Anti-corruption Film Festival 2015 şi-a premiat câştigătorii la TIFF

În perioada 30 mai – 3 iunie, Direcția Generală Anticorupție (DGA) din Ministerul Afacerilor Interne, Asociația Pro Democrația și Fundația Hanns Seidel România au organizat, la Cluj, etapa finală a proiectului Anti-corruption Film Festival 2015, având ca temă educaţia anticorupție prin film.

Proiectul este asociat Festivalului Internaţional de Film Transilvania – TIFF, aflat la a 14-a ediţie.

Principala acțiune a proiectului a constat în organizarea unei competiţii de filme de scurt-metraj adresată deopotrivă cineaştilor amatori și profesioniştilor din România.

În acest context, sâmbătă, 30 mai a.c., la Casa TIFF, organizatorii au premiat cele mai bune 3 filme de scurt metraj înscrise în concursul organizat în cadrul proiectului.

Premiul I a fost câştigat de Aciobăniţei Constantin din Piatra Neamţ, cu scurt metrajul “Lumea în care am vrea să trăim!”.

Premiul II i-a revenit lui Manolache Teodor din Brăila, pentru filmul “Fantoma Trecutului”.

Premiul III a mers la Nistor Aurelian din Giurgiu, pentru filmul “Sweet dreams”.

Totodată, au fost acordate 7 menţiuni simple şi o menţiune specială.

Premiile pentru primele 3 locuri au fost acordate de FLANCO.

dga proiect film2

Pentru aprofundarea mesajului, în perioada 31 mai – 3 iunie, în intervalul orar 14.00 – 16.00, la TIFF Lounge din Piața Unirii din Cluj-Napoca, precum şi la Casa TIFF au fost organizate dezbateri moderate de reprezentanți ai societății civile şi ai instituțiilor publice la nivel local.

“Dezbaterile s-au bucurat de o largă participare şi apreciere din partea publicului interesat de informaţiile privind modalităţile de prevenire a faptelor de corupţie”, precizează DGA, într-un comunicat remis redacţiei.

Proiectul Anti-corruption Film Festival 2015 îşi propune să participe la promovarea transparenţei, integrităţii, responsabilităţii şi bunei guvernări prin atingerea a trei dimensiuni ale prevenirii corupţiei: informarea privind efectele negative ale corupţiei, încurajarea unei atitudini de intoleranţă şi stimularea celor afectaţi în semnalarea cazurilor de corupţie către organele competente.

Toate aceste dimensiuni au în vedere, în plus, o acţiune orientată spre viitor pentru că se adresează în primul rând tinerilor, care sunt încurajaţi să ia atitudine împotriva corupţiei ca cetăţeni activi, dezvoltându-se astfel societatea civilă românească în sens larg.

Beneficiind de contribuţia directă a ofiţerilor de prevenire ai Direcţiei Generale Anticorupţie, proiectul a debutat cu organizarea unor seminarii de informare în liceele și universitățile din cele 41 de județe și Municipiul București, la care au participat aproximativ 5400 de elevi studenți și profesori.

Activitatea a fost dublată de campania de promovare și înscriere în competiția de filme de scurt-metraj. Etapa finală a fost reprezentată de premierea câştigătorilor şi organizarea sesiunilor de dezbateri în perioada 31 mai – 3 iunie, axate pe subiectul filmelor câștigătoare, cu scopul de a înțelege mai bine mesajul și acțiunea filmului.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.