi anume faptul că legea ar fi fost adoptată cu nerespectarea Constituţiei Ucrainei, respectiv a Cartei Europene a Limbilor Regionale sau Minoritare.
“De asemenea, am luat notă de declaraţiile oficialilor ucraineni conform cărora un nou act normativ în domeniu va fi elaborat, cu consultarea minorităţilor naţionale din Ucraina. Ministerul Afacerilor Externe exprimă aşteptarea ca autorităţile de la Kiev să întreprindă cât mai rapid demersuri pentru elaborarea şi adoptarea unei noi reglementări cuprinzătoare în materie care să ţină cont de prevederile convenţiilor internaţionale la care Ucraina este parte, prioritar de dispoziţiile Cartei europene asupra limbilor regionale şi minoritare şi ale Convenţiei cadru privind protecţia minorităţilor naţionale şi care să remedieze deficienţele constatate anterior”, se mai arată în comunicatul MAE.
Potrivit ministerului, nu trebuie lăsat să se perpetueze un vid legislativ, cu atât mai puţin să existe un regres la o legislaţie anterioară defavorabilă într-un domeniu de importanţă crucială pentru statalitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei precum şi pentru progresul său pe calea pro-europeană.
Legea abrogată ieri prevedea că limba ucraineană este singura limbă de stat şi că, pe teritoriul Ucrainei, este garantată utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldovenească, română, rusă, belarusă, bulgară, armeană, găgăuză, germană, greacă modernă, poloneză, slovacă, maghiară. (M.S.)