Presedintele interimar Crin Antonescu a incercat, joi, o manevra de zile mari: profitand de atentatul din Bulgaria, a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), sub pretextul ca Romania s-ar afla in pericol, si a cerut revocarea sefului Serviciului de Protectie si Paza (SPP), generalul Marcel Opris. Decizia a fost blocata insa de consilierul prezidential Iulian Fota, pe care interimarul de la Cotroceni il stia in concediu, dar s-a trezit cu el la sedinta. Antonescu sustine ca a cerut demiterea generalului Opris dintr-un singur motiv: acesta a permis instalarea unui telefon secretizat la sediul de campanie al presedintelui suspendat, iar Basescu nu mai are dreptul, intrucat “institutia presedintelui suspendat nu exista”. In prealabil, Comisia pentru aparare din Senat l-a chemat la audiere pe seful STS, iar la final, presedintele acesteia, liberalul Cristian David (fost ministru de Interne in Guvernul Tariceanu), a dat verdictul: gen. Opris este vinovat, intrucat presedintele suspendat nu mai are dreptul la telefon special. Traian Basescu a replicat insa ca nu detine un telefon secretizat de la STS, ci este vorba despre unul operativ, necesar pentru a putea comunica cu cei care ii asigura protectia si paza, si ca “fie ca vrea, fie ca nu vrea Antonescu, pana pe 29 seara sunt presedintele ales al Romaniei”.
Crin Antonescu a declarat joi seara, la Antena 3, ca nu a putut sa-l revoce din functie pe seful STS din cauza lui Iulian Fota. “Dupa opinia pe care eu mi-am putut-o forma in legatura cu toate legile si regulamentele consultate, aceasta instalare (a postului telefonic operativ, n. red.) este in afara legii. Nu are acoperire legala. Eu am facut astazi in CSAT propunerea eliberarii din functie, revocarii din functie a domnului Opris. Deciziile CSAT se iau prin consens, deci cu toate voturile, toti membrii au votat aceasta propunere. Domnul consilier prezidential al domnului Basescu, Iulian Fota, care altfel este in concediu, s-a prezentat la sedinta si s-a opus. In felul acesta, nu am putut lua inca o decizie”, a precizat presedintele interimar.
“Sunt echipamente speciale intr-o cladire privata, la cineva care nu mai este presedinte in exercitiu”
Antonescu a adaugat ca, din punctul sau de vedere, Traian Basescu poate avea “toate telefoanele din lume”, daca sunt respectate prevederile legale.
“Asta i-am spus si domnului general Opris, asta am spus si public. Nu am nici un fel de problema, daca lucrurile ar tine de un gentlemen agreement, de o intelegere civilizata. Suntem, insa, in fata unei probleme care a capatat o amploare publica si careia trebuie sa-i dam un raspuns, fie aceasta instalare a unor echipamente speciale, la o persoana care nu mai este, pe aceasta durata cel putin, presedintele in exercitiu al Romaniei si intr-o cladire privata, un sediu de campanie, are undeva o acoperire legala, clara explicita, atunci este in ordine. As fi bucuros sa inchidem acest subiect. Daca, insa nu avem o astfel de prevedere legala, atunci trebuie sa gasim o alta solutie”, a mai spus Antonescu.
“Institutia presedintelui suspendat nu exista”
El a adaugat ca “generalul Opris invoca o legislatie in care peste tot, ca vorbim de Constitutie, ca vorbim de legea de organizare a STS, ca vorbim de orice alte legi, peste tot se face referire la institutia presedintelui”, insa “institutia presedintelui suspendat nu exista”.
“Nu exista in acelasi timp doi presedinti in Romania. Sigur, din punct de vedere politic, comunicational, noi folosim termenul de presedintele suspendat. Pana cand Traian Basescu nu va primi un verdict din partea electoratului, domnia-sa poate sa se mai considera cumva presedinte, dar doar politic“, a punctat Antonescu.
Basescu: “Sunt presedintele ales al Romaniei pana pe 29 seara, oricat ar vrea sau n-ar vrea Antonescu”
“Este una din marile gogosi ale unor oameni pur si simplu disperati. (Telefonul) Trebuie sa-l am, in primul rand pentru legatura cu SPP. Sunt, oricat ar vrea sau n-ar vrea Crin Antonescu sau cineva sa recunoasca, presedintele ales al Romaniei, pana pe 29 seara. Un presedinte ales nu poate fi lasat neprotejat. Si nu pentru ca vreau eu, ci pentru ca cei care, prin lege, trebuie sa-l protejeze pe presedintele ales, risca sa faca ani grei de puscarie daca mie mi se intampla ceva. Eu trebuie sa pot sa comunic cu Serviciul de Protectie si Paza oricand. Altfel, nu am nici o treaba cu nimeni. Sau poate vrea presedintele interimar… are nevoie de un punct de vedere legat de o problema care arde. As fi bucuros daca l-ar interesa parerea mea despre Siria, ce se intampla in Siria sau, stiu eu, alt loc in care arde in momentul de fata si unde avem interese. Ar putea sa sune oricand pe acel telefon, care nu este secretizat, este un telefon operativ. Telefonul secretizat este unul negru, cu 12 butoane, pe care nu il am”, a spus Traian Basescu, “Este una din marile gogosi ale unor oameni pur si simplu disperati”, a declarat Basescu, la RRA.
Generalul Opris: “Am procedat conform legii”
Generalul Marcel Opris, seful Serviciului de Telecomunicatii Speciale, a aratat, la finalul audierii din Comisia pentru aparare a Senatului, ca a procedat in conformitate cu prevederile legale in vigoare in cazul instalarii unui sistem de telecomunicatii la sediul de campanie al presedintelui suspendat Traian Basescu.
Presedintele comisiei, Cristian David, a declarat insa ca prevederile legale au fost incalcate, intrucat presedintele suspendat nu poate beneficia de un astfel de sistem.
Conform legislatiei in vigoare, presedintele suspendat are dreptul la paza, protectie si resedinta de protocol, precum si toate drepturile si obligatiile unui cetatean european.
Magda SEVERIN