Asigurările telematice, o posibilă soluție și pentru România

2_webeyeTot mai multe state occidentale folosesc informații furnizate de sistemele telematice pentru a stabili cât mai fidel valoarea polițelor de asigurare. În România, în contextul dezbaterii intense privind nivelul poliței RCA, este de remarcat opinia Consiliului Concurenței, care arăta, într-o analiză dată publicității la începutul anului, că folosirea de către asiguratori a informațiilor livrate de sistemele telematice poate duce la scăderea cu 25% a valorii polițelor de asigurare.

Cu alte cuvinte, corelarea informațiilor statice și telematice i-ar putea ajuta pe asiguratori să constituie un portret corect al șoferului și să stabilească în consecință nivelul poliței.

Sistemele telematice sunt utilizate pe scară largă în România, neexistând practic transportatori care să opereze în absența lor. În aceste condiții, folosirea lor și de către asiguratori poate fi un pas firesc, care completează cu informații relevante metoda actuală de stabilire a polițelor de asigurare, pe baza unor criterii statice.

Cu ajutorul telematicii, asiguratorii ar putea avea acces la o gamă largă de informații. De exemplu, informații despre numărul  de kilometri parcurși – astfel, nu are sens ca un șofer care conduce 10.000 km/ an să plătească mai mult decât un șofer de tir care străbate de cel puțin zece ori această distanță.

Tot telematica poate furniza informații relevante despre stilul de condus, un criteriu important pentru asiguratori. „Un șofer cu un comportament agresiv în trafic, care frânează mai des decât altul și care obișnuiește să calce accelerația, depășind limitele legale de viteză, poate fi mai predispus la accidente. Telematica furnizează rapoarte de analiză a stilului de condus și în acest context credem că  există viitor pentru asigurările telematice și în România”, a spus Levente Gall, directorul de vânzări al WebEye România.

În Marea Britanie, de pildă, asigurările stabilite telematic sunt cu 25% mai ieftine decât cele pe baze statice, ceea ce înseamnă economii de aprox. 1000 de lire sterline pe an pentru șoferii tineri, potrivit unui studiu citat de raportul Consiliului Concurenței. Un producător francez de mașini și-a anunțat intenția de a introduce așa-numitele „cutii negre” pe mașini, ceea ce ar avea ca efect reducerea nivelului polițelor de asigurare și reducerea cheltuieilor cu reparațiile.

Așadar, telematica le va permite asiguratorilor să ofere polițe customizate, în funcție de un profil mai fidel al conducătorului auto.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.