Angela Merkel, supranumită „cancelarul de fier” sau “Mutti” (Mămica) şi desemnată “cea mai puternică femeie” de pe planetă pentru a 7-a oară în cei 8 ani de mandat de către revista americană Forbes, a câştigat cel de-al treilea mandat de 4 ani, în urma alegerilor legislative de duminică. Conservatoarea în vârstă de 59 de ani, venită din fosta RDG, a obţinut 41,5% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale provizorii, informează AFP.
Blocul conservator (CDU-CSU) a obținut 42,5% din voturi, ceea ce reprezintă cel mai bun scor electoral al alianței după 1990. Însă aliatul său liberal (FDP) a fost înlăturat din Bundestag, pentru prima dată în istoria RFG nereușind să atingă pragul de 5% din voturi (obţinând numai 4,8%).
În aceste condiţii, lui Merkel îi rămâne varianta de a forma o “mare coaliție” cu partidul social-democrat SPD, care a obținut 25,7% din voturi. Poate aşa îşi vor schimba declaraţiile politice şi unii lideri ai PSD de la noi care au atacat-o acerb pe Angela Merkel, într-o perioadă când schimbările politice – începând cu suspendarea preşedintelui Traian Băsescu – au speriat întreaga Europă.
Cancelarul Germaniei l-a susţinut pe faţă atunci pe şeful statului înlăturat de la Cotroceni. Ulterior revenirii în funcţia de preşedinte a lui Traian Băsescu, cancelarul Angela Merkel a efectuat o vizită în România, în 18-19 octombrie 2012, în timpul căreia a avut întrevederi numai cu şeful statului, nu şi cu premierul Victor Ponta. Între timp, relaţiile s-au ameliorat, premierul Victor Ponta fiind chiar primit de Merkel, pentru 4 minute de tete-a-tete şi 15 minute în total de întrevedere, în timpul vizitei oficiale a prim-ministrului român în Germania, în 11 iunie a.c..
Victoria în alegeri a Angelei Merkel putea fi uşor de anticipat, deoarece conservatoarea a atins, din 2009 încoace, o popularitate fără precedent după război, de aproximativ 60% opinii favorabile din partea germanilor. Ea este foarte aproape să depăşească recordul de longevitate politică al lui Margaret Thatcher, care a condus Guvernul britanic timp de 11 ani.
Prezența la vot la alegerile de duminică a fost de 71,5%, puțin mai bună decât cea de 70,8% în 2009.
Verzii au luat numai 8,3%, iar stânga radicală Die Linke, 8,6%, în timp ce noua mișcare antieuro creată în primăvară, Alternative für Deutschland (AFP), cu doar 4,7% sufragii, nu a atins pragul de 5% necesar pentru a fi reprezentată în camera inferioară a Parlamentului.
Victoria forţelor de dreapta în Germania va mai atenua din elanul socialiştilor în Europa, al căror elan, cu sloganuri populiste, a atins apogeul în urmă cu un an, prin victoria lui Hollande în Franţa. Acum, francezul a mai rămas cu un dram de popularitate, fiind silit şi el să recurgă la măsuri de austeritate.
Biografie
Angela Dorothea, născută Kasner (în 17 iulie 1954), o mare admiratoare a Ecaterinei a II-a a Rusiei, este prima femeie care a condus Germania, prima de la britanica Margaret Thatcher care guvernează o ţară europeană mare.
Născută la Hamburg (nord), ea a crescut în RDG comunistă, unde tatăl său, pastor, s-a instalat pentru a predica. Doctor în fizică, Merkel şi-a început cariera politică la căderea Zidului Berlinului. Ea nu a ştiut însă nimic despre aceasta la momentul respectiv, deoarece în seara de 9 noiembrie 1989 era la saună.
Biograful său Gerd Langguth o prezintă ca “un sfinx” care a învăţat din anii petrecuţi în dictatura est-germană să îşi ascundă opiniile.
A devenit mai întâi adjunctul purtătorului de cuvânt al primului (şi ultimului) Guvern al RDG ales democratic. Remarcată de Helmut Kohl în 1990, “puştoaica”, aşa cum o numea el, a primit două portofolii Mediu şi Femei – de la “cancelarul Reunificării”.
Merkel a profitat de un scandal de finanţare ocultă a CDU şi i-a luat locul mentorului său la conducerea aceste formaţiuni, în 2000.
În urma alegerilor federale din 2005 a devenit primul cancelar femeie din Germania.
În 2007 a devenit preşedintele Consiliului European şi a prezidat G8, prima femeie după Margaret Thatcher.
Protestantă, fără copii, divorţată (a păstrat numele de Merkel de la primul său soţ) şi recăsătorită cu un chimist de renume dar şters, Joachim Sauer, ea s-a impus în calitate de şef al unui patrid de tradiţie catolică, dominat de bărbaţi din Germania de Vest. De atunci, toţi potenţialii săi rivali au fost eliminaţi.
Ironizată recent de faimosul creator de modă Karl Lagerfeld, pentru lipsă de eleganţă, cancelarul în costum cu pantalon – un singur model în zeci de culori – a optat pentru discreţie în privinţa vieţii sale private.
Dar ea poate fi văzută frecvent în timp ce îşi face cumpărăturile la supermarket (model preluat la noi şi de Băsescu, atunci când vrea să facă declaraţii publice, dar nu de la Cotroceni).
Magda SEVERIN