Aplicarea TVA de 19% încă din acest an va depinde de rectificarea bugetară din iulie

Decizia aplicării TVA de 19% înainte de 1 ianuarie 2016 va depinde de modul cum va arăta rectificarea bugetară din iulie, a anunţat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, cu puţin înainte ca Parlamentul să voteze astăzi Codul Fiscal.

Premierul Victor Ponta declarase acum câteva zile că aplicarea TVA de 19% va începe încă din acest an. Reprezentanții Comisiei Europene și-au exprimat imediat rezervele față de efectul reducerii acestei taxe, astfel că Teodorovici a devenit mai rezervat.

“În luna iulie urmează o rectificare bugetară și, în funcție de sumele necesare pentru această rectificare, se va decide dacă da (se introduce TVA de 19% – n.r.) – și dacă da, de când o astfel de măsură poate fi aplicată înainte de 1 ianuarie 2016. Dar așa cum stau astăzi calculele, intenționăm să aplicăm o astfel de măsură încă înainte de 1 ianuarie 2016. Nu pot să spun astăzi când, pentru că vreau să am întâi cifrele exacte și vedem”, a spus Teodorovici, în briefingul de presă de la Palatul Victoria.

Concret, totul va depinde de încasările la buget în primul semestru al acestui an.

Ministrul Finanțelor a adăugat că poartă discuții cu reprezentanții CE pentru a-i convinge că o astfel de măsură este sustenabilă.

“Asta nu înseamnă că România nu-și va respecta țintele asumate. (…) De fiecare dată când o măsură a Guvernului a fost luată, în special în zona economică, (…) au fost de multe ori îngrijorări chiar și la nivel național – Consiliul Fiscal și ceilalți parteneri -, dar lucrurile au arătat că s-au înșelat în ceea ce privește partea de îngrijorări”, a precizat el.

Ministrul Finanţelor a admis că “România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei”.

Amintim că autorităţile române au informat recent Bruxelles-ul că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.

Teodorovici susţine însă că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv. El a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.

“Acest Cod Fiscal ne duce dincolo de angajamentul asumat de menţinere a unui deficit pentru 2016, dar important este ca acest deficit să fie ţinut sub 3% pentru a nu intra într-o procedură de deficit excesiv cu cei de la Comisia Europeană. S-a făcut o analiză comparativ cu alte state membre, unde există deja o depăşire importantă a acestui prag de deficit de 3%. România a luat decizia de depăşire temporară a acestui angajament, dar cu o revenire încă începând din 2016, pentru o reducere estimată astăzi de la 2,8-2,9 undeva în zona 2,5 anul viitor şi să continuăm trendul pentru a reveni cât mai curând la nivelul de angajamente asumate”, a explicat ministrul Finanţelor.

„Noi argumentăm cum avem noi cifrele și cum înțelegem noi să aplicăm o astfel de măsură. Au fost discuții tehnice la Ministerul Finanțelor (cu reprezentanţii CE – n.r.), pentru a arăta exact de unde anume aplicăm măsurile compensatorii”, a adăugat el.

Teodorovici crede că „este momentul ca România să aibă o abordare îndrăzneață și o abordare responsabilă pentru ceea ce înseamnă cheltuieli pe 2016”.

“Este vorba de economia României. România a fost campioană – şi va fi în continuare, sunt convins – la ce înseamnă respectarea angajamentelor, dar este o perioadă în care, prin aceste măsuri (din Codul Fiscal-n.r.) poate stimula şi consolida creşterea economică. Dacă ratează acest moment, lucrurile se pot înrăutăţi în următoarea perioadă”, a mai spus ministrul Finanţelor.

În privinţa creşterii economice, aceasta este estimată pentru anul viitor la 4%.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.