ANAF rămâne la Finanţe, dar Ponta îi va coordona activitatea inclusiv prin DGIPI, SRI şi SIE

Premierul Victor Ponta a anunţat, luni, că ANAF va rămâne la Ministerul de Finanţe, dar el, în calitate de prim-ministru, va coordona activitatea de evaziune fiscală nu doar prin ANAF, ci şi prin celelalte instituţii, având posibilitatea de a cere informaţii de la DGIPI, SRI şi SIE. Declaraţia sa vine în urma unor speculaţii de presă potrivit cărora ANAF ar urma să fie trecută în subordinea prim-ministrului, printr-o ordonanţă de urgenţă. De mai mult timp se anunţă înfiinţarea unei Direcţii Antifraudă ce va uni ANAF, Garda Financiară şi Controlul vamal în subordinea ministrului Daniel Chiţoiu, însă nimic nu s-a concretizat până acum. Părerile sunt mai mult contra decât pro aducerii sub aceeaşi pălărie a acestor instituţii deosebit de importante. Argumentul suprem ar fi că este periculos dacă o singură persoană va prelua puterea deplină a structurilor de control pe zona de evaziune şi fraudă fiscală.

“ANAF e la Ministerul de Finanţe. Nu pleacă în altă parte. Facem o altă structură din cadrul ANAF, cum de altfel v-a spus şi domnul Chiţoiu de fiecare dată, în sensul în care Garda Financiară, Controlul vamal, celelalte, să fie unite într-o direcţie antifraudă care să nu mai aibă ca obiect verificarea tuturor firmelor mici, buticuri şi firme care îşi plătesc taxe şi să se ducă, aşa cum e în ţările din Occident, exact pe zonele de evaziune fiscală, deci să fie mult mai eficientă în combaterea evaziunii”, a spus Victor Ponta.

“Prim-ministrul are ca atribuţii şi posibilitatea să coordoneze nu doar activitatea de combatere a evaziunii fiscale prin ANAF – ANAF fiind la Finanţe -, dar şi coordonarea cu celelalte instituţii, fie că e vorba de Poliţie, de serviciile de informaţii, care sprijină combaterea evaziunii fiscale, pentru că e foarte important să ai informaţii şi de la DGIPI şi de la SRI şi de la SIE când e vorba de spălare de bani şi evaziune fiscală trasnfrontalieră. Acest lucru nu-l poate face şeful ANAF, ci pot să-l fac doar eu, pentru că am această autoritate de a coordona şi de a cere informaţii de la toate instituţiile”, a adăugat Ponta.

Premierul a precizat că doreşte ca Direcţia Antifraudă să fie „un DNA al Fiscului, care să aibă inclusiv competenţe de cercetare penală, sub îndrumarea DIICOT”.

El a arătat că aşteaptă de la ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, propunerile de conturare a noii structuri denumite Direcţia Antifraudă, arătând că multe idei îi sunt deja cunoscute şi este de acord cu ele.

Chiţoiu anunţa recent că structurile de control pe evaziune şi fraudă fiscală vor fi restructurate “din temelii”, urmând a fi daţi afară oamenii din aceste instituţii şi angajaţi cei “competenţi şi integri”.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.