Cristian Muntean, președintele Asociației Societăților de de Service Auto Independente (ASSAI), taxează dur „anunțul triumfalist” al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind reducerea, de către jumătate din companiile de asigurări de pe piața RCA, a tarifelor poliţelor pentru şoferii sub 25 de ani – categorie care reprezintă însă numai 1,54% dintre asigurați, cum chiar ASF precizează, cu intenția vădită de a minimaliza fenomenul scumpirii excesive a RCA pentru tinerii de până în 30 de ani.
„După două luni de activitate intensă în care ASF a chetultuit un buget de functionare de aproximativ 5 milioane de euro ( 2,5 mil de euro/lună este bugetul de funcționare al ASF), institutia de supraveghere anunță triumfalist că a reușit să rezolve problema costului politelor RCA numai pentru 1,54 % dintre asigurați, adică numai pentru tinerii în vârstă de până în 25 de ani, iar aceasta cu condiția ca acești tineri să opteze pentru achiziția de polițe RCA ofertată de către anumite societăți de asigurări (jumătate dintre cele care operează în zona RCA)”, acuză Muntean.
„Este evident că ASF a eșuat (din nou) lamentabil în misiunea sa de protejare a consumatorului de produse de asigurări, iar încercarea sa de manipulare a percepției asiguraților RCA prin comunicatul de presă transmis (ieri, n.r.) acoperă, de fapt, legăturile subterane extrem de strânse și de bolnăvicioase dintre ASF și piața supravegheată”, adaugă liderul ASSAI.
Cristian Muntean amintește principalele probleme identificate și reclamate de consumatorii de produse de asigurări:
„1. Creșterea aberantă a prețului RCA cu aproximativ 250% pentru tinerii de până în 30 de ani.
2. Creșterea prețului RCA cu 200 – 600% pentru transportatori.
3. Norma RCA conține multe prevederi legislative toxice pentru păgubitul RCA, dar profitabile pentru societățile de asigurări, prevederi aflate încă în vigoare.
4. Menținerea în mod artificial și ilegal în stare de funcționare în zona RCA a unor societăți de asigurări care nu mai îndeplinesc criteriile minime legale de solvabilitate (Astra Asigurări și Carpatica Asig).
5. Gravele probleme de plată a despăgubirilor care sunt incomplete și efectuate cu mare întârziere (în afara termenului legal) de către majoritatea societăților de asigurări care operează în piața RCA”.
ASF anunță că „dintr-un număr total de 3.111 milioane de poliţe RCA pentru persoane fizice – în vigoare la sfârșitul anului trecut -, 47.987 de poliţe erau aferente şoferilor sub 25 de ani, reprezentând 1,54% din total”.
Scumpirea excesivă a polițelor RCA îi afectează însă pe toți conducătorii auto de până în 30 de ani, iar ASF se codește să spună cât reprezintă din totalul asiguraților cei cu vârste între 25 și 30 de ani. Ei sunt nevoiți să plătească peste 2.500 de lei RCA în acest an, față de 970 de lei cât achită restul asiguraților persoane fizice.
Reprezentanții ASF admit că noua normă RCA a dus la scumpirea de 2,2 ori în acest an a poliței RCA pentru tineri, dar nu explică de ce a prelungit până la sfârşitul lunii februarie termenul până la care asigurătorii pot revizui şi retransmite notificările privind tarifele de primă RCA – termenul inițial fiind sfârșitul lui ianuarie.
Este însă evident că prelungirea a fost făcută pentru ca toți șoferii tineri să nu aibă încotro și să-și cumpere poliță RCA de lux cel puțin pe primele 6 luni.
„Din cele 10 societăţi autorizate să practice asigurări RCA un număr de 5 societăţi, Allianz-Ţiriac, Astra, City Insurance, Euroins şi Generali, cu o cotă de piaţă de 52,6%, au transmis deja autorităţii aceste notificări. Modificările au vizat în mare parte reducerea încărcării pentru tineri, urmărindu-se atingerea unui nivel similar practicii europene, care arată utilizarea unor prime pentru tineri de până la de 2,2 ori mai mari decât categoria majoritară, comparativ cu un nivel de 5 ori mai mare constatat anterior”, precizează ASF.
„O stabilizare a tarifelor RCA trebuie însă corelată şi cu rezolvarea dezechilibrelor existente în piaţa de asigurări, în primul rând în piaţa RCA”, menţionează ASF în comunicatul de astăzi.
Aceasta ne determină să anticipăm „rezolvarea” promisă de Mișu Negrițoiu în 10 decembrie, la audierea de la Comisiile parlamentare de specialitate, fiind convocat după protestul ASSAI din 2 decembrie (foto).
Amintim că la începutul acestui an premierul Victor Ponta și ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, se declarau îngrijorați de soarta tinerilor nevoiți să plătească polițe de lux. Cum însă ei nu reprezintă un electorat de bază, cei doi au uitat repede de promisiunile făcute.
Potrivit ASF, din cele 11 societăţi autorizate la nivelul anului 2014, primele 3 deţin o cotă de piaţă cumulată de peste 50% iar două societăţi cu probleme financiare grave (Astra şi Carpatica Asig – n.r.), aflate în regim de supraveghere, deţin 32% din piaţă.
Magda SEVERIN