Ministerul Sanatatii retrage 700.000 de doze de vaccin antigripal dintr-un million de fiole cumparate de la Institutul Cantacuzino, intrucat s-a descoperit ca una dintre cele trei tulpini are concentratie scazuta. Esecul celor de la institut arunca intr-o lumina proasta institutia, despre care se scrie in presa de mai multi ani ca va fi inchisa, deoarece terenurile pe care le detine in buricul Bucurestilor i-au fost ochite de niste “baieti destepti”. Alta ipoteza ar fi sabotajul, pentru a se recurge la cumpararea de vaccin “din afara”. Cert este ca efectul mediatic s-a produs: cei care vor intra de acum incolo in farmacie se vor gandi daca nu ar fi mai bine sa dea bani pe un produs sigur, din strainatate.
Potrivit normelor europene in vigoare, orice produs care nu respecta standardele trebuie retras de pe piata. Prof. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului Sanatatii, a declarat, joi, ca fiolele retrase vor fi distruse. “La mai multe loturi de vaccin antigripal sunt modificari de parametri. Noi am decis, la comanda domnului ministru Ladislau Ritli, sa stopam campania de vaccinare timp de 10 zile, pana se verifica loturile. Cei care s-au vaccinat in noiembrie si decembrie nu au probleme de sanatate sau efecte adverse. Pana in data de 5-6 ianuarie, probele au fost corespunzatoare produsului vaccinal”, a precizat Molnar.
Prima data s-a anuntat luni, la minister, ca 350.000 de doze de vaccin va fi retras. Joi, s-a decis oprirea de la utilizare a inca 350.000 de fiole. Acestea sunt distribuite in toata tara in farmacii, depozite, la medicii de familie sau in spitale, astfel incat va mai dura ceva timp pana la retragerea si distrugerea lor.
Ministerul Sanatatii a cumparat pentru sezonul 2011-2012 un milion de doze de vaccin antigripal, cu 10 milioane de lei, pentru imunizarea gratuita a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire. Pana la 3 ianuarie au fost folosite 479.589 de doze. In Capitala, Directia de Sanatate Publica a achizitionat peste 50.000 de doze. In depozit sunt in prezent 3.100 de fiole, restul fiind distribuite medicilor de familie, in ambulator, spitalelor si Serviciului de Ambulanta. In Bucuresti au fost imunizate pana saptamana trecuta mai putin de 20.000 de persoane.
Despre recuperarea banilor, Molnar Geza sustine ca ministerul va cauta o modalitate, dar “nu se va face gaura in economie cu cateva milioane”.
Centrul National de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a inregistrat, in ultima saptamana a anului trecut, 53.606 persoane cu infectii respiratorii acute. Dintre acestea, peste 11.429 aveau pneumonii, iar 42.141 – viroze respiratorii. Numarul cazurilor compatibile clinic cu gripa inregistrate la nivel national a fost de 36. Cat despre gripa sezoniera (A/H3N2), pana in 3 ianuarie au fost confirmate in laborator 7 cazuri.
Magda SEVERIN