Angajaţii Oltchim au blocat luni dimineaţă, timp de 3 ore, DN 67, care leagă Râmnicu Vâlcea de Horezu-Tg.Jiu, peste 500 dintre ei alegând această formă extremă de protest pentru a doua săptămână consecutiv. În cursul zilei, administratorul judiciar al combinatului, Gheorghe Piperea, şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, vor decide câţi oameni vor fi disponibilizaţi şi câţi vor intra în şomaj tehnic, iar miercuri vor fi făcute publice toate aceste date. La discuţii vor participa şi reprezentanţii sindicatelor, dar spun că nu vor semna niciun document în acest sens. Însă angajaţii combinatului doresc să vină premierul Victor Ponta la ei, sau dacă nu, vor fi ei la Bucureşti, joi, până atunci sperând că vor primi autorizaţia de protest din partea Primăriei Capitalei.
Liderul de sindicat Mihai Diculoiu a anunţat că toate confederaţiile naţionale sindicale şi-au manifestat sprijinul şi solidaritatea cu revendicările protestatarilor de la Oltchim, iar Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, va fi marţi seară la Râmnicu Vâlcea.
Angajaţii combinatului vâlcean au mărşăluit 10 km, de la sediul întreprinderii până la Prefectura din Râmnicu Vâlcea, pentru a cere instituţiilor statului să se implice în salvarea combinatului.
Este a doua săptămână de proteste, salariaţii fiind nemulţumiţi că nu şi-au luat salariile pe ultimele 3 luni şi de lipsa perspectivelor cu privire la funcţionarea combinatului au ieşit în stradă.
Administratorul judiciar al Oltchim, Gheorghe Piperea a anunţat că miercuri va anunţa ce disponibilizări vor fi operate, precizând că planul complet de restructurare şi de reorganizare a societăţii Oltchim va fi aplicat, cel mai probabil, în perioada iunie – septembrie, după soluţionarea contestaţiilor la tabelul de creanţe.
Declaraţii oficiale despre numărul celor care urmează să fie concediaţi nu sunt făcute de oficialităţi, dar cifrele vehiculate sunt de 1.236 de oameni ce vor rămâne fără loc de muncă şi între 300 şi 500 ce vor intra în şomaj tehnic, din totalul celor a 3.300 de salariaţi. Liderii de sindicat spun că nu vor semna nicio hârtie în acest sens.
Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat, vineri, că administratorii judiciari s-au angajat să respecte Contractul colectiv de muncă al angajaţilor.
“Săptămâna viitoare va exista un dialog cu toţi partenerii combinatului astfel încât să fie asigurată o creştere a capacităţii de producţie de la 25% la o capacitate care să asigure profitabilitatea, adică la 60%”, a precizat Vosganian.
Pe de altă parte, el a anunţat că va trimite Corpul de control la Oltchim „pentru a vedea sursa acţiunilor de intimidare la adresa conducerii combinatului”.
Vosganian promite că există resurse pentru plata, până la jumătatea lunii aprilie, a salariilor restante pentru angajaţi, însumând leafa pe două luni. De ce nu sau fost plătite până acum, dacă s-au găsit aceşti bani – vineri fiind achitaţi 45% din lichidarea pe februarie – nu are decât o singură explicaţie: oamenii să aibă bani de Paşti şi să nu facă scandal, pentru ca autorităţile să petreacă în linişte sărbătorile.
Magda SEVERIN