Am pierdut trenul Schengen din decembrie. Ridicarea frontierelor terestre se va produce pentru România, în cel mai fericit caz, la sfârşitul lui 2013, anunţă Tutilescu

Aderarea României la spaţiul Schengen nu se află nici pe agenda Consiliului JAI din 6-7 decembrie, aşa cum a fost ştearsă şi de la reuniunile din septembrie şi din octombrie, întrucât Olanda şi Germania aşteaptă Raportul MCV al Comisiei Europene. Raportul nu va fi favorabil, după recentele derapaje ale Parlamentului în privinţa senatorului incompatibil Mircea Diaconu – a cărui situaţie s-a rezolvat, oarecum, marţi – şi a deputaţilor Laszlo Borbely şi Paul Victor Dobre, pentru care s-a refuzat ridicarea imunităţii şi trimiterea lor în justiţie. Nici faptul că Guvernul Ponta menţine în funcţie 3 miniştri declaraţi incompatibili de ANI nu va fi avantajos pentru România. Marian Tutilescu, secretar de stat în MAI şi şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, este însă optimist că subiectul aderării se va discuta la Consiliul JAI din martie 2013. Dacă totuşi am primi atunci ok-ul, frontierele maritime şi aeriene cu zona Schengen vor fi ridicate în ultima duminică din martie iar cele terestre abia la sfârşitul anului viitor.

“La Consiliul din decembrie nu se va discuta acest subiect. Cel mai probabil va fi discutat anul viitor în primul consiliu formal, pentru că în ianuarie va fi un prim consiliu informal organizat de preşedinţia irlandeză. La acest Consiliu nu se iau decizii; ca atare, primul consiliu va fi la începutul lunii martie, când eu sper că acest subiect va fi pus pe agendă şi, mai mult decât atât, sper şi într-o decizie pozitivă pentru că avem toate motivele să sperăm acest lucru”, a declarat presei Tutilescu, prezent marţi la inaugurarea unei noi săli de conferinţe a Centrului SELEC.

“Dacă această decizie va fi luată la Consiliul JAI din martie – bineînţeles pe varianta acelui compromis în cei doi paşi -, frontierele maritime şi aeriene vor fi ridicate în ultima duminică din luna martie”, a adăugat el.

Întrebat de jurnalişti când va avea loc şi aderarea cu frontierele terestre, în condiţiile în care va fi acceptat acest scenariu, Tutilescu a arătat că la sfârşitul lui 2013.

Condiţii impuse de Parlamentul European

“E greu să stabilim un termen, sigur, noi sperăm ca la sfârşitul anului 2013 să se întâmple şi acest lucru, dar depindem într-o bună măsură şi de adoptarea unui pachet de măsuri privind întărirea guvernanţei în spaţiul Schengen. Acest pachet de măsuri se află în momentul de faţă la Parlamentul European în procedura aceasta de dialog cu Consiliul, cu Comisia Europeană. Vom putea undeva la orizontul lunii martie să avem un scenariu mai realist”, a estimat secretarul de stat MAI.

El a arătat că Guvernul român va începe la începutul anului 2013, după publicarea de către Comisia Europeană a raportului MCV, contacte cu guvernele Olandei şi Germaniei pe tema aderării la Schengen.

“Cel puţin din declaraţiile făcute în media de reprezentanţii Germaniei şi Olandei, se aşteaptă într-adevăr acel raport intermediar din MCV. Sigur, noi vom începe contactele cu cele două ţări la începutul anului viitor sau imediat după publicarea acestui raport, pentru a identifica problemele şi pentru a găsi soluţii în aşa fel încât în martie să putem avea un rezultat pozitiv al acestui demers”, a arătat oficialul MAI.

Marian Tutilescu a precizat că şi la Consiliul European din 13-14 decembrie este “foarte probabil” să fie abordat subiectul aderării la Schengen a României şi Bulgariei, având în vedere necesitatea stabilirii unui calendar pentru anul viitor.

Criza politică din vară, decisivă

Iniţial, Germania şi Franţa au prezentat la începutul acestui an un plan privind aderarea în două etape a României şi Bulgariei la zona Schengen, într-o primă fază cu frontierele maritime şi terestre, apoi cu frontierele terestre. Apoi Consiliul European din martie 2012 a anunţat că o decizie privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei trebuie luată în septembrie, în cadrul Consiliului JAI, lucru care nu s-a mai întâmplat.

După criza politică din vară, care a zguduit România, aderarea României şi Bulgariei la Schengen nu a mai figurat pe agenda Consiliului JAI nici la începutul lunii septembrie, nici pe 25-26 octombrie, subiectul fiind scos din cauză că nu a existat un consens între statele membre. Amintim că decizia aderării trebuie luată în unanimitate.

Olanda, care avea reticenţe de la început, şi-a menţinut poziţia aşteptării raportului MCV din decembrie al Comisiei Europene privind România şi după alegerile parlamentare şi formarea noului Guvern, de la începutul lui septembrie.

După suspendarea preşedintelui Traian Băsescu din iulie-august, Germania a anunţat şi ea că va aştepta raportul MCV, pentru a-şi reanaliza poziţia privind aderarea la Schengen a României şi Bulgariei.

Între timp, Bulgaria a început să ne acuze că din cauza noastră nu este acceptată în Spaţiul Schengen. Cel mai fericit scenariu ne va aduce ridicarea frontierelor tereste la sfârşitul anului 2013.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.