Peste 975.400 de turişti străini s-au cazat în primul semestru (S1) în hotelurile şi pensiunile din România, însă 60% dintre ei au venit la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii, unde au cheltuit, în medie, 2.650 lei/persoană, potrivit INS.
Cheltuielile celor veniţi pentru afaceri acestora au cumulat 65,1% din totalul de 2,58 miliarde lei, din care 54% au fost pe cazare.
Călătoriile în scop particular – pentru vacanţe, cumpărături, evenimente culturale şi sportive, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, tranzit şi alte activităţi – au fost alese de 40,7% din numărul total de turişti străini, iar din aceastea călătoriile pentru vacanţe au reprezentat 60,2%.
Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare (54,1%) o reprezintă cele pentru cazare, fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus, de către 93,4% dintre turişti.
Cheltuielile în restaurante şi baruri au avut o pondere de 16,8%, iar cele pentru cumpărături de 12,2%.
Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături, 39,8% au reprezentat cheltuielile pentru achiziţionarea alimentelor şi băuturilor, urmate de cele pentru cumpărarea de cadouri şi suveniruri – 34,5%.
Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,5% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cele pentru bilete de intrare în muzee, obiective turistice, grădini zoologice/botanice au reprezentat 45,3 % din totalul cheltuielilor pentru recreere.
Din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 49,8% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism iar 28% şi l-au organizat singuri.
Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80,2%), urmat de autoturisme proprii – 11,5%, autocare şi autobuze – 7,1% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc) – 1,2%.
Magda SEVERIN
Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU