Cu 3 zile inainte de referendum, presedintele interimar Crin Antonescu s-a razgandit: nu se mai retrage “definitiv” din politica, daca Traian Basescu revine la Cotroceni. El a argumentat miercuri seara, la Antena 3, ca nu mai este “legat de niciun ramasag”, atat timp cat indemnurile la neprezentare la urne “dau peste cap orice conditie de competitie electorala”. Ce nu ia el in considerare este faptul ca nu este vorba despre nicio “competitie”, ci de un referendum pentru reconfirmarea in functie sau destituirea lui Traian Basescu, la dorinta a 256 de parlamentari. Daca ar fi vrut competitie, Crin Antonescu si USL ar fi trebuit sa mai astepte 2 ani si jumatate, pentru a participa la alegerile la termen. Trebuie amintit ca la prezidentialele trecute el s-a clasat abia pe locul 3, fiind eliminat din cursa de Mircea Geoana si de Traian Basescu. Astfel, USL ar fi trebuit sa ii atribuie lui Geoana interimatul la Cotroceni, intrucat acesta a obtinut peste 5 milioane de voturi, cu doar 70.000 mai putine decat Basescu. Mai amintim ca in decembrie 2009 sef de campanie lui Geoana i-a fost chiar Victor Ponta – pe vremea aceea el admonestand presa ca nu vrea sa devina presedintele PSD.
“N-am facut o promisiune, ca nu datoram nimanui. Am spus pur si simplu domnului Basescu ca inteleg ca, dupa referendumul acesta, nu o sa mai fim impreuna: ori pleaca dansul, ori plec eu (…) Cand am vazut, totusi, cat de mult sunt interesati partiazanii domnului Basescu, parca mai mult chiar decat de ramanerea domniei sale, daca plec eu, dar nu cumva ma razgandesc eu, sigur ca am avut un sentiment ambivalent: pe de o parte, o pornire sa raman – ca vad ca asta le place, si vreau si eu sa le fac anumite bucurii -, dar, dupa aceea, chiar dupa introducerea conditiei de cvorum, am spus “Da, chiar si asa, e in regula, daca nu se strang 9 milioane de oameni sa se pronunte asupra acestei chestiuni sau daca ia mai multe voturi Traian Basescu, am plecat si ma duc invartindu-ma”. A survenit acum si acest element, care da peste cap orice conditie de competitie electorala, in care domnul Basescu striga: “Fugiti, fugiti de la urne!”. Evident ca nu mai sunt legat de niciun angajament si de niciun ramasag”, a spus Antonescu, miercuri, la Antena 3.
In cumpana
El a spus ca nu stie daca mai poate face politica nici in eventualitatea in care 9 milioane de romani ar vota “pentru” la referendum, iar Traian Basescu s-ar intoarce la Cotroceni.
“Exista insa o alta problema si chiar nu pot sa-i raspund acum. Eu nu stiu, daca, Doamne-fereste, vom avea situatia cu 7-8-9 milioane, la limita, de oameni care vin si spun ceva, cu votul lor, cu constiinta lor, cu dreptul lor, si cineva, in ignorarea completa a acestei situatii, revine totusi la Cotroceni. Eu nu stiu, pur si simplu, daca mai pot sa fac politica in continuare fata de aceasta situatie. Nu stiu, psihologic. O sa vedem”, a mentionat el.
Amintim ca Antonescu a declarat, in 6 iulie, la sedinta Parlamentului privind suspendarea presedintelui, ca, daca Traian Basescu nu va fi demis la referendum, el se va retrage din viata politica. El a facut ulterior nenumarate declaratii pe aceasta tema, chiar si dupa ce a devenit presedinte interimar, precizand ca indiferent de conditiile prin care Basescu va reveni la Cotroceni el va parasi viata politica.
Lege “absurda” pentru Crin
“Noi suntem, de fapt, in practica, impinsi catre legea pe care au facut-o PDL-istii, si nu s-a mai suparat nimeni in Europa, aceea absurda in care in care ai nevoie de 9 milioane de «da»-uri”, a mai spus el.
Ceea ce nu spune Crin Antonescu este ca Legea 3/2000 privind referendumul a prevazut, initial, acest cvorum. Insa in 2007, cu ocazia unei alte suspendari a lui Traian Basescu, Guvernul Tariceanu a modificat prevederea din lege, astfel incat presedintele putea fi suspendat daca 50%+1 dintre cei prezenti la vot s-ar fi pronuntat pentru demiterea lui. Basescu a castigat zdrobitor, cu 74,48%, insa nici atunci nu s-au prezentat jumatate din numarul electorilor (9,1 mil. romani), ci numai decat 8 milioane de oameni, din care 6 milioane au fost pro Basescu si numai 2 milioane (24,75%) au fost impotriva.
Ulterior, “legea aceea absurda pe care au facut-o PDL-istii si pe care nu s-a mai suparat nimeni in Europa”, a prevazut revenirea la forma initiala a Legii 3/2000.
Insa in 5 iulie seara, cu o zi inainte de suspendarea lui Traian Basescu, premierul Victor Ponta a modificat din nou legea, prin faimoasa Ordonanta de Urgenta 41, care i-a scos din sarite pe cei de la Bruxelles.
Magda SEVERIN