Andronescu s-a pupat cu Funeriu la Cotroceni

Ecaterina Andronescu a fost investita in functia de ministru al Educatiei, luni la ora 18.00, iar la finalul ceremoniei a fost pupata de fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, prezent la eveniment alaturi de intreaga Comisie prezidentiala pentru invatamant. Presedintele Traian Basescu i-a spus ca spera “din tot sufletul sa nu incepem cu modificari la Legea Educatiei, pana nu o vedem functionand”, apoi a parasit sala fara sa dea mana cu ministrii veniti la ceremonie, dar a stat de vorba pret de cateva secunde cu premierul Victor Ponta, caruia i-a inmanat o mapa rosie. Andronescu s-a fastacit toata si a ramas sa faca fata tirului de intrebari din partea jurnalistilor privind incompatibilitatea sa.

In scurtul sau discurs, presedintele Traian Basescu a felicitat-o pe Ecaterina Andronescu si a precizat ca numirea ei are loc intr-un moment in care se desfasoara examenul de Bacalaureat, “un moment intotdeauna dificil la noi”.

“Altfel, va doresc tuturor mult succes, sper sa reusiti sa abordati problemele legate de priroritatile economice. Am observat ca pe raportarea de astazi avem o crestere consistenta a somajului: 0,3 %. Sper sa aveti in vedere ca prioritatile sunt in economie”, le-a transmis premierul membrilor Guvernului si premierului Victor Ponta, prezenti la ceremonia de investire.

Seful statului a parasit apoi sala, urmat de presedintele Senatului, Vasile Blaga, si de presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.

Vizibil emotionata, Ecaterina Andronescu s-a incurcat la rostirea juramantului exact la cuvantul “integritate”, iar la final s-a fastacit de tot, cand a pupat-o fostul ministru al Educatiei, Daniel Funeriu, dar si ceilalti membri ai Comisiei prezidentiale pentru Invatamant, cu care a avut schimburi dure de replici in cei 2 ani de dezbatere publica a noii Legi a Educatiei (LEN nr. 1/2011).

Despre Basescu: “Mi s-a parut ca mi-a zambit, aproape nesteptat pentru mine”

Intrebata de jurnalisti daca a vorbit cu Traian Basescu despre declaratia pe propria raspundere pe care acesta i-a solicitat-o, Ecaterina Andronescu a afirmat: “Mi-a spus ca a vazut declaratia mea publica si ca a fost suficient”. Cum ei au insistat, chestionand-o daca presedintele a parut deranjat de faptul ca nu a depus declaratia pe proprie raspundere, ministrul Educatiei a spus: “Mi s-a parut ca mi-a zambit aproape nesteptat pentru mine.”

Ea a insistat insa ca ar prefera sa fie intrebata despre principalele probleme de pe agenda institutiei pe care o conduce: desfasurarea examenului de Bacalaureat, adminterea in licee si scoli profesionale, adminterea in facultati, programe de masterat si doctorate. “Este cea mai fierbinte perioada a unui an scolar”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Ingrijorata de clasa pregatitoare

“Tot in aceast perioada se suprapun activitatile pe care noi trebuie sa le desfasuram ca sa pregatim inceputul noului an scolar in asa fel incat sa nu intram cu stangul. Asta inseamna clasa pregatitoare; nu stiu in ce etapa se afla pregatirea, mai degraba stiu ca sunt foarte multe lucuri de facut, stiu ca s-au facut foarte putine si acest lucru ma ingrijoareaza. Sunt inscrisi acolo 136.000 de copii de 5-6 ani si nu avem inca mobilier, nu avem inca materiale didactice pentru ei”, a declarat Andronescu.

Amintim ca ea s-a opus desfasurarii clasei pregatitoare in scoli, apreciind ca trebuie sa ramana in gradinite – unde insa nu este loc.

Cat despre mobilier, predecesorul sau, interimarul Liviu Marian Pop, a anulat licitatiile pentru cumpararea mobilierului special si a lasat la nivel local sa se desfasoare achizitia publica.

Despre incompatibilitate: “Vechea lege mi-a permis”

“In momentul in care a aparut Legea educatiei in februarie 2011, in aceasta lege au aparut 2 articole pe acest subiect, unul care stabilea incompatibilitate intre pozitia de rector si cea de demnitar public – eu sunt senator, nu e un secret pentru nimeni –  si ultimul care spunea ca prevederile acestei legi se aplica din mandatul urmator.

Manadatul meu de rector s-a incheiat (in aprilie 2012, n. red.), aceasta stare de incompatibilitate, chiar si in conditiile legii, nu mai exista, pentru ca eu nu mai sunt rector”, a explicat ea.

Pe modelul Diaconu, Comisia juridica a Senatului e mai presus de lege

“M-am adrest Comisiei juridice a Senatului in momentul in care a aparut aceasta problema, sa imi dea un raspuns, daca sunt in aceasta situatie sau nu si raspunsul, conform Legii invatamantului, a fost ca nu sunt in incompatibilitate si am mers mai departe. Dl ministru Funeriu a facut o interventie, o sesizare la ANI, care a stabilit ca toti cei 4 rectori (si parlamentari, n. red.) suntem in incompatiilitate. Am intentat un proces Agentiei de Integritate. Doi rectori au castigat, doi au pierdut. Eu cred ca cei care au pierdut si merg in recurs vor avea si ei parte de o dreapta judecata, pentru ca, in afara de cele ce vi le-am mentionat, exista si o decizie a CCR care este elaborata pentru mandatele CSM-ului si care se scrie ca un mandat inceput pe o lege se finalizeaza pe aceeasi lege si ca poti sa schimbi criteriile pe care se desfasoara un mandat, dar poti sa o faci pentru mandatul urmator”, a precizat Andronescu.

Salvare de la vacanta judecatoreasca

Ca sa rezumam, decizia primei instante – Curtea de Apel Bucuresti – a fost ca Andronescu s-a aflat in incompatibilitate, iar ea a atacat-o cu recurs la Inalta Curte. Cum la 1 iulie s-a intrat in vacanta judecatoreasca, un verdict final va fi dat cel mai devreme la sfarsitul lui septembrie, astfel ca Andronescu va putea sta linistita 2 luni la Educatie. Ea mai are un proces si pentru conflict de interese, dar atat timp cat sentintele nu sunt definitive, nimeni nu ii poate interzice sa ocupe o functie in stat.

Iar cum premierul Victor Ponta nu a parut deranjat de cele 3 numiri cu probleme de la portofoliul Educatiei (Corina Dumitrescu, Ioan Mang, Liviu Marian Pop) – plus cea a lui Mircea Diaconu de la Cultura -, el insusi aflandu-se in plin scandal de imagine cu plagiatul tezei de doctorat, aceste aspecte par sa devina un fapt de normalitate in Guvernul USL si sa nu mai mire pe nimeni.

Pentru a 3-a oara ministru

Ecaterina Andronescu – alintata “Cati” de colegii de partid, a mai detinut de doua ori functia de ministru al Educatiei: prima data timp de 3 ani in timpul Guvernului Nastase, fiind nevoita sa demisioneze cu un an inainte de incheierea mandatului, si timp de 9 luni, intre ianuarie 2009, in timpul Guvernului Boc, de unde toti ministrii PSD, inclisiv Victor Ponta – pe atunci ministru pentru Relatia cu Parlamentul – au parasit guvernarea inainte de alegerile prezidentiale din noiembrie 2009.

Magda SEVERIN  

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.