În cadrul programului Rabla pentru persoane fizice, din 8 aprilie şi până astăzi, 19 mai, au fost înregistrate în sistemul informatic al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) 5.720 de rezervări, astfel că, din cele 17.000 de tichete alocate mai sunt disponibile 11.280, informează, astăzi, instituţia. AFM raportează 5.699 de rezervări ale căror date au fost verificate şi validate la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV), o rezervare în curs de verificare şi 20 invalidate, din cauza datelor completate greşit sau eronate.
“Iată că, la puţin peste o lună de la momentul în care am lansat programul Rabla 2014, avem mai bine de 5.000 de rezervări pentru persoanele fizice. Dacă facem un calcul simplu, putem vedea că aproape 30% din totalul tichetelor electronice au fost deja alocate. (…) Mă bucură faptul că nu avem raportate nereguli. Am avut un val masiv de solicitări reprezentate de cetăţenii care dispuneau de lichidităţi pentru achiziţia unui autoturism nou. Cu siguranţă, în perioada următoare ne aşteptăm la un nou val, format din acele persoane care aşteaptă contractarea unui credit pentru achiziţie. Dacă ne vom mişca în ritmul acesta, este posibil să epuizăm tichetele electronice înaintea datei preconizate”, a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Topul judeţelor cu cel mai mare număr de rezervări este condus de Bucureşti, cu 1.357 de rezervări, urmat de judeţele Argeş şi Constanţa, cu 329, respectiv 280 rezervări. Pe ultimele trei locuri ale clasamentului se află judeţele Teleorman, Bistriţa-Năsăud şi Sălaj cu 36, 20, respectiv 14 rezervări.
Pentru persoanele juridice, au fost depuse până astăzi 302 dosare pentru 1.009 autovehicule, care se află în analiză. Pentru persoanele juridice sunt disponibile, începând din 30 aprilie, 3.000 de tichete.
Lista persoanelor juridice şi a instituţiilor publice care vor fi acceptate şi respinse în program, va fi publicată pe site-ul AFM (www.afm.ro) la secţiunea aferentă programului.
Cum îţi casezi rabla
Cei interesaţi să îşi caseze maşina mai veche de 8 ani pentru a beneficia de o reducere de 6.500 de lei la achiziţia unui autoturism nou trebuie să se înscrie la dealerul auto dorit pentru a-şi rezerva tichetul de reducere şi, ulterior, merg cu vechea maşină la casat la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
Cine nu vrea să-şi cumpere o maşină nouă poate ceda altcuiva dreptul de folosire a primei de casare, persoană cu care trebuie să meargă la dealer. Tichetul electronic va fi eliberat pe numele celui care cumpără autoturismul.
După înscrierea la dealer, AFM verifică în maxim 5 zile conformitatea datelor şi confirmă că cetăţeanul respectiv poate beneficia de program, după care acesta din urmă are la dispoziţie 25 de zile pentru a casa şi radia maşina şi a încheia contractul de vânzare – cumpărare pentru autoturismul nou.
Dealerul trebuie să factura de livrare a autovehiculului nou în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, dar nu mai târziu de data de 10 decembrie 2014 inclusiv.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU