Agenţia Naţională de Integritate (ANI) are 207 de decizii definitive în procese privind incompatibilitatea, din care a câştigat 194, iar 23 de cazuri de confiscare a averilor nejustificate aflate la comisiile de cercetare de pe lângă Curţile de Apel, a anunţat, vineri, Horia Georgescu, preşedintele ANI.
Întrebat, la dezbaterile pe buget din Comisiile de specialitate ale Parlamentului, câte procese are instituţia – în sensul că persoanele pentru care inspectorii ANI au stabilit, în urma investigaţiilor, că se află în incompatibilitate, au atacat în justiţie decizia -, Georgescu a răspuns: “Nu pot să vă dau o cifră exactă a proceselor la capitolul incompatibilităţi”.
“În cazul în care s-a ajuns la hotărâri definitive, fie prin necontestare, fie prin decizii date de instanţă, sunt în număr de 207 cazuri, din care ANI a câştigat 194. În materia conflictului de interese sunt foarte multe cazuri de soluţionat. În ceea ce priveşte confiscarea averilor necuvenite sunt 23 de cazuri în faţa comisiilor de cercetare de pe lângă Curţile de Apel, iar acestea îşi urmează cursul. Rata de succes este undeva la peste 60%”, a precizat Horia Georgescu.
Amintim că atribuţiile Agenţiei Naţionale de Integritate au fost extinse, printr-o Ordonanţă de Urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri a Guvernului, astfel încât cei 26 de inspectori ai instituţiei vor stabili şi conflictul de interese în domeniul absorbţiei fondurilor europene.
Aceasta reprezintă o cerinţă a Comisiei Europene, în Raportul MCV constatând că, din iulie 2012, ANI a continuat să obţină rezultate şi să îşi dezvolte eficacitatea operaţională.
O preocupare majoră a oficialilor europeni rămâne însă faptul că rapoartele ANI sunt în mod frecvent contestate, chiar dacă bilanţul acţiunilor câştigate de ANI în cazul atacării deciziilor sale în instanţă este pozitiv.
Magda SEVERIN