ASF a retras autorizația de funcționare a Carpatica Asig

carpatica-asigConsiliul  Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis astăzi retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Carpatica Asig S.A., “ca urmare a constatării stării de insolvenţă a societăţii, şi promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment, potrivit Legii 503/2004 (republicată) şi Legii 85/2014”.

Potrivit estimărilor realizate de Deloitte, Fondul de Garantare a Asiguraţilor ar urma să cheltuiască în jur de 650 de milioane de lei pentru despăgubirea clientilor.

La Carpatica Asig există în acest moment în jur de 26.000 de dosare de daună.

Aflată de 2 ani în procedură de redresare financiară (aprilie 2014), societatea Carpatica Asig este la un pas spre faliment, la fel ca Astra Asigurări – deținută de afaceristul Dan Adamescu, condamnat definitiv  în 27 mai la 4 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru că a mituit judecători ca să obţină decizii favorabile în mai multe dosare de insolvenţă. Astra Asigurări are peste 57.000 de dosare de daună.

De 2 ani se află în vizorul procurorilor DNA și compania de asigurări Carpatica a afaceristului Ilie Carabulea, care a fost lăsată însă de ASF până astăzi să încheie asigurări RCA şi CASCO, deşi nu a reusit să îşi majoreze capitalul sau să găsească un investitor strategic până la termenul de 15 decembrie 2015 acordat de Autoritate.

Măsura de redresare financiară a Carpatica Asig a survenit după descoperirea, de către DNA, a unei grupări infracţionale organizate la ASF în perioada 2012 – 2014, pe vremea când Autoritatea era condusă de Dan Radu Rușanu, pentru protejarea intereselor financiare ale companiei de asigurări amintite, care “în 2012 avea o situaţie financiară precară şi necesita o infuzie de capital de circa 11.000.000 euro”.

În 25 aprilie 2014, DNA a trimis în judecată “lotul Ruşanu din dosarul ASF-Carpatica Asig, între care se află şi Laura Chițoiu, fost director al Direcției Avizări ASF şi soția fostului ministru al Finanțelor Daniel Chiţoiu (scăpat de urmărirea penală în acest dosar graţie colegilor din Camera Deputaţilor, care au votat împotriva cererii DNA), alături de pe alți 10 inculpați, printre care Ilie Carabulea, patronul Grupului Carpatica, dar şi compania, ca perosană juridică.

Dosarul s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti iar în 8 martie anul acesta, magistrații i-au achitat pe Rușanu, pe fostul vicepreședinte al ASF Corneliu Moldoveanu și pe avocatul Dan Odobescu, dar i-a condamnat pe ceilalți 9 inculpați, printre care Ilie Carabulea – la 6 ani și 6 luni – și Laura Chițoiu – la 1 an de închisoare cu suspendare și 3 ani de încercare -, pentru fapte grave de corupție.

Sentința nu este definitivă, dosarul aflându-se în faza de apel.

O mână de ajutor de la Negriţoiu

În 25 ianuarie anul acesta, Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a anunţat că a mai dat o şansă societăţii Carpatica Asig: procedura de rezoluţie, în baza unei legi adoptate anul trecut (Legea 246/2015 privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor).

Acest mecanism reprezintă intervenţia de ultimă instanţă a ASF pentru a evita falimentul în cazul unei companii de asigurări care ”intră într-o stare de dificultate majoră”.

Preşedintele ASF a precizat că reprezentanţii Carpatica Asig au datasigurări că plata despăgubirilor s-a îmbunătăţit şi chiar a ajuns la zi, însă acest aspect trebuie verificat. În privinţa riscului ca societatea să intre în faliment, Negriţoiu a spus că acesta poate fi evitat.

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a respins, la începutul lunii trecute, proiectul de achiziție prezentat de societatea IIC România B.V. în vederea dobândirii unei participații calificate din capitalul social al societății Carpatica Asig.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.