ASF şi asociaţia actuarilor vor analiza daunalitatea pe segmentul RCA în ultimii 3 ani. Vezi și noi proiecte de normă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Asociaţia Română de Actuariat (ARA) vor efectua o analiză a daunalităţii înregistrate pe segmentul poliţelor auto RCA în ultimii 3 ani, anunţă astăzi ASF.

Mișu Negrițoiu, șeful ASF, promisese în 10 decembrie că va face o analiză pe piață și reveni în Parlament la începutul lunii februarie a.c.. Între timp, s-a răzgândit și a anunțat că abia la sfârșitul lui februarie va aduce soluții pentru stoparea scumpirii RCA.

Acum aflăm că a semnat un protocol de colaborare pentru schimb de informații cu ARA și, probabil, va deveni funcțional începând de astăzi.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia Română de Actuariat au semnat, vineri, un protocol care reglementează colaborarea între cele două entităţi în ceea ce priveşte schimbul de informaţii în scopul dezvoltării domeniilor de interes comun. Acest acord vizează aspecte precum elaborarea legislaţiei aplicabilă actuarilor, asigurarea pregătirii şi perfecţionării profesionale specifice, fundamentarea cercetărilor de piaţă în vederea unei corecte informări a consumatorilor de servicii de asigurări”, se arată într-un comunicat al ASF.

„În perioada următoare experţii din cele două organizaţii vor definitiva metodologia şi parametrii specifici cercetării de piaţă referitoare la daunalitatea înregistrată la nivelul pieţei RCA, urmând ca rezultatele acesteia să fie făcute publice până la sfârşitul primului semestru al acestui an”, se adaugă în comunicat.

RCA – Ghidul Consumatorului

Tot vineri, 6 februarie, Consiliul ASF a aprobat proiectul de ghid ”RCA – Ghidul Consumatorului”, ce va fi publicat atât în varianta electronică pentru a fi utilizat ca resursă online, cât și în variantă print, pentru a fi distribuit publicului.

„Având drept motto ”Totul despre asigurarea auto RCA”, publicația conține o serie de informații și sfaturi utile privind încheierea polițelor de răspundere civilă auto”, se precizează pe site-ul ASF.

Noi proiecte de normă, în dezbatere

Nu în ultimul rând, Consiliul ASF a aprobat în 4 februarie două proiecte de normă, supuse consultării publice pe site-ul www.asfromania.ro, pentru o perioadă de 10 zile.

Primul proiect – ”Normă privind încheierea exercițiului financiar 2014 pentru societățile din domeniul asigurărilor” – are ca principale prevederi:

– stabilirea termenelor de depunere a situațiilor financiare anuale/raportărilor contabile, precum și a situațiilor financiare consolidate;

– includerea unor precizări despre operațiuni contabile care se vor efectua la încheierea exercițiului financiar;

– actualizarea modelului formularelor referitoare la situațiile financiare/raportările contabile.

Vezi aici PROIECT NORMA INCHEIERE EX FINANCIAR ASIGURARI 2015

și ANEXA PROIECT NORMA decembrie 2014

Ce de-al doilea proiect – Normă privind avizarea fondurilor mutuale pentru gestionarea unor riscuri în agricultură – detaliază condițiile care trebuie îndeplinite de către solicitanți pe parcursul celor două etape de avizare (prealabilă și de funcționare).  Acestea se referă, în principal, la:

– elemente minime obligatorii ale actului constitutiv și ale statutului asociației;

– la cerințele de reputație și competență profesională pentru membrii Consiliului director, pentru cei ai Comitetului executiv, precum și pentru Directorul general;

– obligația prezentării unui plan de activitate/afaceri pentru o perioadă de 3 ani;

– obligația de avea relații de colaborare/muncă cu cel puțin un actuar, în vederea dovedirii capacității de expertiză tehnică.

Proiectul de normă nu cuprinde prevederi referitoare la procesul de supraveghere de către ASF a acestor fonduri mutuale datorită modului atipic/diferit de organizare, funcționare și înregistrare în contabilitate, comparativ cu societățile de asigurare, precizează ASF. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.