Avem doua SMURD-uri: al statului si fundatia doctorului Arafat

In Romania sunt doua SMURD-uri: unul al statului si unul privat, adica “o fundatie care face ce vrea cu banii ei”, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu, referindu-se la Serviciul de Urgente din Ministerul de Interne si, respectiv, la fundatia infiintata de Raed Arafat. Seful statului a precizat ca, pe de alta parte, “cei care au proiectat ideea privatizarii SMURD nu au facut decat sa dezinformeze populatia si au incercat sa creeze o bariera legata de dezbaterea publica a legii”. “Probabil sunt interese gigantice in neadoptarea noii Legi a sanatatii”, a opinat presedintele.

“Vreau sa mai fie foarte clar un lucru, sunt doua SMURD-uri in Romania: un SMURD al statului si un SMURD privat, o fundatie care face ce vrea cu banii ei”, a spus Traian Basescu. El a precizat, pentru a nu exista “confuzii din acest punct de vedere”, ca sediul fundatiei SMURD este “undeva la Targu Mures”.

Seful statului a explicat cum functioneaza SMURD-ul statului. “Foarte putini stiu cum functioneaza SMURD. Serviciul medical de urgente SMURD al statului este cel detinut de Ministerul de Interne, este condus de un colonel, care are in subordine ofiteri si subofiteri si este prestat de unitatile de pompieri, iar atunci cand este nevoie, de unitati de pompieri cu medici pe ei, preluati de la Urgenta, atunci cand serviciul 112 o impune. Vreau sa mai intelegeti un lucru elementar: nimeni nu va putea face un serviciu de urgenta separat decat cel al statului. Cine va fi, eventual, autorizat – ca-i primarie, ca-i consiliu judetean sau salvari ale unui spital privat – nu pot lucra decat prin 112, prin serviciul de transmisiuni speciale, care asigura comunicatiile in acest sistem “, a mentionat seful statului.

“Nu a venit nimeni cu bani din buzunar, sistemul a fost creat din banii romanilor”

Traian Basescu a insistat asupra faptului ca SMURD “nu a fost creat de un om, statul facand eforturi uriase pentru dotarea acestui sistem”. “Stiu cand am discutat, in timpul Guvernului Tariceanu, crearea acestui sistem modern, si de cate ori am vorbit cu bancile pentru finantarea acestui sistem. Acest sistem a fost creat cu banii romanilor, bani pe care i-am platit sau urmeaza sa-i platim. Nu a venit niciun personaj din tara asta cu banii in buzunar. Sistemul SMURD e un sistem creat de statul roman, care poate fi condus de un om sau de altul, dar este pentru cetateni, pentru a-i putea ajuta cand le este greu”.

Seful statului a adaugat ca abordarea publica din ultimele zile i se pare deplasata. “Mi-e foarte greu sa inteleg furia impotriva acestei legi, in loc sa fie o dezbatere. Furia pleaca de la o dezinformare, in conditiile in care nimeni nu-si pune problema privatizarii Ambulantei sau a SMURD. Ar fi si ridicol. Cei care au proiectat ideea privatizarii SMURD nu au facut decat sa dezinformeze populatia si au incercat sa creeze o bariera legata de dezbaterea publica a legii. Probabil sunt interese gigantice in neadoptarea noii Legi a sanatatii”, a mai spus presedintele

Pompierii de pe salvari, aceiasi de pe masinile care sting incendii

“As vrea sa spun un lucru care sa nu alarmeze: sa stiti ca pompierii de pe salvarile SMURD sunt aceiasi care sunt pe masinile de stins incendii. In general, aceiasi subofiteri care lucreaza pe masini de pompieri trec si pe masinile SMURD. Nu in totalitate, dar in general cei 2.300 de pompieri profesionisti de pe salvari au facut cursuri de paramedici. V-am dat aceste detalii ca sa intelegeti capcana in care presa a fost bagata cu privatizarea SMURD. Structurile militarizate nu pot fi privatizate. Serviciile de salvare, de asemenea, nu intentioneaza sa le privatizeze nimeni”, a insistat presedintele.

 Salvari contra panselute

Traian Basescu a adaugat ca a venit timpul ca, dupa transferul spitalelor catre consiliile judetene, “in masura in care vor sa cumpere mai putine panselute si mai multe salvari”, administratiile locale sa contribuie si ele la imbunatatirea serviciilor de ambulanta”. “Unii cumpara prea multe panselute, altii – cine stie ce trasnai. Imaginati-va ca un presedinte de Consiliu Judetean (CJ) vrea sa faca un lucru care sa arate ca se gandeste la problemele cetatenilor. Eu, daca as fi presedinte de CJ, in cel mai scurt timp as cumpara ambulante. As pune una la primarie, as face un paramedic, si ar sta ambulanta tot timpul acolo. Acum nu au voie sa faca asta. Daca este o ambulanta care corespunde standardelor si e autorizata de MS, de ce sa nu pui un om bolnav in acea ambulanta? Doar pentru ca vrem sa fie serviciul meu, al ministrului Sanatatii, al premierului? Cel mai important e sa salvezi viata”, a apreciat presedintele.

Basescu a spus ca serviciul de urgenta al statului va continua sa se doteze, independent de administratiile locale. “Vom continua sa investim sume foarte mari in serviciul de urgenta, cu atat mai mult cu cat legea garanteaza accesul la serviciile de urgenta al oricarui cetatean. Ramane un serviciu gratuit pentru orice cetatean al Romaniei care il solicita”, a anuntat seful statului

 “Va rog sa va intrebati ce e in mediul rural si cate vieti se pierd” 

El a precizat ca exista o diferenta uriasa intre marile orase si ce se intampla in mediul rural. “De aceea cred ca legea, deschizand posibilitatea ca primariile si CJ sa fie parte a sistemelor de ambulanta, nu face nimic rau. Am convingerea ca alesii locali, imediat ce va aparea legea, isi vor schimba putin prioritatile de cheltuieli. Vor cumpara ambulante si le vor amplasa in sediile de comune, pentru ca ambulantele sa nu mai plece din capitala de judet si, pana ajunge, sa se produca irecuperabilul”, a insistat presedintele.

Seful statului a adaugat ca “nu avem de ce sa ne suparam daca administratiile locale, care detin spitale acum, vor accepta sa devina contributoare la sistemul de ambulanta”. “Ideea principala e indreptata spre posibilitatea ca la nivelul CJ sa fie cumparate ambulante care sa fie pozitionate in mediul rural. Toata lumea vede la TV ce e pe drumurile nationale si in marile orase. Va rog sa va intrebati ce e in mediul rural si cate vieti se pierd”, a conchis Basescu.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.