Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, marți, deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială la compania Astra, cea mai mare societate de asigurări de pe piața românească, a anunțat, marți, președintele ASF, Dan Radu Rușanu, într-o conferință de presă organizată mai mult pentru a slăbi presiunile mass-media pe tema veniturilor (salarii plus sporuri de 4 ori mai mari) nesimţite de la conducerea nou-înfiinţatei Autorităţi. “În caz de catastrofă, Astra e în colaps”, a insistat Ruşanu. Replica nu a întârziat să apară: Dan Adamescu, şeful Astra Asigurări, a declarat că “Este o măsură incredibilă, incalificabilă din partea ASF şi o atacăm în justiţie”.
UPDATE 21 februarie: Astra Asigurări, acţionarii şi conducerea societăţii au contestat la Curtea de Apel Bucureşti decizia ASF prin care instituţia a deschis procedura de redresare financiară prin administrare specială a asigurătorului, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit KPMG Advisory ca adminstrator special.
În dosar au calitatea de reclamant Astra Asigurări, Dan Grigore Adamescu, Bogdan Alexander Adamescu, Iulius Alin Bucşa, Marius Cătălin Chiriac, Nicoleta Dinu, Liviu Andrei Stoicescu, Eleonora Camelia Udrescu, Sorin Petre Nae, Alina Gabriela Matei, Filip Stavrositu, Irinel Dinu, Dragoş Catană, The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider.
Decizia ASF a fost luată după analiza raportului de control la societatea Astra și a unei note a Direcției de Supraveghere și Stabilitate Financiară din cadrul ASF, a precizat Ruşanu.
ASF a suspendat acţionarii şi conducerea Astra Asigurări şi a numit firma KPMG ca administrator special.
“KPMG se va ocupa de redresarea financiară a companiei (…) Astra va avea nevoie de un aport de capital semnificativ (…) Toate poliţele de asigurare emise de Astra rămân valabile până la expirare. Astra va fi obligată să onoreze toate solicitările care vin din poliţele de asigurare (…) În cazul unui eveniment major, cum ar fi un cutremur foarte puternic, Asta nu va putea face faţă plăţilor”, a spus Ruşanu.
Corneliu Moldovanu, vicepreşedinte ASF, a precizat că “dacă procedura de redresare financiară va eşua, atunci Astra Asigurări, conform legii, intră în faliment”.
Astra are un portofoliu de aproape 3 milioane de clienți, din care 800.000 sunt asigurați RCA, iar 2,15 milioane dețin asigurări de locuințe.
Alte măsuri
Simultan cu introducerea administrării speciale, ASF a impus:
– inventarierea dosarelor de daună în vederea evaluării daunelor reale și stabilirii obligațiilor de plată
– luarea măsurilor necesare pentru calculul corespunzător al rezervelor tehnice constituite de Astra
– interzicerea efectuării de investiții în valori mobiliare și imobiliare, cu excepția clasamentelor în depozite bancare, titluri de stat și certificate de trezorerie
– interzicerea înstrăinării bunurilor și activelor societății
– interzicerea acordării de noi împrumuturi
– accelerarea recuperării celor acordate
– efectuarea unui audit de un auditor reputat.
Ruşanu în război cu Tudor
Președintele ASF a afirmat că Astra nu a fost controlată aproape deloc de fosta Comisie de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și că fostul șef al acestei instituții, Daniel Tudor, a protejat-o. Potrivit lui Rușanu, măsura administrării speciale ar fi trebuit luată încă din 2013 de către CSA.
„Probabil Daniel Tudor va avea multe de răspuns, pentru că a protejat Astra”, a spus Ruşanu.
Sub ancheta DNA şi Tudor, şi soţia lui Chiţoiu
Amintim că Daniel Tudor este urmărit penal de DNA, dar şi protejata lui Ruşanu, Laura Chiţoiu, care este suspectată, totodată, că este autoarea OUG croită în miez de noapte şi aprobată a doua zi dimineaţa de Guvern, în 16 octombrie 2013, pentru eliminarea lui Tudor din funcţia de vicepreşedinte la ASF.
Ancheta procurorilor anticorupţie arată că Marian Mîrzac, membru neexecutiv în Consiliul de conducere al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a declanșat un “război fățiș” împotriva vicepreședintelui ASF, Daniel Tudor, iar acesta din urmă a fost silit să demisioneze ca urmare a adoptării, cu influență politică, a OUG în cauză.
Astra a fost supusă unui control al CSA în 2012, acesta fiind finalizat pe 26 aprilie 2013, iar noua conducere a ASF a fost instalată pe 29 aprilie 2013.
Atac la România Liberă
În ultimii trei ani, Astra a acordat împrumuturi intragrup în valoare de 110 milioane lei, din care 102 milioane lei (peste 90%) au mers către Societatea Media Holding, care deține publicația România Liberă.
“Vom încerca să aflăm cine sunt beneficiarii acestor împrumuturi și de ce nu au fost returnați”, a spus Rușanu.
Raportul de control al ASF la Astra și nota Direcției de Supraveghere au făcut obiectul unei evaluări comune cu BNR și Ministerul Finanțelor Publice, în urma căreia a rezultat că expunerea sistemului bancar românesc pe societatea Astra este redusă, iar problemele financiare nu antrenează risc sistemic în acest sector.
De asemenea, riscul de contaminare în sistemul asigurărilor este limitat.
Cine este Astra
Astra Asigurări activează pe piața românească de peste două decenii. Compania s-a desprins în 1991 din fostul ADAS, colosul asigurărilor deținut de statul român. Compania a deschis două sucursale în afara României, în Ungaria, la finalul anului 2010, respectiv în Slovacia în decembrie 2012.
Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA – 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.
Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei în 2012 şi mai mult de 4 milioane de clienţi.
Magda SEVERIN