După ultimul foc de paie din PNL, Crin Antonescu a făcut astăzi curăţenie: l-a dat afară din partid pe neexperimentatul Sorin Ilieşiu, care i-a cerut ieri să facă un pas înapoi şi să-l lase pe Tăriceanu la conducerea partidului, şi i-a întrebat franc pe membrii Biroului Politic Naţional (BPN) al PNL: “Vreţi să-mi dau demisia?”. Cum răspunsul negativ a fost clamat în cor, Antonescu a trecut la subiectele legate de USL, iar propunerile lui au fost votate într-un procent covârşitor. În primul rând, liderul PNL vrea “să dispară urgent USD, pentru că s-a încălcat punctul 8 din Protocolul USL”.
USD este noua uniune între PSD, UNPR şi PC, parafată la câteva zile de la debutul crizei din USL.
“PNL cere PSD anularea imediată a documetelor USD pentru că acestea contravin flagrant acordului Uniunii Social Liberale. Putem merge separat la europarlamentare dar nu prin substituirea numelui (USL – n.r.), care creează confuzie electoratului”, a spus Antonescu.
În al doilea rând, BPN a reconfirmat propunerile privind miniştrii demisionari: Iohannis – ministru de Interne şi vicepremier, Atanasiu – ministru la Economie, Nicolăescu – ministru la Finanţe şi Buşoi – ministru la Sănătate.
Antonescu a precizat că această variantă a fost adoptată cu 68 de voturi “pentru”, 2 “împotrivă” și 2 abțineri.
Liderul liberalilor a arătat că au mai existat două formule de mandat privind negocierile din USL, precizând că una propusă de senatorul Călin Popescu-Tăriceanu a întrunit un vot – a acestuia -, iar alta niciunul.
“Cred că rezultatele sunt cât se poate de clare și mesajul acestei reuniuni a Biroului Politic National este că PNL are o viziune, are o poziție, are o unitate care nu poate fi pusă în discuție și oricine dorește să aibă relații politice de un fel sau altul cu PNL trebuie să renunțe la iluzia pe care a nutrit-o și Traian Băsescu vreme de mulți ani, că diferențele de opinie care se manifesta liber în acest partid spre deosebire de altele, pot să însemne și posibilitate de a organiza când li se pare potrivit tot felul de puciuri, mișcări interne sau alte forme de răscoală”, a afirmat Antonescu.
Guvern cu mai puţine ministere, din 15 iunie
În al treilea rând, liberalii doresc până la 15 iunie reducerea numărului miniştrilor în Guvern. “În legătură cu structura Guvernului, PNL solicită începerea unor discuţii pentru restructurarea şi reorganizarea Guvernului într-un orizont de timp până în 15 iunie, cu reducerea numărului de ministere, să fie mai suplu şi mai eficient. Deocamdată mergem pe formula existentă, pentru a asigura stabilitate”, a precizat Antonescu.
În prezent, Guvernul Ponta are 27 de miniştri, din care 6 fără portofolii, dar premierul Ponta a propus săptămâna trecută transformarea a 4 dintre ei în miniştri plini.
Totodată, liderul PNL a spus că “sunt câteva chestiuni de principiu pe care le solicităm partenerilor: respingerea cât mai curând a Legii amnistiei, adoptarea măsurilor privind reducerea CAS cu 5% la angajatori şi scutirea de impozit a profitului reinvestit”.
Nimic însă despre acciza suplimentară la carburanţi – care este, de fapt, creaţia liberalilor.
Chiţoiu, în aer
În schimb, Antonescu a ţinut să le închidă definitiv gura celor care mârâiau pe la colţuri prin partid. Astfel, după ce i-a tăiat elanul lui Sorin Ilieşiu în acţiunea lui “revoluţionară” dar care s-a dovedit ulterior că nu a fost susţinută decât prin 2 voturi “pentru” şi 3 abţineri, liderul PNL l-a făcut pe Chiţoiu să renunţe singur la funcţia de secretar general – în presă apărând informaţii conform cărora acesta a tras sforile în filialele liberale să formeze o nouă formaţiune politică pe lângă PSD. Radu Stroe „frate” cu Chiţoiu, a primit doar o mustrare, Antonescu dorind să arate clemenţă pentru a-şi dovedi şi generozitatea.
Nu vrem să prelungim o criză păguboasă
“Sper că tot ce am decis astăzi va fi respectat şi înţeles de partenerii noştri de guvernare. Nu vrem să prelungim o criză. Am înţeles că dl Victor Ponta aştepta aseară această şedinţă – iată că am venit cu soluţiile şi sper să le punem în discuţie, până mâine dimineaţă, pentru că această criză a durat deja destul de mult (aproape două săptămâni, n.r.). Nu cred că dl. Ponta vrea să transforme o criză şi aşa păguboasă într-o chestiune de durată”, a arătat Antonescu.
Întrebat dacă PNL va ieşi din USL dacă va rămâne USD, Antonescu a spus că nu pune problema în aceşti termeni: “Dacă suntem gând la gând cu bucurie, numește miniștrii (Ponta, n.r.) – normal, venim în Parlament rezolvăm această problemă și în două săptămâni noi suntem gata să încheiem altă formulă. Nu este nicio problemă, Parlamentul este aici, Guvernul este întotdeauna lângă Parlament”.
După cum se observă, liderul PNL a aruncat mingea în terenul lui Ponta şi cere imperios “Să dispară urgent USD!”, insistând că vede deblocarea situaţiei din USL “într-un act responsabil de revenire la o situaţie încălcată”.
Nimic nou
Premierul a anunţat că nu va face declaraţii în această seară, semn că vor fi negocieri – sau lasă să se creadă aceasta.
Cert este că Antonescu nu a adus nicio noutate în pretenţiile cu noii miniştri: Iohannis vrea şi ministru la Interne, şi vicepremier – fără să precizeze peste ce minister -, dar Ponta nu va ceda în ruptul capului supervizarea naşului Oprea de la MAI. În caz contrar, premierul va dovedi că este acel “pisic” despre care vorbea Traian Băsescu. Însă ruperea USL nu este dorită acum nici de PSD, în ciuda alianţelor făcute deja în Parlament pentru formarea unei majorităţi lejere fără PNL.
USD, doar pentru europarlamentare
Într-o intervenţie telefonică la Realitatea, Eugen Nicolicea (UNPS) a explicat însă că USD a fost creată numai pentru alegerile europarlamentare, după ce PNL a anunţat că va merge pe liste separate, iar după anunţarea rezultatului alegerilor nu va mai funcţiona.
Astfel, Victor Ponta (PSD), Daniel Constantin (PC) şi Gabriel Oprea (UNPR) nu au încălcat niciun punct din Protocolul USL, a precizat Nicolicea.
Însă pe Antonescu îl deranjează parazitarea siglei USL de o formaţiune (USD) care, e drept, e compusă din ceilalţi 3 membri ai uniunii, dar exclud în mod brutal PNL şi creează confuzie imensă în electorat.
Magda SEVERIN