In timpul unei actiuni derulate luni in Bucuresti si alte 7 judete, politistii rutieri au depistat 115 soferi care nu respectau prevederile legale privind activitatea de transport in regim de taxi si au imobilizat 7 autovehicule ale caror defectiuni tehnice reprezentau un pericol major pentru pasageri si pentru ceilalti participanti la trafic. Au fost opriti in trafic, in total, aproape 2.500 de conducatori auto si au fost aplicate peste 1.000 de amenzi,pentru diverse incalcari ale regimului circulatiei. Totodata, au fost constatate 2 infractiuni, au fost retinute 23 de permise de conducere si retrase 35 de certificate de inmatriculare.
In cadrul actiunii, la care au participat politisti rutieri si reprezentanti ai primariilor, au fost controlate 2.466 autovehicule si au fost aplicate 1.024 sanctiuni contraventionale, astfel:
- 115 pentru nerespectarea prevederilor legale privind activitatea de transport in regim de taxi
- 4 pentru neacordarea prioritatii pietonilor
- 3 pentru neacordarea prioritatii altor vehicule
- 84 pentru nerespectarea regimului legal de viteza
- 3 pentru lipsa asigurarii obligatorii de raspundere civila auto
- 1 pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 si 714 pentru nerespectarea altor norme rutiere.
Totodata, au fost constatate 2 infractiuni la regimul circulatiei, au fost retinute 23 permise de conducere in vederea suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice si retrase 35 certificate de inmatriculare,informeaza Politia Romana.
In 7 cazuri s-a dispus imobilizarea autovehiculelor respective, intrucat pericolul creat de defectiunile tehnice constatate era major, evitandu-se, in acest fel, producerea unor accidente rutiere.
Operatiunile de control s-au derulat in Bucuresti si in judetele Bacau, Brasov, Caras-Severin, Cluj, Dolj, Hunedoara si Iasi, sub coordonarea Directiei Rutiere din cadrul IGPR. S-a urmarit, in principal, identificarea taximetristilor ilegali, a celor care nu respecta regulile de tarifare si calitatea serviciilor si a celor care incalca regulile de circulatie. S-a verificat, de asemenea, daca sunt respectate normele legale care reglementeaza activitatea de taximetrie, daca inspectia tehnica periodica a fost efectuata in termen si daca aparatele de taxat functioneaza corect.
56 de accidente grave cu taxiul
In semestrul I al anului s-au produs la nivel national 56 de accidente grave de circulatie in care au fost implicate, cu vinovatie, taximetre, accidentele fiind soldate cu decesul a 5 persoane si ranirea grava a altor 53.
Principalele cauze identificate, care au generat comiterea acestor accidente grave au fost:
– neacordarea prioritatii pietonilor, cu 23 accidente, soldate cu 24 raniti grav;
– neacordarea prioritatii vehiculelor, cu 11accidente soldate cu un mort si 10 raniti gav.
– viteza, cu 6 accidente, soldate cu 1 mort si 3 raniti grav.
Magda SEVERIN