Administratorul Special al Astra Asigurări, KPMG Advisory SRL, a înaintat către executorul judecătoresc o propunere de eșalonare la plată a sumei de 95 milioane lei datorată de asigurător către CNADNR drept garanție pentru firma Romstrade încontractul Transalpina, încheiat în 2008, cu lucrările sistate în 2010 dar nereziliat nici astăzi.
„În urma inițierii procedurii de executare a sumei de aproximativ 95 milioane lei datorată de Astra către CNADNR, cu titlu de garanție, conform deciziei Curții de Apel București în dosarul Romstrade, Administratorul Special al Astra, KPMG Advisory SRL a înaintat către executorul judecătoresc o propunere de eșalonare la plată a sumei”, informează un comunicat remis astăzi de compania de consultanță.
Reprezentanții KPMG susțin că, la începutul acestei săptămâni, au fost purtate primele discuții cu executorul judecătoresc cu privire la propunerea de eșalonare înaintată.
„Propunerea Astra a fost primită pozitiv de către executor, urmând ca acesta să revină cu un răspuns în urma consultării cu reprezentanții CNADNR. Eșalonarea propusă permite societății să-și continue activitatea, inclusiv efectuarea plăților de daune, fiind alocată pe o perioadă ce asigură capacitatea de onorare a acestei obligații, având în vedere nivelul disponibilităților curente, precum și operațiunea de majorare a capitalului social în curs de desfășurare”, se arată în comunicat.
KPMG este rețeaua globală de firme de servicii profesionale care furnizează servicii de audit, consultanță fiscală și în domeniul afacerilor.
În România și Republica Moldova, KPMG își desfășoară activitatea în cadrul celor șase birouri din București, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Timișoara și Chișinău.
Eșecul Transalpina
În 5 iunie 2012, ministrul de atunci al Transporturilor din Guvernul Ponta 1, Ovidiu Silaghi, anunţa că lucrările de peste 1,3 miliarde lei ale șoselei Transalpina sunt executate 81,5% și asigura că finalizarea lor va avea loc în septembrie acelaşi an.
Nu s-a mai auzit însă nimic la termenul anunţat, iar peste 3 luni Nelu Iordache a fost arestat, nu înainte însă ca reprezentanții CNADNR să sisteze lucrările în octombrie 2012. Ulterior, Iordache l-a denunţat pe Silaghi că a primit de la el şpagă 200.000 de euro pentru a-i salva contractele.
Lucrări sistate, contract în vigoare
După 2 ani și jumătate de la emiterea ordinului de sistare a lucrărilor pe Transalpina (DN 67C, Bengești – Sebeș), CNADNR încă nu a reziliat contractul cu constructorul SC Romstrade SRL.
A obținut abia în 17 martie a.c. Ordonanța Președințială privind preluarea provizorie a amplasamentului, „în vederea urgentării demarării unor lucrări de consolidare”.
Contractul pentru modernizare DN 67C Bengești-Sebeș, km 0+000 – km 148+414, a fost atribuit prin licitație în luna septembrie 2008, de CNADNR SA prin DRDP Craiova, firmei lui Nelu Iordache.
Patronul Rimstrade este trimis în judecată de procurorii DNA în două dosare: în 2013 pentru deturnarea fondurilor europene în cazul Autostrăzii Nădlac-Arad și în 2014, pentru instigare la abuz în serviciu pentru lucrarea de față, trăgând după el 7 directori și șefi de serviciu de la DRDP Craiova.
Anchetatorii dețin probe că șefii DRDP Craiova au întocmit documente pentru decontarea mai multor facturi cu lucrări neexecutate şi materiale achiziţionate, în valoare totală de aproape 23 de milioane de lei. Procesul se judecă la Tribunalul București.
Controlul lui Ponta, în 2014
Corpul de control al prim-ministrului Victor Ponta anunța, în 28 mai 2014, că Romstrade a constituit garanția de bună execuție pentru lucrările executate la “Transalpina” prin polițe privind asigurarea de garanție de bună execuție, pentru o parte dintre acestea fiind emise și scrisori de garanție de bună execuție.
Toate polițele privind asigurarea de garanție de bună execuție și scrisorile de garanție de bună execuție au fost emise în beneficiul CNADNR de Societatea de Asigurare – Reasigurare Astra, în perioada 6 iulie – 2 august 2012.
Magda SEVERIN